Sos borowikowy z mrożonych grzybów będzie smakował równie dobrze, co ten przygotowany ze świeżych. Jeśli masz suszone prawdziwki, możesz ich śmiało użyć. Z nich też łatwo przyrządzisz coś smacznego. Zobacz, do jakich potraw można podać sos borowikowy i w jaki sposób go przyrządzić!
Borowik to jeden z najszlachetniejszych grzybów – warto podać go w najlepszym wydaniu! Sos borowikowy do polędwicy będzie smakował wybornie, doskonale podkreśli smak i aromat mięsa. Sos borowikowy do karkówki także będzie świetnym wyborem! Warto pamiętać, by wybierać dobre jakościowo mięso, świeże i z odpowiednią ilością tłuszczu – nieświeże lub zbyt tłuste zepsuje całą potrawę. Jeśli masz ochotę na potrawę bezmięsną, także masz w czym wybierać. Przygotuj doskonały makaron z sosem borowikowym, kluski (śląskie, kopytka, pyzy) lub placki ziemniaczane. One również będą smakować rewelacyjnie w leśnym wydaniu!
Składniki:
Cebulę posiekaj w piórka, grzyby dokładnie umyj i pokrój w plastry, a czosnek wyciśnij w wyciskarce. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę. Następnie dodaj grzyby, czosnek, masło i przesmaż całość. Wrzuć liść laurowy, ziele angielskie i wlej wodę. Duś wszystko pod przykrywką tak długo, aż borowiki będą miękkie. Wtedy dodaj śmietanę (zahartuj ją wcześniej, mieszając śmietanę z odrobiną gorącego sosu z patelni), wymieszaj, wyjmij ziele angielskie i liść laurowy, a dopraw solą i pieprzem do smaku. Na koniec wrzuć posiekany drobno koperek.
Borowik, czy nie borowik? Uważaj, te grzyby wyglądają na jadalne, ale mogą poważnie zaszkodzić. Sprawdź, na które uważać, w naszym filmie:
Składniki:
Suszone grzyby zalej ciepłą wodą, przykryj i odstaw je na kilka godzin (najlepiej na całą noc poprzedzającą gotowanie sosu). Cebulę pokrój w drobną kostkę, a czosnek wyciśnij w wyciskarce. Grzyby odsącz z zalewy (nie wylewaj jej – będzie potrzebna na dalszym etapie przyrządzania potrawy) i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę zeszklij na oleju, potem dodaj prawdziwki i czosnek, wszystko smaż przez kilka minut. Następnie zalej wodą z odsączonych grzybów i duś tak długo, aż borowiki będą miękkie. Na koniec dodaj śmietanę (zahartowaną wcześniej z odrobiną sosu z patelni). Jeśli sos jest zbyt rzadki, w śmietanie i odrobinie sosu rozmieszaj łyżkę mąki lub mielonego siemienia lnianego. Wszystko połącz, a na koniec dopraw solą i pieprzem do smaku.