Prawdziwy omlet na słodko to wspaniały, puszysty placek, pięknie przyrumieniony, wilgotny i idealnie wyrośnięty. Tajemnicą jest ubicie białek na sztywno – nie pomijaj tego kroku, gdyż wtedy omlet będzie zwykłym plackiem jajecznym. Każdego, kto jest na diecie na pewno zainteresuje omlet na słodko fit przygotowywany z dodatkiem płatków owsianych. Jak się robi omlet na słodko? Sprawdźcie nasze przepisy!
Zobacz również: Jak zrobić idealnie puszysty omlet? Przedstawiamy kilka trików
Składniki:
Przygotowanie:
Białka starannie oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj szczyptę soli i przestaw mikser na niższe obroty. Wlej mleko, wsyp mąkę i cukier, wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy lub masło. Wylej masę jajeczną i smaż, aż spód się ładnie zrumieni. Potem obróć omlet na drugą stronę i również smaż do zrumienienia.
Zobacz nasz przepis wideo na omlet cesarski:
Składniki:
Przygotowanie:
Płatki owsiane zalej ciepłą wodą i odstaw na kilka minut, aby dobrze zmiękły i wystygły, dodaj do nich także miód lub cukier i wymieszaj. Białka oddziel od żółtek, ubij je na sztywną pianę. Zmniejsz obroty miksera i powoli wmieszaj żółtka, a następnie dodaj także płatki owsiane oraz proszek do pieczenia. Wszystkie składniki połącz. Na patelni rozgrzej olej i wylej przygotowaną masę jajeczną. Smaż przez kilka minut, aż się zrumieni, a następnie przełóż na drugą stronę. Podawaj na ciepło.
Najpopularniejszym sposobem na podanie omletu na słodko jest posmarowanie go powidłami lub dżemem. Jeśli chcesz przygotować omlet na słodko fit, podaj go z sezonowymi owocami bez dodatku cukru. Możesz za to posmarować go jogurtem naturalnym. Najlepiej wybierać kompozycje z sezonowych owoców – to prawdziwe bogactwo smaku oraz składników odżywczych!
Jeżeli nie liczysz kalorii, twój omlet na słodko może zawierać dodatki o większej zawartości tłuszczu i cukru. Wykorzystaj kremy czekoladowo-orzechowe, masło orzechowe (idealne w połączeniu z bananami i borówkami!) lub serki do smarowania.
Pamiętaj także o przyprawach! Jeśli podajesz omlet z czekoladą, wypróbuj ją z dodatkiem szczypty chilli lub kardamonem. Do jabłek zaś nie ma lepszej przyprawy niż cynamon, a gruszki będą ciekawe w połączeniu z imbirem.
Zobacz również: Jak zrobić omlet na słono? Idealne danie na śniadanie lub brunch. Przepis na omlet krok po kroku