Masa kajmakowa do ciast i deserów na trzy sposoby. Jak ją przygotować?
Jak zrobić masę kajmakową?
Masa kajmakowa nie jest trudna do przygotowania – wymaga jednak od nas trochę cierpliwości. Można ją zrobić z mleka skondensowanego, mleka w proszku albo ze zwykłego mleka. Sprawdźcie, jak zrobić masę kajmakową na trzy sposoby!
Masa kajmakowa – przepis ze zwykłego mleka
Składniki:
- 3 szklanki mleka 3,2 proc.,
- ok. 100 g masła,
- 1 szklanka cukru
Przygotowanie:
Weź garnek z grubym dnem i przełóż do niego masło. Rozpuść je, pilnując, by się nie przypaliło. Wsyp do niego cukier i gotuj, aż się on rozpuści. Mieszając, dolej mleko i dokładnie je wymieszaj z pozostałymi składnikami. Gotuj wszystko przez 30-40 minut na średnim ogniu, mieszając co jakiś czas, by masa kajmakowa się nie przypaliła. Gotowa masa ma jasnobrązowy kolor, jest dość gęsta i łatwo się rozsmarowuje.
Masa kajmakowa – przepis z mleka skondensowanego
Składniki:
- puszka mleka skondensowanego
Przygotowanie:
Puszkę mleka skondensowanego włóż do garnka i zalej wodą. Garnek powinien być na tyle wysoki, by cała puszka znalazła się pod wodą. Zagotuj całość, a potem zmniejsz ogień i utrzymuj wysoką temperaturę, ale nie doprowadzaj ponownie do wrzenia. Pilnuj poziomu wody – uzupełniaj ją (pamiętaj, by dolewać wrzątek, a nie zimną wodę z kranu!). Powinna być gotowa po dwóch godzinach. Przed użyciem dobrze ją wystudź.
Masa kajmakowa z mlekiem w proszku – przepis
Składniki:
- 1 szklanka mleka w proszku,
- 1 szklanka mleka 3,2 proc.,
- 1 szklanka cukru,
- 1 szklanka śmietanki 36 proc.,
- 1/2 kostki masła,
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru wanilinowego
Przygotowanie:
Wlej mleko do garnka, dodaj cukier oraz cukier wanilinowy i gotuj, aż ten się rozpuści, a całość zgęstnieje. Wtedy wrzuć masło i poczekaj, aż się roztopi. Gotuj razem przez około trzy minuty, a potem wlej śmietankę. Wymieszaj wszystko, doprowadź do wrzenia i zostaw, by masa trochę przestygła. Potem wsyp mleko w proszku i dobrze połącz, używając miksera.
Zobacz również nasz przepis na ciasto a la Snickers z kremowym karmelem:
Ciasto z masą kajmakową – jakie przygotować?
Co zrobić z przygotowanym kajmakiem? Masa kajmakowa do wafli czy do ciasta? Wafle przekładane tym przysmakiem to jedna z najpopularniejszych i najprostszych przekąsek – można ją przygotować naprawdę szybko. Propozycji na ciasto można znaleźć wiele. My polecamy lekki biszkopt czekoladowy z kremem śmietankowym i kajmakiem.
Ciasto z masą kajmakową – biszkopt czekoladowy z kremem:
Składniki:
- 3/4 szklanka mąki tortowej,
- 1/2 szklanki cukru,
- 3 jajka,
- 150 g masła,
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 330 ml śmietanki kremówki 36 proc.,
- 250 g serka mascarpone,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 1 tabliczka mlecznej czekolady,
- 200-250 g kajmaku
Przygotowanie:
- Przygotuj biszkopt: Rozpuść gorzką czekoladę i masło w kąpieli wodnej, a następnie wystudź. Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywno, wsyp cukier, a potem powoli dodawaj kolejno żółtka, mieszając mikserem na niższych obrotach. Dolej rozpuszczoną czekoladę, dosyp mąkę oraz proszek do pieczenia i wszystko wymieszaj. Przygotowaną masę przelej do natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i piecz przez 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- Przygotuj krem: Schłodzoną śmietankę ubij z dodatkiem cukru. Na koniec wmieszaj do niej serek mascarpone.
- Przygotuj ciasto: Biszkopt przetnij na dwa blaty. Przełóż je kajmakiem, a wierzch posmaruj kremem śmietankowym. Na niego zetrzyj mleczną czekoladę. Ciasto podawaj schłodzone.
-
Racuchy lubią prawie wszyscy. Mamy wspaniały przepis na wersję budyniową
-
Pączki hiszpańskie - wspaniała alternatywa dla naszego klasyku. Idealne na karnawał i tłusty czwartek [PRZEPIS]
-
Zostało ci trochę chleba? Zapomnij o bułce tartej, a tym bardziej o wyrzucaniu. Zrób pizzę zero waste
-
Sernik jak ser z dziurami. Przepis na niebanalny deser robi furorę w sieci
-
Restauracja Magdy Gessler otwarta pomimo zakazu. Restauratorka: "Nie zgadzam się z postanowieniem"
- Duża paczka Familijnych na filmową domówkę
- Magda Gessler zmieniła zdanie o otwieraniu knajp wbrew przepisom? "Ludzie muszą coś zrobić, żeby rząd zaczął myśleć o ludziach"
- Pieczecie własne chleby? Mamy genialny przepis na pięcioskładnikową wersję na piwie
- Wykwintność i prostota w jednym, czyli karnawał z Appetitą!
- DIETA DLA MÓZGU: Dietetyk ujawnia, jak dobra dieta może poprawić nasze zdrowie psychiczne