Jabłka do słoików - przepis na pyszny dodatek do ciast i deserów

Jabłka do słoików to coś, co warto przygotować na zimę! Gdy tylko jesienią zacznie się sezon na jabłka, powinniśmy mieć gotowe słoiki, by zrobić pyszne zapasy do naszych spiżarni. Jak zrobić jabłka do słoików? Podpowiadamy!

Jabłka do słoików można przygotować na kilka różnych sposobów. To zależy, czego potrzebujemy najbardziej – dodatków do ciast i naleśników, a może kompotu? Kompot jest doskonałym dodatkiem do obiadów – znacznie zdrowszym niż kolorowe, gazowane napoje, które tak chętnie pijemy. Warto zrezygnować z nich na rzecz pysznych kompotów! Smażone jabłka do słoików lub mus z jabłek warto przygotować, jeśli lubimy przygotować desery. To nie tylko sposób na pyszną i szybką szarlotkę o każdej porze, ale także na budyń lub kaszę mannę z jabłkami, naleśniki i placuszki albo aromatyczną owsiankę. Jabłka do słoików można jeść na okrągło i wcale się nie znudzić! Nasza podpowiedź jest taka: trzeba po prostu kupić kilka kilogramów jabłek i zarezerwować cały dzień na przygotowywanie zapasów! Jakie przetwory z jabłek do słoików zrobić?

Kompot z jabłek do słoików – przepis

Składniki (3-4 słoiki po 500 ml):

  • 1,5 kg jabłek,
  • 300 g cukru,
  • 2 litry wody,
  • mała garstka goździków

Kompot z jabłek do słoików – przygotowanie:

Wodę wlej do garnka, wsyp do niej cukier (dostosuj ilość w zależności od tego, jak słodki gatunek jabłek przygotowujesz i jak bardzo słodki kompot lubisz) i zagotuj. Jabłka dobrze umyj (te kupowane w supermarketach warto dobrze wyszorować), pokrój na cząstki i wykrój gniazda nasienne. Do dokładne wymytych i wyparzonych słoików wsyp goździki, włóż ciasno również pokrojone jabłka. Wszystko zalej gorącym roztworem wody z cukrem. Słoiki mocno zakręć i pasteryzuj przez 20 minut od kiedy woda się zagotuje. Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu (zobacz również: Kompot z jabłek - zdrowy domowy napój).

Sprawdź nasz przepis z wykorzystaniem jabłek - na szarlotkę królewską:

Zobacz wideo

Mus z jabłek do słoików - przepis

Składniki:

  • 3 kg jabłek,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • woda,
  • 4 łyżeczki cukru

Mus z jabłek do słoików - przygotowanie:

Jabłka obierz ze skórek, wytnij gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Przełóż je do garnka o grubym dnie, zalej 1-1,5 szklankami wody. Gotuj wszystko przez około 30 minut. Co jakiś czas zamieszaj. W razie potrzeby dolej wody lub odparuj jej nadmiar. Wlej sok wyciśnięty z cytryny, wsyp cynamon oraz cukier (jego ilość dostosuj do wybranego gatunku jabłek i własnych preferencji). Wszystko zblenduj na gładką masę, a potem przełóż do umytych i wyparzonych słoików. Słoiki pasteryzuj przez 20 minut, przechowuj w chłodnym i zacienionym miejscu.

Jabłka prażone do słoików – przepis

Składniki:

  • 2 kg jabłek winnych,
  • 3 łyżki cukru,
  • sok z 1 cytryny,
  • 1 szklanka wody

Jabłka prażone do słoików - przygotowanie:

Jabłka umyj i obierz ze skórki. Usuń gniazda nasienne, pokrój owoce w kostkę i przełóż je do garnka o grubym denku. Podlej wodą, dodaj sok z cytryny i cukier, wszystko wymieszaj. Praż przez około 20 minut, aż część z nich się rozpadnie. Podczas prażenia mieszaj jabłka. Gdy będą gotowe, przełóż je do dobrze umytych i wyparzonych słoików. Pasteryzuj słoiki przez około 20 minut od zagotowania wody (zobacz również: Jabłka na szarlotkę - jak je zrobić, by cieszyć się najlepszym ciastem również zimą? Mamy prosty przepis i kilka porad).

Więcej o: