Do mięsa – pieczonego lub pasztetu – najlepiej sprawdzi się chutney lub gruszki w zalewie octowej. Gruszki w syropie sprawdzą się jako dodatek do ciast i lodów, a kompot możesz śmiało podać do obiadu. Jak przygotować przetwory z gruszek na zimę?
Składniki (na 3 słoiki):
Cebulę i gruszki pokrój w drobną kostkę. Przełóż je do garnka z grubym dnem, dodaj cukier, ocet, cynamon i podlej około 1/2 szklanki wody. Wrzuć także goździki. Wszystko zamieszaj i duś przez około 30 minut pod przykryciem, mieszając co jakiś czas. Następnie zdejmij przykrywkę i odparuj ewentualny nadmiar wody oraz wyjmij goździki. Gorący chutney przełóż do słoików, ustaw je do góry dnem, by się zassały.
Składniki:
Gruszki dokładnie umyj, obierz i usuń gniazda nasienne. Następnie pokrój je w ósemki. Chłodną wodę wymieszaj z sokiem z cytryny i włóż do niej gruszki – dzięki temu nie ściemnieją. W garnku zagotuj wodę z dodatkiem octu, cukru oraz goździków i korą cynamonu. Dodaj gruszki i gotuj przez kilka-kilkanaście minut, aż będą połyskliwe. Pamiętaj, by ich nie rozgotować! Gorące gruszki przełóż do słoików. Z zalewy wyjmij goździki i cynamon, zalej nią gruszki w słoikach. Słoiki zakręć, ustaw do góry dnem, by się zassały. Gruszki w occie podawaj do mięs, pasztetów mięsnych lub wegetariańskich.
Składniki:
Gruszki umyj i obierz. Usuń gniazda nasienne i pokrój owoce w ósemki. Do garnka wlej wodę, wsyp cukier, cukier wanilinowy, cynamon i goździki. Zagotuj syrop, a potem włóż do niego gruszki i gotuj przez 10 minut. Gruszki włóż do wyparzonych słoików i zalej gorącym syropem. Postaw słoiki do góry dnem, by się dobrze zassały.
Wiesz, że gruszki to doskonałe owoce do ciast? Polecamy nasz przepis wideo na ciasto z całymi gruszkami:
Składniki:
Gruszki umyj i obierz ze skórki. Pokrój je w ósemki. W wodzie rozmieszaj pół litra wody z połową ilości soku z cytryny i włóż do niej gruszki. Pozostałą wodę zagotuj z dodatkiem cukru, resztą soku z cytryny oraz laską wanilii i goździkami. Włóż gruszki i gotuj przez kilka minut, a na koniec wyjmij laskę wanilii oraz goździki. Następnie przełóż owoce do czystych, wyparzonych słoików i zalej je gorącą zalewą. Słoiki dobrze zakręć i pasteryzuj przez około 25 minut.