Babeczki bananowe, czyli jak wykorzystać dojrzałe banany, których nikt nie chce jeść?

Babeczki bananowe to doskonały pomysł na przyjęcie lub słodki deser. Są łatwe i szybkie w przygotowaniu, a większość składników mamy na co dzień w domu. To także doskonały pomysł na wykorzystanie przejrzałych bananów. Chociaż są proste i niepozorne, zachwycają smakiem i aromatem. Sprawdź, jak zrobić babeczki z bananami!

Babeczki bananowe możemy przygotować, gdy przyjdzie nam ochota na coś słodkiego. Muffiny bananowe dla dzieci i dla dorosłych mogą też stanowić pyszny dodatek do drugiego śniadania do szkoły lub pracy. To deser, który można przygotować na wiele różnych sposobów – na przykład muffiny bananowe bez cukru czy babeczki bananowo-czekoladowe. Sprawdźcie, jak je upiec!

Babeczki bananowe – przepis podstawowy

Składniki (12 sztuk):

  • 3 dojrzałe banany,
  • 2 szklanki mąki,
  • 1 szklanka oleju roślinnego,
  • 2 jajka,
  • 1/4 szklanki cukru,
  • łyżeczka sody,
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Babeczki z bananów – przygotowanie

Banany rozgnieć widelcem lub zblenduj na gładką masę. Mąkę przesiej przez sitko do dużej miski. Dodaj sodę i proszek do pieczenia oraz cukier i wymieszaj. Następnie wbij jajka, wlej olej i przełóż rozdrobnione banany. Wszystko wymieszaj, używając miksera kuchennego. Jeśli używasz formy do muffinów, wyłóż ją papilotkami. Silikonowych foremek nie trzeba przygotowywać w ten sposób. Ciasto rozlej do forem (do około 3/4 wysokości) i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz przez około 30 minut, aż wyrosną i się przyrumienią.

Wskazówka: Muffiny bananowe bez cukru łatwo przygotujesz, jeśli użyjesz bardzo dojrzałych bananów. W takich owocach jest dużo wyższa ilość naturalnie występujących cukrów. Cukier w przepisie możesz zastąpić też miodem, ksylitolem, syropem z agawy lub inną substancją, w zależności od potrzeb.

Zobacz także nasz przepis na muffinki bananowo-owsiane. Dzieci ją pokochają!

Zobacz wideo

Babeczki bananowo-czekoladowe – przepis

Składniki (12 sztuk):

  • 3 dojrzałe banany,
  • 2 szklanki mąki,
  • 1 szklanka oleju roślinnego,
  • 2 jajka,
  • łyżeczka sody,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 12 kawałków czekolady mlecznej lub gorzkiej

Przygotowanie:

Banany rozdrobnij widelcem lub przy użyciu blendera. W dużej misce wymieszaj suche składniki – mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Następnie wbij jajka, dodaj rozdrobnione banany, wlej olej. Wszystko dokładnie wymieszaj, używając miksera. Przygotuj formę na muffiny (jeśli używasz metalowej, wyłóż ją papilotkami). Do każdej foremki wlej 1 łyżkę ciasta i połóż kostkę czekolady. Następnie zalej pozostałą ilością ciasta i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piecz przez około 30 minut, aż babeczki z bananami wyrosną i lekko przyrumienią się z wierzchu.

Wskazówka: babeczki bananowe z czekoladą w kawałkach przygotujesz w podobny sposób. Przygotowaną czekoladę (najlepiej schłodzoną) pokrój na mniejsze kawałki i wmieszaj je do surowego ciasta (zrób to, używając drewnianej łyżki). Piecz tak samo, jak te z nadzieniem czekoladowym. Uwaga! Jeśli sprawdzasz patyczkiem, czy babeczki bananowe są już upieczone, pamiętaj, że czekolada będzie zostawiać na nich ślady. Nie trzymaj ich za długo w piekarniku, bo będą wysuszone.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.