Sos borowikowy do makaronu, placków ziemniaczanych, kotletów. Pycha!
Sos borowikowy z mrożonych grzybów będzie smakował równie dobrze, co ten przygotowany ze świeżych. Jeśli masz suszone prawdziwki, możesz ich śmiało użyć. Z nich też łatwo przyrządzisz coś smacznego. Zobacz, do jakich potraw można podać sos borowikowy i w jaki sposób go przyrządzić!
Sos borowikowy – do czego go podawać?
Borowik to jeden z najszlachetniejszych grzybów – warto podać go w najlepszym wydaniu! Sos borowikowy do polędwicy będzie smakował wybornie, doskonale podkreśli smak i aromat mięsa. Sos borowikowy do karkówki także będzie świetnym wyborem! Warto pamiętać, by wybierać dobre jakościowo mięso, świeże i z odpowiednią ilością tłuszczu – nieświeże lub zbyt tłuste zepsuje całą potrawę. Jeśli masz ochotę na potrawę bezmięsną, także masz w czym wybierać. Przygotuj doskonały makaron z sosem borowikowym, kluski (śląskie, kopytka, pyzy) lub placki ziemniaczane. One również będą smakować rewelacyjnie w leśnym wydaniu!
Sos śmietanowy z borowików – przepis
Składniki:
- 400 g świeżych lub mrożonych borowików,
- 1 cebula,
- 300 g śmietany 12 proc. lub 18 proc.,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 łyżki masła + łyżka oleju rzepakowego,
- 1/2 pęczka koperku,
- liść laurowy,
- 2 ziarna ziela angielskiego,
- sól i pieprz,
- 1/2 szklanki wody
Sos śmietanowy z borowików – przygotowanie
Cebulę posiekaj w piórka, grzyby dokładnie umyj i pokrój w plastry, a czosnek wyciśnij w wyciskarce. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę. Następnie dodaj grzyby, czosnek, masło i przesmaż całość. Wrzuć liść laurowy, ziele angielskie i wlej wodę. Duś wszystko pod przykrywką tak długo, aż borowiki będą miękkie. Wtedy dodaj śmietanę (zahartuj ją wcześniej, mieszając śmietanę z odrobiną gorącego sosu z patelni), wymieszaj, wyjmij ziele angielskie i liść laurowy, a dopraw solą i pieprzem do smaku. Na koniec wrzuć posiekany drobno koperek.
Borowik, czy nie borowik? Uważaj, te grzyby wyglądają na jadalne, ale mogą poważnie zaszkodzić. Sprawdź, na które uważać, w naszym filmie:
Sos borowikowy z suszonych borowików – przepis
Składniki:
- ok. 30 g suszonych prawdziwków,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 łyżki śmietany 12 proc.,
- sól i pieprz,
- woda,
- olej rzepakowy
Sos borowikowy z suszonych borowików – przygotowanie:
Suszone grzyby zalej ciepłą wodą, przykryj i odstaw je na kilka godzin (najlepiej na całą noc poprzedzającą gotowanie sosu). Cebulę pokrój w drobną kostkę, a czosnek wyciśnij w wyciskarce. Grzyby odsącz z zalewy (nie wylewaj jej – będzie potrzebna na dalszym etapie przyrządzania potrawy) i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę zeszklij na oleju, potem dodaj prawdziwki i czosnek, wszystko smaż przez kilka minut. Następnie zalej wodą z odsączonych grzybów i duś tak długo, aż borowiki będą miękkie. Na koniec dodaj śmietanę (zahartowaną wcześniej z odrobiną sosu z patelni). Jeśli sos jest zbyt rzadki, w śmietanie i odrobinie sosu rozmieszaj łyżkę mąki lub mielonego siemienia lnianego. Wszystko połącz, a na koniec dopraw solą i pieprzem do smaku.
-
Szyba od piekarnika - nie do doczyszczenia? Błąd. Jeden trik ułatwi zadanie
-
W ząbku czosnku pojawiły się zielone kiełki. Czy można go zjeść? Zdania są podzielone
-
Lagun nie taki straszny, jak go malują. Wystarczy mały skok w bok
-
Obierasz kiwi? Okazuje się, że być może od lat robisz to całkiem niepotrzebnie
-
Opakowanie po lodach za kilka tysięcy złotych? Produkt reklamowany przez youtuberów hitem sprzedaży
- Ser halloumi - jak smakuje majówka w klimacie greckiej kuchni?
- Grill na balkon: na jaki rodzaj urządzenia najlepiej się zdecydować?
- Grillowana cukinia- sprawdź lekkie propozycje na majówkę
- Grillowany bakłażan w domu i w ogrodzie. Jak go przygotować?
- Jeśli spałeś na lekcjach przyrody, nie masz szans. Wiesz, gdzie rosną te rośliny?