Jabłka do słoików można przygotować na kilka różnych sposobów. To zależy, czego potrzebujemy najbardziej – dodatków do ciast i naleśników, a może kompotu? Kompot jest doskonałym dodatkiem do obiadów – znacznie zdrowszym niż kolorowe, gazowane napoje, które tak chętnie pijemy. Warto zrezygnować z nich na rzecz pysznych kompotów! Smażone jabłka do słoików lub mus z jabłek warto przygotować, jeśli lubimy przygotować desery. To nie tylko sposób na pyszną i szybką szarlotkę o każdej porze, ale także na budyń lub kaszę mannę z jabłkami, naleśniki i placuszki albo aromatyczną owsiankę. Jabłka do słoików można jeść na okrągło i wcale się nie znudzić! Nasza podpowiedź jest taka: trzeba po prostu kupić kilka kilogramów jabłek i zarezerwować cały dzień na przygotowywanie zapasów! Jakie przetwory z jabłek do słoików zrobić?
Składniki (3-4 słoiki po 500 ml):
Wodę wlej do garnka, wsyp do niej cukier (dostosuj ilość w zależności od tego, jak słodki gatunek jabłek przygotowujesz i jak bardzo słodki kompot lubisz) i zagotuj. Jabłka dobrze umyj (te kupowane w supermarketach warto dobrze wyszorować), pokrój na cząstki i wykrój gniazda nasienne. Do dokładne wymytych i wyparzonych słoików wsyp goździki, włóż ciasno również pokrojone jabłka. Wszystko zalej gorącym roztworem wody z cukrem. Słoiki mocno zakręć i pasteryzuj przez 20 minut od kiedy woda się zagotuje. Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu (zobacz również: Kompot z jabłek - zdrowy domowy napój).
Sprawdź nasz przepis z wykorzystaniem jabłek - na szarlotkę królewską:
Składniki:
Jabłka obierz ze skórek, wytnij gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Przełóż je do garnka o grubym dnie, zalej 1-1,5 szklankami wody. Gotuj wszystko przez około 30 minut. Co jakiś czas zamieszaj. W razie potrzeby dolej wody lub odparuj jej nadmiar. Wlej sok wyciśnięty z cytryny, wsyp cynamon oraz cukier (jego ilość dostosuj do wybranego gatunku jabłek i własnych preferencji). Wszystko zblenduj na gładką masę, a potem przełóż do umytych i wyparzonych słoików. Słoiki pasteryzuj przez 20 minut, przechowuj w chłodnym i zacienionym miejscu.
Składniki:
Jabłka umyj i obierz ze skórki. Usuń gniazda nasienne, pokrój owoce w kostkę i przełóż je do garnka o grubym denku. Podlej wodą, dodaj sok z cytryny i cukier, wszystko wymieszaj. Praż przez około 20 minut, aż część z nich się rozpadnie. Podczas prażenia mieszaj jabłka. Gdy będą gotowe, przełóż je do dobrze umytych i wyparzonych słoików. Pasteryzuj słoiki przez około 20 minut od zagotowania wody (zobacz również: Jabłka na szarlotkę - jak je zrobić, by cieszyć się najlepszym ciastem również zimą? Mamy prosty przepis i kilka porad).