Sałatka z brokułem i fetą - trzy przepisy na pyszną, zdrową i łatwą do przygotowania przekąskę

Sałatka z brokułem i fetą to doskonały sposób na dostarczenie sobie dużej dawki witamin. To także jeden z najsmaczniejszych pomysłów na podanie brokuła, więc jeśli to warzywo bez dodatków Was nie przekonuje, warto spróbować go w połączeniu z innymi pysznymi składnikami. Brokuł z fetą to połączenie idealne! Jak zrobić sałatkę z brokułem i fetą? Sprawdź nasze przepisy!

Sałatka z brokułem i fetą będzie świetnym daniem na przyjęcie. Jest też ciekawym pomysłem na kolację – na pewno docenią ją wszyscy, którym znudziły się zwykłe kanapki. Doskonale smakuje zarówno na zimno, jak i na ciepło – po podgrzaniu (i podaniu większej porcji) zamieni się w bardzo smaczny lunch do pracy lub danie obiadowe. Uwaga! Jeśli planujemy sałatkę na ciepło, warto polać ją sosem dopiero po podgrzaniu (zobacz również: Jak gotować brokuły? Podpowiadamy, jak należy przygotować brokuły, by zachowały swoje wartości).

Sałatka z brokułem i kurczakiem oraz fetą

Składniki:

  • 1 główka brokuła,
  • 1 podwójna pierś z kurczaka,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 1 kostka sera feta,
  • 6 pomidorków suszonych,
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego,
  • 2 łyżki majonezu,
  • przyprawa curry,
  • olej do smażenia,
  • płatki migdałów,
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Pierś z kurczaka umyj, osusz, oczyść z kostek i błonek, a potem pokrój w kostkę. Przełóż do miski, oprósz przyprawą curry i odstaw na pół godziny w chłodne miejsce, by mięso się zamarynowało. Po tym czasie rozgrzej na patelni olej i smaż mięso przez kilka minut, by ścięło się w środku, a z wierzchu przyrumieniło.
  2. Brokuł umyj, podziel na różyczki i zblanszuj go (wrzuć do wrzącej wody na 2-3 minuty, a potem odcedź i na durszlaku przelej zimną wodą). Pozostaw go na durszlaku, by pozbyć się nadmiaru wody.
  3. Ser feta pokrój w kostkę, pomidory na mniejsze kawałki, a kukurydzę odsącz z zalewy. W kubku rozmieszaj jogurt naturalny oraz majonez, dodaj trochę soli i pieprzu.
  4. Do dużej miski wsyp różyczki brokuła, usmażoną pierś z kurczaka, kukurydzę, pomidorki oraz ser feta. Wszystko wymieszaj. Następnie polej sosem majonezowo-jogurtowym i połącz z pozostałymi składnikami. Po wierzchu posyp płatkami migdałów.

Nie macie pomysłu na brokuły? Sprawdźcie nasz przepis wideo na pyszne brokułowe krokieciki:

Zobacz wideo

Sałatka z brokułem i fetą, i pomidorem

Składniki:

  • 1 główka brokuła,
  • kostka sera feta,
  • 2 świeże pomidory,
  • 4 kromki pieczywa,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego,
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Brokuł umyj i podziel na różyczki, a następnie zblanszuj (wrzuć na 2-3 minuty do wrzątku, a potem przelej lodowatą wodą i odcedź na durszlaku).
  2. Pomidory umyj i pokrój w ósemki, a ser feta w kostkę.
  3. Przygotuj grzanki z chleba – upiecz je w tosterze, a potem pokrój w kostkę lub jeśli nie masz opiekacza, pokrój je, a potem podsmaż na suchej patelni.
  4. Czosnek wyciśnij w wyciskarce, dodaj do jogurtu naturalnego i dopraw solą i pieprzem do smaku.
  5. Na dużym talerzu rozłóż brokuły i pomidory. Posyp fetą i grzankami, a następnie polej sosem czosnkowym.

Sałatka z brokułem i fetą, i słonecznikiem

Składniki:

  • 200 g suchego makaronu (świderki lub kokardki),
  • 1 główka brokuła,
  • kostka sera feta,
  • 100 g ziaren słonecznika (można pominąć),
  • 3 łyżki gęstego jogurtu,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Makaron ugotuj al dente według przepisu na opakowaniu.
  2. Brokuł podziel na drobne różyczki i zblanszuj.
  3. Ser feta pokrój w kostkę, a czosnek wyciśnij w wyciskarce.
  4. Kukurydzę odsącz z zalewy.
  5. W kubku wymieszaj jogurt, majonez i rozdrobniony czosnek, dopraw solą i pieprzem do smaku.
  6. Brokuł z fetą, makaronem, kukurydzą oraz ziarnami słonecznika wrzuć do dużej miski.
  7. Wszystko wymieszaj, a następnie dodaj sos i całość połącz.
Więcej o:
Copyright © Agora SA