Sałatka z brokułem i fetą - trzy przepisy na pyszną, zdrową i łatwą do przygotowania przekąskę | Jak ugotować? Haps.pl
Sałatka z brokułem i fetą - trzy przepisy na pyszną, zdrową i łatwą do przygotowania przekąskę
REKLAMA
aleko
Sałatka z brokułem i fetą to doskonały sposób na dostarczenie sobie dużej dawki witamin. To także jeden z najsmaczniejszych pomysłów na podanie brokuła, więc jeśli to warzywo bez dodatków Was nie przekonuje, warto spróbować go w połączeniu z innymi pysznymi składnikami. Brokuł z fetą to połączenie idealne! Jak zrobić sałatkę z brokułem i fetą? Sprawdź nasze przepisy!
manyakotic / Getty Images/iStockphoto
REKLAMA
REKLAMA
Sałatka z brokułem i fetą będzie świetnym daniem na przyjęcie. Jest też ciekawym pomysłem na kolację – na pewno docenią ją wszyscy, którym znudziły się zwykłe kanapki. Doskonale smakuje zarówno na zimno, jak i na ciepło – po podgrzaniu (i podaniu większej porcji) zamieni się w bardzo smaczny lunch do pracy lub danie obiadowe. Uwaga! Jeśli planujemy sałatkę na ciepło, warto polać ją sosem dopiero po podgrzaniu (zobacz również: Jak gotować brokuły? Podpowiadamy, jak należy przygotować brokuły, by zachowały swoje wartości).
REKLAMA
Sałatka z brokułem i kurczakiem oraz fetą
Składniki:
1 główka brokuła,
1 podwójna pierś z kurczaka,
1 puszka kukurydzy,
1 kostka sera feta,
6 pomidorków suszonych,
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego,
2 łyżki majonezu,
przyprawa curry,
olej do smażenia,
płatki migdałów,
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka umyj, osusz, oczyść z kostek i błonek, a potem pokrój w kostkę. Przełóż do miski, oprósz przyprawą curry i odstaw na pół godziny w chłodne miejsce, by mięso się zamarynowało. Po tym czasie rozgrzej na patelni olej i smaż mięso przez kilka minut, by ścięło się w środku, a z wierzchu przyrumieniło.
Brokuł umyj, podziel na różyczki i zblanszuj go (wrzuć do wrzącej wody na 2-3 minuty, a potem odcedź i na durszlaku przelej zimną wodą). Pozostaw go na durszlaku, by pozbyć się nadmiaru wody.
Ser feta pokrój w kostkę, pomidory na mniejsze kawałki, a kukurydzę odsącz z zalewy. W kubku rozmieszaj jogurt naturalny oraz majonez, dodaj trochę soli i pieprzu.
Do dużej miski wsyp różyczki brokuła, usmażoną pierś z kurczaka, kukurydzę, pomidorki oraz ser feta. Wszystko wymieszaj. Następnie polej sosem majonezowo-jogurtowym i połącz z pozostałymi składnikami. Po wierzchu posyp płatkami migdałów.
Nie macie pomysłu na brokuły? Sprawdźcie nasz przepis wideo na pyszne brokułowe krokieciki:
Zobacz wideo
Sałatka z brokułem i fetą, i pomidorem
Składniki:
1 główka brokuła,
kostka sera feta,
2 świeże pomidory,
4 kromki pieczywa,
2 ząbki czosnku,
4 łyżki jogurtu naturalnego,
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Brokuł umyj i podziel na różyczki, a następnie zblanszuj (wrzuć na 2-3 minuty do wrzątku, a potem przelej lodowatą wodą i odcedź na durszlaku).
Pomidory umyj i pokrój w ósemki, a ser feta w kostkę.
Przygotuj grzanki z chleba – upiecz je w tosterze, a potem pokrój w kostkę lub jeśli nie masz opiekacza, pokrój je, a potem podsmaż na suchej patelni.
Czosnek wyciśnij w wyciskarce, dodaj do jogurtu naturalnego i dopraw solą i pieprzem do smaku.
Na dużym talerzu rozłóż brokuły i pomidory. Posyp fetą i grzankami, a następnie polej sosem czosnkowym.
Sałatka z brokułem i fetą, i słonecznikiem
Składniki:
200 g suchego makaronu (świderki lub kokardki),
1 główka brokuła,
kostka sera feta,
100 g ziaren słonecznika (można pominąć),
3 łyżki gęstego jogurtu,
2 łyżki majonezu,
1 ząbek czosnku,
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Makaron ugotuj al dente według przepisu na opakowaniu.
Brokuł podziel na drobne różyczki i zblanszuj.
Ser feta pokrój w kostkę, a czosnek wyciśnij w wyciskarce.
Kukurydzę odsącz z zalewy.
W kubku wymieszaj jogurt, majonez i rozdrobniony czosnek, dopraw solą i pieprzem do smaku.
Brokuł z fetą, makaronem, kukurydzą oraz ziarnami słonecznika wrzuć do dużej miski.
Wszystko wymieszaj, a następnie dodaj sos i całość połącz.