Pasta z tuńczyka - doskonała na śniadanie, przekąskę i kolację [3 PRZEPISY]

Pasta z tuńczyka w oleju spodoba się każdemu, kto ma dość kanapek z wędliną czy z serem. To także dobry pomysł na wprowadzenie do diety większej ilości ryb. Mamy dla Was pomysły na kilka różnych past, które łączy jedno - ich podstawą jest tuńczyk. Pasta z tuńczyka na kanapki - jak przygotować jej różne wersje?

Pasta z tuńczyka to niezwykle smaczny dodatek do kanapek, który każdy bez problemu przyrządzi w domu. Dzięki niej śniadanie do pracy czy szkoły lub kanapki na kolację będą bardziej zróżnicowane! Przygotowaliśmy dla Was aż trzy różne wersje tej pasty – wybierzcie swoją ulubioną!

Pasta z tuńczyka i jajek – przepis

Składniki:

  • 1 puszka tuńczyka (w kawałkach) w oleju lub w sosie własnym,
  • 3 jajka,
  • 1 średnia czerwona cebula,
  • 2 ogórki konserwowe lub kiszone,
  • 3-4 łyżki majonezu,
  • sól i pieprz

Pasta z tuńczyka i jajek – jak ją przygotować?

Jajka ugotuj na twardo, a potem przestudź i pokrój w drobną kostkę. Drobno posiekaj także ogórki oraz cebulę. Tuńczyka odsącz z oleju lub zalewy i przełóż do miski, a potem rozdrobnij widelcem. Dodaj jajka, cebulę i ogórki oraz majonez. Wszystko wymieszaj i dopraw solą i pieprzem do smaku.

Pasta z tuńczyka i kukurydzy – przepis

Składniki:

  • 1 puszka tuńczyka (w kawałkach) w oleju lub w sosie własnym,
  • 1/2 puszki kukurydzy,
  • 2 jajka,
  • 1/2 czerwonej cebuli,
  • 3-4 łyżki majonezu,
  • sól i pieprz

Pasta z tuńczyka i kukurydzy – jak ją przygotować?

Jajka ugotuj na twardo, przestudź, a potem pokrój w kostkę. Cebulę drobno posiekaj, natomiast kukurydzę odsącz z zalewy. Odsącz również tuńczyka i przełóż go do miski, a następnie rozdrobnij, używając widelca. Dodaj pokrojone jajka i cebulę oraz majonez. Wymieszaj wszystkie składniki pasty i dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki.

Zobacz przepis na pastę z tuńczyka w tortilli:

Zobacz wideo

Pasta z tuńczyka bez majonezu – jak zrobić?

Pasta z tuńczyka do kanapek przygotowywana jest zwykle z dodatkiem majonezu. Czy da się ją przyrządzić bez tego składnika? Oczywiście! Jeśli chcesz tylko ograniczyć majonez, ½ podanej ilości zastąp gęstym jogurtem naturalnym. Jeżeli wolisz w ogóle nie dodawać majonezu, dodaj 3 łyżki gęstego jogurtu wymieszanego z 1 łyżeczką musztardy. Dla tych, których takie zamienniki nie przekonują, mamy jeszcze jeden przepis – pastę tuńczykową z awokado! Jak ją zrobić?

Pasta – tuńczyk z awokado. Przepis

Składniki:

  • puszka tuńczyka (w kawałkach) w sosie własnym,
  • 1 owoc awokado (powinno być dojrzałe),
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • odrobina soku z cytryny,
  • kilkanaście gałązek szczypiorku,
  • sól i pieprz

Pasta – tuńczyk z awokado. Przygotowanie

Jajko ugotuj na twardo, przestudź i pokrój w drobną kosteczkę, natomiast szczypiorek posiekaj. Tuńczyka przełóż do miski i rozdrobnij go widelcem. Awokado wydrąż, pokrój miąższ na mniejsze kawałki i dodaj do tuńczyka. Dodaj także jajko, musztardę i szczypiorek. Wszystko rozmieszaj tak, by awokado się rozpadło. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Kanapki z pastą z tuńczyka smakują dobrze z dodatkiem dowolnych kiełków, świeżym lub kiszonym ogórkiem lub rzodkiewką.

Więcej o: