Omlet na słodko - pyszny sposób na śniadanie. Dwa przepisy

Omlet na słodko to doskonały pomysł na pyszne śniadanie, które dostarczy energii na długo. Można go podać jako śniadanie do łóżka, można przygotować dzień wcześniej i pocięty na kawałki spakować jako lunch do szkoły lub pracy. Jak zrobić omlet na słodko? Podpowiadamy!

Prawdziwy omlet na słodko to wspaniały, puszysty placek, pięknie przyrumieniony, wilgotny i idealnie wyrośnięty. Tajemnicą jest ubicie białek na sztywno – nie pomijaj tego kroku, gdyż wtedy omlet będzie zwykłym plackiem jajecznym. Każdego, kto jest na diecie na pewno zainteresuje omlet na słodko fit przygotowywany z dodatkiem płatków owsianych. Jak się robi omlet na słodko? Sprawdźcie nasze przepisy!

  • Wskazówka: Do przygotowania idealnego omletu najlepiej użyć jajek wiejskich. Jeśli nie masz do takich dostępu, wybierz jajka z chowu ekologicznego (oznaczone jako 0) lub z wolnego wybiegu (z cyferką 1).

Zobacz również: Jak zrobić idealnie puszysty omlet? Przedstawiamy kilka trików

Omlet na słodko – przepis podstawowy

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 3 łyżki mąki,
  • 3 łyżki mleka,
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego,
  • olej rzepakowy lub masło do smażenia,
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Białka starannie oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj szczyptę soli i przestaw mikser na niższe obroty. Wlej mleko, wsyp mąkę i cukier, wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy lub masło. Wylej masę jajeczną i smaż, aż spód się ładnie zrumieni. Potem obróć omlet na drugą stronę i również smaż do zrumienienia.

  • Wskazówka: Jeśli masz problem z przewróceniem omletu, zdejmij go ostrożnie na talerz. Następnie przyłóż patelnię i obróć tak, aby nieusmażony wierzch znalazł się na dole.

Zobacz nasz przepis wideo na omlet cesarski:

Zobacz wideo

Omlet na słodko z płatkami owsianymi

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 1/3 szklanki płatków owsianych,
  • woda,
  • łyżeczka cukru lub płynnego miodu,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Płatki owsiane zalej ciepłą wodą i odstaw na kilka minut, aby dobrze zmiękły i wystygły, dodaj do nich także miód lub cukier i wymieszaj. Białka oddziel od żółtek, ubij je na sztywną pianę. Zmniejsz obroty miksera i powoli wmieszaj żółtka, a następnie dodaj także płatki owsiane oraz proszek do pieczenia. Wszystkie składniki połącz. Na patelni rozgrzej olej i wylej przygotowaną masę jajeczną. Smaż przez kilka minut, aż się zrumieni, a następnie przełóż na drugą stronę. Podawaj na ciepło.

Omlet na słodko z owocami – i czym jeszcze?

Najpopularniejszym sposobem na podanie omletu na słodko jest posmarowanie go powidłami lub dżemem. Jeśli chcesz przygotować omlet na słodko fit, podaj go z sezonowymi owocami bez dodatku cukru. Możesz za to posmarować go jogurtem naturalnym. Najlepiej wybierać kompozycje z sezonowych owoców – to prawdziwe bogactwo smaku oraz składników odżywczych!

Jeżeli nie liczysz kalorii, twój omlet na słodko może zawierać dodatki o większej zawartości tłuszczu i cukru. Wykorzystaj kremy czekoladowo-orzechowe, masło orzechowe (idealne w połączeniu z bananami i borówkami!) lub serki do smarowania.

Pamiętaj także o przyprawach! Jeśli podajesz omlet z czekoladą, wypróbuj ją z dodatkiem szczypty chilli lub kardamonem. Do jabłek zaś nie ma lepszej przyprawy niż cynamon, a gruszki będą ciekawe w połączeniu z imbirem.

Zobacz również: Jak zrobić omlet na słono? Idealne danie na śniadanie lub brunch. Przepis na omlet krok po kroku

Więcej o:
Copyright © Agora SA