Omlet na słodko - pyszny sposób na śniadanie. Dwa przepisy
Prawdziwy omlet na słodko to wspaniały, puszysty placek, pięknie przyrumieniony, wilgotny i idealnie wyrośnięty. Tajemnicą jest ubicie białek na sztywno – nie pomijaj tego kroku, gdyż wtedy omlet będzie zwykłym plackiem jajecznym. Każdego, kto jest na diecie na pewno zainteresuje omlet na słodko fit przygotowywany z dodatkiem płatków owsianych. Jak się robi omlet na słodko? Sprawdźcie nasze przepisy!
- Wskazówka: Do przygotowania idealnego omletu najlepiej użyć jajek wiejskich. Jeśli nie masz do takich dostępu, wybierz jajka z chowu ekologicznego (oznaczone jako 0) lub z wolnego wybiegu (z cyferką 1).
Zobacz również: Jak zrobić idealnie puszysty omlet? Przedstawiamy kilka trików
Omlet na słodko – przepis podstawowy
Składniki:
- 2 jajka,
- 3 łyżki mąki,
- 3 łyżki mleka,
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego,
- olej rzepakowy lub masło do smażenia,
- szczypta soli
Przygotowanie:
Białka starannie oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj szczyptę soli i przestaw mikser na niższe obroty. Wlej mleko, wsyp mąkę i cukier, wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy lub masło. Wylej masę jajeczną i smaż, aż spód się ładnie zrumieni. Potem obróć omlet na drugą stronę i również smaż do zrumienienia.
- Wskazówka: Jeśli masz problem z przewróceniem omletu, zdejmij go ostrożnie na talerz. Następnie przyłóż patelnię i obróć tak, aby nieusmażony wierzch znalazł się na dole.
Zobacz nasz przepis wideo na omlet cesarski:
Omlet na słodko z płatkami owsianymi
Składniki:
- 2 jajka,
- 1/3 szklanki płatków owsianych,
- woda,
- łyżeczka cukru lub płynnego miodu,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Płatki owsiane zalej ciepłą wodą i odstaw na kilka minut, aby dobrze zmiękły i wystygły, dodaj do nich także miód lub cukier i wymieszaj. Białka oddziel od żółtek, ubij je na sztywną pianę. Zmniejsz obroty miksera i powoli wmieszaj żółtka, a następnie dodaj także płatki owsiane oraz proszek do pieczenia. Wszystkie składniki połącz. Na patelni rozgrzej olej i wylej przygotowaną masę jajeczną. Smaż przez kilka minut, aż się zrumieni, a następnie przełóż na drugą stronę. Podawaj na ciepło.
Omlet na słodko z owocami – i czym jeszcze?
Najpopularniejszym sposobem na podanie omletu na słodko jest posmarowanie go powidłami lub dżemem. Jeśli chcesz przygotować omlet na słodko fit, podaj go z sezonowymi owocami bez dodatku cukru. Możesz za to posmarować go jogurtem naturalnym. Najlepiej wybierać kompozycje z sezonowych owoców – to prawdziwe bogactwo smaku oraz składników odżywczych!
Jeżeli nie liczysz kalorii, twój omlet na słodko może zawierać dodatki o większej zawartości tłuszczu i cukru. Wykorzystaj kremy czekoladowo-orzechowe, masło orzechowe (idealne w połączeniu z bananami i borówkami!) lub serki do smarowania.
Pamiętaj także o przyprawach! Jeśli podajesz omlet z czekoladą, wypróbuj ją z dodatkiem szczypty chilli lub kardamonem. Do jabłek zaś nie ma lepszej przyprawy niż cynamon, a gruszki będą ciekawe w połączeniu z imbirem.
Zobacz również: Jak zrobić omlet na słono? Idealne danie na śniadanie lub brunch. Przepis na omlet krok po kroku
-
Awantury o kaszę ciąg dalszy. Badacze pokazują palcem. Producent się broni
-
Niedzielne śniadanie to okazja, by zrobić coś ekstra. Podpowiadamy, co przygotować, gdy mamy więcej czasu
-
Twaróg w pigułce. Jak go kupować? Jak zrobić w domu? [PORADNIK TWAROGOWY]
-
Dlaczego rosół mętnieje? Powodów jest kilka [PORADNIK]
-
Desery jak za dawnych lat. Przypominamy receptury z babcinej kuchni
- Do przygotowania klusek śląskich niezbędne są ziemniaki. Prawda czy fałsz?
- Jeśli byłeś dzieckiem w PRL-u, to na pewno pamiętasz te smaki dzieciństwa
- Superproste ciasto, które posmakuje wszystkim? Szykujcie marmoladę
- Co na obiad w piątek? Przepisy na kotlety bez mięsa
- Nowość w Pizza Hut - Twój Box, czyli pizza i 2 dodatki