Paszteciki z mięsem - doskonały dodatek do barszczu

Paszteciki z mięsem, to obok krokietów, najlepszy dodatek do czerwonego barszczu. Ta potrawa bez wątpienia dobrze znana jest z wesel i innych uroczystości, na których tak miło rozgrzać się pysznym barszczem zjeść sycący pasztecik. Jak przygotować paszteciki z mięsem mielonym? Podpowiadamy!

Paszteciki z mięsem mielonym najlepiej smakują z dodatkiem pieczarek. To danie, które możemy zrobić niezależnie od pory roku – wszystkie składniki są łatwo dostępne. Barszcz do pasztecików najlepiej oczywiście będzie smakował taki z domowego zakwasu, ale jeśli nie mamy go pod ręką, można ugotować barszcz z buraków lub kupić ten w kartonie.

Ciasto na paszteciki z mięsem

Najczęściej przyrządza się paszteciki z mięsem z ciasta drożdżowego oraz krucho-drożdżowego. Jeśli nie mamy czasu lub wciąż nie opanowaliśmy jego przygotowania, można w zamian użyć ciasta francuskiego. Paszteciki z mięsem z ciasta francuskiego będą o wiele szybsze w przygotowaniu, równie smaczne, ale należy pamiętać, że tłuściejsze od drożdżowych.

Paszteciki z mięsem – przepis na ciasto drożdżowe

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 15 g świeżych drożdży,
  • 150 ml mleka,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki oleju,
  • łyżeczka cukru,
  • łyżeczka soli

Przygotowanie: Zrób zaczyn na ciasto – do miseczki pokrusz drożdże, dodaj łyżkę mąki, sól, cukier i zalej ciepłym (ale nie gorącym!) mlekiem. Odstaw na 20 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Po tym czasie mąkę przesiej do miski, wbij 1 jajko, dodaj olej i wlej zaczyn. Składniki połącz dłonią i wyrabiaj przez kilka minut. Zagnieć kulkę i odstaw ją, by ciasto wyrosło. Potem rozwałkuj na prostokąt.

Sprawdź nasz przepis na podręczny pasztecik podróżny:

Zobacz wideo

Paszteciki z mięsem – przepis na ciasto półkruche

Składniki:

  • 300 g mąki,
  • 1 jajko,
  • 20 g drożdży,
  • 1/2 szklanki śmietany 18 proc.,
  • 125 g masła lub margaryny,
  • łyżeczka cukru,
  • łyżeczka soli

Przygotowanie: Do miski przesyp mąkę, wbij jako, dodaj pokruszone drożdże, sól, cukier, pokrojone na kawałki masło oraz wlej śmietanę. Połącz składniki dłonią, by je dobrze rozmieszać i zagnieć w kulkę. Odstaw je na 1 godzinę w chłodne miejsce. Po tym czasie rozwałkuj na prostokąt.

Paszteciki z mięsem mielonym i pieczarkami – przepis

Składniki:

  • ciasto drożdżowe, krucho-drożdżowe (z powyższych przepisów) lub ok. 500 g ciasta francuskiego,
  • 250 g pieczarek,
  • 250 g mięsa mielonego,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • 2 jajka,
  • sól i pieprz,
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Cebulę i pieczarki pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę, później dodaj pieczarki oraz mięso mielone, dopraw także solą i pieprzem. Czosnek wyciśnij w wyciskarce i dodaj do farszu. Wszystko duś przez kilka minut pod przykrywką, a potem bez niej, by nadmiar wody odparował. Zostaw odkryte do wystygnięcia. Gdy nadzienie przestygnie, wbij jedno jajko i wsyp bułkę tartą. Wszystko dobrze wymieszaj.

Płaty ciasta podziel na węższe pasy. Na środku rozłóż farsz mięsno-grzybowy, a ciasto zwiń w rulon i sklej boki. Pokrój na 2-3 centymetrowe kawałki. Każdy z nich z wierzchu posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 30 minut, aż ciasto ładnie się zrumieni.