Pasta z tuńczyka - doskonała na śniadanie, przekąskę i kolację [3 PRZEPISY]
Pasta z tuńczyka to niezwykle smaczny dodatek do kanapek, który każdy bez problemu przyrządzi w domu. Dzięki niej śniadanie do pracy czy szkoły lub kanapki na kolację będą bardziej zróżnicowane! Przygotowaliśmy dla Was aż trzy różne wersje tej pasty – wybierzcie swoją ulubioną!
Pasta z tuńczyka i jajek – przepis
Składniki:
- 1 puszka tuńczyka (w kawałkach) w oleju lub w sosie własnym,
- 3 jajka,
- 1 średnia czerwona cebula,
- 2 ogórki konserwowe lub kiszone,
- 3-4 łyżki majonezu,
- sól i pieprz
Pasta z tuńczyka i jajek – jak ją przygotować?
Jajka ugotuj na twardo, a potem przestudź i pokrój w drobną kostkę. Drobno posiekaj także ogórki oraz cebulę. Tuńczyka odsącz z oleju lub zalewy i przełóż do miski, a potem rozdrobnij widelcem. Dodaj jajka, cebulę i ogórki oraz majonez. Wszystko wymieszaj i dopraw solą i pieprzem do smaku.
Pasta z tuńczyka i kukurydzy – przepis
Składniki:
- 1 puszka tuńczyka (w kawałkach) w oleju lub w sosie własnym,
- 1/2 puszki kukurydzy,
- 2 jajka,
- 1/2 czerwonej cebuli,
- 3-4 łyżki majonezu,
- sól i pieprz
Pasta z tuńczyka i kukurydzy – jak ją przygotować?
Jajka ugotuj na twardo, przestudź, a potem pokrój w kostkę. Cebulę drobno posiekaj, natomiast kukurydzę odsącz z zalewy. Odsącz również tuńczyka i przełóż go do miski, a następnie rozdrobnij, używając widelca. Dodaj pokrojone jajka i cebulę oraz majonez. Wymieszaj wszystkie składniki pasty i dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki.
Zobacz przepis na pastę z tuńczyka w tortilli:
Pasta z tuńczyka bez majonezu – jak zrobić?
Pasta z tuńczyka do kanapek przygotowywana jest zwykle z dodatkiem majonezu. Czy da się ją przyrządzić bez tego składnika? Oczywiście! Jeśli chcesz tylko ograniczyć majonez, ½ podanej ilości zastąp gęstym jogurtem naturalnym. Jeżeli wolisz w ogóle nie dodawać majonezu, dodaj 3 łyżki gęstego jogurtu wymieszanego z 1 łyżeczką musztardy. Dla tych, których takie zamienniki nie przekonują, mamy jeszcze jeden przepis – pastę tuńczykową z awokado! Jak ją zrobić?
Pasta – tuńczyk z awokado. Przepis
Składniki:
- puszka tuńczyka (w kawałkach) w sosie własnym,
- 1 owoc awokado (powinno być dojrzałe),
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka musztardy,
- odrobina soku z cytryny,
- kilkanaście gałązek szczypiorku,
- sól i pieprz
Pasta – tuńczyk z awokado. Przygotowanie
Jajko ugotuj na twardo, przestudź i pokrój w drobną kosteczkę, natomiast szczypiorek posiekaj. Tuńczyka przełóż do miski i rozdrobnij go widelcem. Awokado wydrąż, pokrój miąższ na mniejsze kawałki i dodaj do tuńczyka. Dodaj także jajko, musztardę i szczypiorek. Wszystko rozmieszaj tak, by awokado się rozpadło. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Kanapki z pastą z tuńczyka smakują dobrze z dodatkiem dowolnych kiełków, świeżym lub kiszonym ogórkiem lub rzodkiewką.
-
Lagun nie taki straszny, jak go malują. Wystarczy mały skok w bok
-
Szyba od piekarnika - nie do doczyszczenia? Błąd. Jeden trik ułatwi zadanie
-
W ząbku czosnku pojawiły się zielone kiełki. Czy można go zjeść? Zdania są podzielone
-
Ciasto góra lodowa - klasyczne i bez pieczenia. To hit na każdą okazję [PRZEPISY]
-
Opakowanie po lodach za kilka tysięcy złotych? Produkt reklamowany przez youtuberów hitem sprzedaży
- Gubisz się w restauracyjnym menu? Ten quiz rozłoży cię na łopatki
- Wasa prezentuje ulubione przepisy Agnieszki Radwańskiej na zdrowe i lekkie przekąski
- Sezon na pokrzywy trwa. A co z nich zrobić? Leśnicy z Lasów Państwowych podpowiadają: ciasto!
- Ser halloumi - jak smakuje majówka w klimacie greckiej kuchni?
- Grill na balkon: na jaki rodzaj urządzenia najlepiej się zdecydować?