Rogaliki drożdżowe - smakowite ciasteczka

Rogaliki drożdżowe to doskonały pomysł na pyszny podwieczorek domowej roboty. Sprawdzą się też jako słodka przekąska do pracy lub szkoły, imprezowy wypiek oraz prowiant na wyprawę. Są pyszne, dodają energii i można je zrobić z wieloma dodatkami - każdy znajdzie wersję dla siebie.

Rogaliki drożdżowe z nadzieniem – jak je upiec?

Rogaliki drożdżowe są pyszne, dodają energii i kojarzą się z rodzinnym, domowym ciepłem. To jedne z tych słodyczy, które zdecydowanie warto nauczyć się robić samodzielnie, a nie kupować w piekarni.  Nawet te zrobione przez najlepsze cukiernie nie będą smakować jak te domowe, wypełniające cudownym zapachem całą kuchnię! Rogaliki drożdżowe z marmoladą? Z serem? Czy z dżemem? Jakie wybierzecie?

Rogaliki drożdżowe – przepis

Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej,
  • 3/4 szklanki mleka,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 25 g świeżych drożdży,
  • 2 jajka,
  • 100 g masła,
  • szczypta soli, 
  • ulubione nadzienie

Rogaliki drożdżowe z nadzieniem – przygotowanie

Do miseczki pokrusz drożdże. Dodaj łyżkę mąki, szczyptę soli oraz odrobinę cukru i zalej ciepłym (ale nie gorącym!) mlekiem. Wszystko rozmieszaj i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować. Masło rozpuść w garnku i odstaw, aby przestygło. 

Mąkę wsyp do dużej miski, dodaj cukier i wbij jedno jajko. Następnie wlej przygotowany wcześniej zaczyn oraz roztopione masło i wszystko rozmieszaj dłonią. Ciasto powinno być elastyczne, jeśli jest za gęste, dodaj trochę wody, jeśli zbyt rzadkie – odrobinę wody. Wyrabiaj ciasto ręką, a potem uformuj z niego kulę, przykryj czystą ściereczką i odstaw na co najmniej 30 minut, aby wyrosło. 

Po tym czasie rozbij wyrośnięte ciasto, zagnieć i przełóż na stolnicę. Podziel je na części i każdą rozwałkuj na spory prostokąt. Podziel go na kwadraty, a te na trójkąty. U podstawy trójkąta połóż łyżeczkę nadzienia i zwiń je, nadając kształt rogalika. Każdy z nich po wierzchu posmaruj roztrzepanym jajkiem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około pół godziny. Po upieczeniu i przestudzeniu polej lukrem lub posyp cukrem pudrem.

Zobacz nasz przepis na pyszne rogaliki z dżemem:

Zobacz wideo

Rogaliki krucho-drożdzowe – przepis

Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej,
  • 35 g świeżych drożdży,
  • kubek słodkiej śmietanki 36% (ok. 180 ml),
  • kostka masła,
  • 1/2 szklanki cukru

Rogaliki krucho-drozdzowe – przygotowanie

Do miski wsyp mąkę i cukier, wymieszaj. Wkrusz drożdże, wlej śmietankę i dodaj pokrojone na kawałki masło. Połącz wszystkie składniki dłonią i zagnieść ciasto. Następnie wstaw je do lodówki na co najmniej 30 minut.

Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki, podziel na 4 części i każdą z nich rozwałkuj na spory prostokąt. Wykrój kwadraty, a je podziel na trójkąty. U ich podstaw nakładaj łyżeczkę nadzienia i zawijaj, formując rogaliki. Wstaw je do piekarnika i piecz przez 30 minut w 180 stopni Celsjusza, aż będą rumiane.

Rogaliki drożdżowe z dżemem, serem czy marmoladą – z czym je zrobić?

Rogaliki drożdżowe z marmoladą to prawdziwy klasyk – chyba każdy zna ich smak. Marmolada to dobry wybór, ponieważ jest twarda i nie wypłynie ze środka podczas pieczenia. Rogaliki drożdżowe z dżemem też będą dobrym pomysłem – warto wybrać ten domowy, gęsty , o ulubionym smaku. Rogaliki z serem białym także będą bardzo smaczne, choć są mniej popularne. Wszystko zależy od Twoich upodobań!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.