Pasta z tuńczyka to niezwykle smaczny dodatek do kanapek, który każdy bez problemu przyrządzi w domu. Dzięki niej śniadanie do pracy czy szkoły lub kanapki na kolację będą bardziej zróżnicowane! Przygotowaliśmy dla Was aż trzy różne wersje tej pasty – wybierzcie swoją ulubioną!
Składniki:
Jajka ugotuj na twardo, a potem przestudź i pokrój w drobną kostkę. Drobno posiekaj także ogórki oraz cebulę. Tuńczyka odsącz z oleju lub zalewy i przełóż do miski, a potem rozdrobnij widelcem. Dodaj jajka, cebulę i ogórki oraz majonez. Wszystko wymieszaj i dopraw solą i pieprzem do smaku.
Składniki:
Jajka ugotuj na twardo, przestudź, a potem pokrój w kostkę. Cebulę drobno posiekaj, natomiast kukurydzę odsącz z zalewy. Odsącz również tuńczyka i przełóż go do miski, a następnie rozdrobnij, używając widelca. Dodaj pokrojone jajka i cebulę oraz majonez. Wymieszaj wszystkie składniki pasty i dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki.
Zobacz przepis na pastę z tuńczyka w tortilli:
Pasta z tuńczyka do kanapek przygotowywana jest zwykle z dodatkiem majonezu. Czy da się ją przyrządzić bez tego składnika? Oczywiście! Jeśli chcesz tylko ograniczyć majonez, ½ podanej ilości zastąp gęstym jogurtem naturalnym. Jeżeli wolisz w ogóle nie dodawać majonezu, dodaj 3 łyżki gęstego jogurtu wymieszanego z 1 łyżeczką musztardy. Dla tych, których takie zamienniki nie przekonują, mamy jeszcze jeden przepis – pastę tuńczykową z awokado! Jak ją zrobić?
Składniki:
Jajko ugotuj na twardo, przestudź i pokrój w drobną kosteczkę, natomiast szczypiorek posiekaj. Tuńczyka przełóż do miski i rozdrobnij go widelcem. Awokado wydrąż, pokrój miąższ na mniejsze kawałki i dodaj do tuńczyka. Dodaj także jajko, musztardę i szczypiorek. Wszystko rozmieszaj tak, by awokado się rozpadło. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Kanapki z pastą z tuńczyka smakują dobrze z dodatkiem dowolnych kiełków, świeżym lub kiszonym ogórkiem lub rzodkiewką.