Linguine - co to za makaron i jak go podawać? Podajemy świetne przepisy na linguine z owocami morza i ze szpinakiem

Linguine to jeden z wielu rodzajów włoskich makaronów. Dla osób, które nie znają dobrze włoskiej kuchni, ta nazwa może być zagadkowa. Spieszymy więc wtajemniczyć wszystkich pragnących poszerzyć swoją wiedzą o makaronie! Jak gotować linguine? Co z niego przyrządzić?

Co to jest linguine?

Makaron linguine bardzo przypomina makaron spaghetti – to także długie, proste nitki makaronu. Od popularnego spaghetti różni się kształtem, jest nieco grubszy, ale też spłaszczony, przypomina więc cieniutkie „listewki”. Jak gotować makaron linguine? Sposób jego gotowania nie różni się od innych makaronów. Gotujemy go we wrzątku przez około 10 minut, aż będzie sprężysty.

Z czym makaron linguine będzie najsmaczniejszy?

Najprostszy sposób na podanie makaronu linguine to przygotowanie go z dodatkiem pesto lub pysznego sosu, najlepiej z dodatkiem kolorowych warzyw, owoców morza lub mięsa z kurczaka. Dobrze sprawdzi się też do sosu kurkowego albo w formie aromatycznego makaronu aglio olio. Wybierzcie swój ulubiony sposób na makaron linguine i nie wahajcie się przygotować dania na jego bazie!

Jak zrobić makaron linguine z owocami morza?

Składniki:

  • ok. 300 g nieugotowanego makaronu linguine,
  • 150 g krewetek tygrysich,
  • 100 g małży,
  • 100 g krążków z kalmara,
  • 100 g pokrojonej ośmiornicy,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1/2 kieliszka białego wina,
  • 2 pomidory,
  • 1/2 szklanki oliwy,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • szczypta chilli,
  • zioła prowansalskie,
  • sól i pieprz do smaku

Wskazówka: Możesz użyć także gotowej mieszanki owoców morza – będziesz potrzebować około 500 g.

Makaron linguine z owocami morza – przygotowanie

  1. Makaron linguline ugotuj al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu (jeśli nie ma informacji, jak to zrobić, gotuj go około 2 minuty mniej niż zaleca się go gotować do miękkości; zobacz również: Jak ugotować makaron, by zawsze był idealny? Poradnik dla początkujących i zaawansowanych kucharzy).
  2. Owoce morza oczyść (pamiętaj przede wszystkim o usunięciu wnętrzności krewetek).
  3. Skórę pomidora natnij dookoła i sparz go, obierz, a następnie usuń nasiona i miąższ pokrój w kostkę.
  4. Czosnek wyciśnij w wyciskarce.
  5. Na dużej patelni rozgrzej oliwę i wrzuć na nią czosnek. Następnie dorzuć owoce morza i smaż przez około 3 minuty.
  6. Dodaj pomidora, sok z cytryny oraz odrobinę chilli i zioła prowansalskie. Wszystko wymieszaj, a następnie wlej białe wino.
  7. Gdy odparuje, przełóż na patelnię ugotowany i dobrze odcedzony makaron linguine. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj na gorąco.

Sprawdź również nasz przepis wideo na prosty makaron z krewetkami:

Zobacz wideo

Jak zrobić makaron linguine ze szpinakiem?

Składniki:

  • 300 g nieugotowanego makaronu linguine,
  • 250 g szpinaku w liściach,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 8 suszonych pomidorów,
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 6 łyżek serka mascarpone,
  • oliwa,
  • sól i pieprz do smaku

Makaron linguine ze szpinakiem – przygotowanie

  1. Makaron linguine ugotuj według przepisu na opakowaniu tak, aby był al dente. Po ugotowaniu pamiętaj, by go dobrze odcedzić!
  2. Szpinak w liściach opłucz i, jeśli używasz zwykłego szpinaku świeżego bądź mrożonego, pokrój je na mniejsze kawałki. Nie będzie to konieczne, jeśli masz szpinak baby.
  3. Pomidory pokrój w kostkę, a czosnek wyciśnij w wyciskarce.
  4. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć szpinak i rozdrobniony czosnek. Dodaj także suszone pomidory i gałkę muszkatołową.
  5. Potem wrzuć ugotowany makaron i wymieszaj.
  6. Na koniec połącz wszystkie składniki serkiem mascarpone. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Więcej o:
Copyright © Agora SA