O doskonałym smaku kopytek moglibyśmy długo opowiadać. Mają one jednak jeszcze jedną ogromną zaletę. Przygotowanie tej potrawy jest doskonałym sposobem na wykorzystanie nadmiaru ugotowanych ziemniaków. Zresztą dobrze wiemy – nasze mamy i babcie były less waste długo przed rozpropagowaniem tej idei w dzisiejszych czasach.
Kopytka na słodko czy na słono? Niezależnie, jakie wolicie, podstawowy przepis jest ten sam. Tradycyjne kopytka można podać po prostu z masłem lub śmietaną i cukrem bądź podsmażone. Bardzo sycącym daniem będą, jeżeli przygotujecie je z sosem – najlepiej zwyczajnym gulaszowym lub grzybowym. Kopytka z twarogiem można podawać zarówno na słodko, jak i na słono. Wystarczy pokruszyć ser biały, dodać cukier i ulubione owoce albo cukier zamienić na sól, a owoce na podsmażoną cebulkę i skwarki. Będzie pysznie!
Trochę wzbogacony pomysł to kopytka leniwe, znane też jako kluski leniwe lub pierogi leniwe. Od zwykłych kopytek różnią się tym, że zrobione są z masy serowo-ziemniaczanej. Zwykle podawane są na słodko – ze śmietaną, z miodem bądź z owocami. Jak zrobić kopytka? Sprawdź nasz przepis.
Składniki:
Ziemniaki (możesz także użyć ziemniaków ugotowanych do poprzedniego obiadu) dokładnie umyj i obierz, a potem ugotuj i odstaw do przestudzenia. Potem rozgnieć je tłuczkiem lub przeciśnij przez praskę. Dodaj mąkę, sól, cukier i zagnieść elastyczne ciasto. Jeśli będzie za ciężkie, dodaj odrobinę wody. Ciasto podziel na części i każda z nich rozwałkuj na długi, wąski (około 2 cm średnicy) kawałek. Potnij go ukośnie co 2-3 cm. W garnku zagotuj wodę. Wrzucaj kopytka porcjami i gotuj przez kilka minut, aż wypłyną na powierzchnię. Wtedy zbieraj je, używając łyżki cedzakowej. Podawaj gorące z ulubionymi dodatkami bądź odsmażone.
Zobacz pyszny i prosty przepis na kopytka z pesto z pietruszki od Michała Toczyłowskiego:
Kopytka z serem białym, kluski lub pierogi leniwe – to danie zrobisz w bardzo podobny sposób. Do składników w podanym wcześniej przepisie należy dodać 250 g sera białego. Kopytka leniwe podaje się raczej na słodko, więc lepiej użyć do nich cukru. Rozkruszony twaróg mieszamy dłonią razem z ziemniakami i mąką. Formujemy i gotujemy tak samo.
Wskazówka: bez wątpienia widzieliście ładne, kolorowe, zachęcające do jedzenia kolorowe kopytka. Jak je zrobić? Wcale nie trzeba używać sztucznych barwników – warto sięgnąć po naturalne metody. Różową barwę nada kopytkom wywar z buraka – nie pozbywaj się go, jeśli gotujesz to warzywo! Zielony kolor uzyskasz, dodając sok ze szpinaku (ewentualnie kilka łyżek tego warzywa w postaci rozdrobnionej) u trochę spiruliny lub mielonego młodego jęczmienia. Intensywnie żółte kopytka zrobisz, dodając mieloną kurkumę.