Zupa minestrone - przepis na doskonałe włoskie danie obiadowe
Zupa minestrone – co to jest?
Zupa minestrone pochodzi z Włoch. Jej nazwa wywodzi się od włoskiego słowa minestra, czyli po prostu zupa. Minestrone to zupa warzywna, w której najczęściej znajduje się cukinia, pomidory, zielona fasolka, ziemniaki i marchewka. To prawdziwa bomba witaminowa! Jeśli szukacie pysznego dania z mnóstwem witamin, minestrone to coś dla Was!
Zupa minestrone – składniki
Zupa minestrone to jedno z tych dań, na które nie ma jednego przepisu. Sposób jej przygotowania różni się od regionu i dostępności warzyw. Za każdym razem można przyrządzić ją inaczej, biorąc pod uwagę porę roku i zasoby naszej lodówki lub okolicznego bazarku. Zupa minestrone z kapustą będzie tak samo smaczna, jak zupa minestrone z bakłażanem. My dziś proponujemy dwie wersje tego dania.
Zupa minestrone – przepis
Zupa minestrone z cukinią i bakłażanem – składniki:
- 1 cukinia,
- 1 średni bakłażan,
- 2 marchewki,
- 2 nieduże ziemniaki,
- 150 g zielonej fasolki,
- 2 łodygi selera naciowego,
- 1 cebula,
- 4 pomidory,
- 2 garści szpinaku,
- 3 ząbki czosnku,
- 200 g suchego makaronu,
- zioła prowansalskie,
- sól i pieprz,
- 2,5 litra wody lub wywaru warzywnego,
- oliwa do smażenia
Zupa minestrone z bakłażanem i cukinią – przygotowanie
Skórkę pomidorów ponacinaj dookoła i zalej je wrzątkiem. Gdy skórka zacznie odchodzić, zdejmij ją. Pomidory, obraną marchew, ziemniaki i cebulę, a także seler naciowy, cukinię i bakłażan pokrój w kostkę. Na dnie garnku rozgrzej 2 łyżki oliwy i wrzuć warzywa, smaż je przez kilka minut. Potem wlej wodę lub bulion warzywny, dodaj rozdrobniony czosnek oraz fasolkę. Gotuj przez 15 minut pod przykryciem. Po tym czasie wrzuć makaron oraz liście szpinaku i gotuj przez kolejne 10-12 minut. Na koniec dodaj zioła prowansalskie, dopraw solą i pieprzem do smaku.
Zobacz nasz przepis wideo na zupę gulaszową:
Zupa minestrone z kapustą i cukinią – składniki:
- 1 cukinia,
- 1/2 główki młodej kapusty,
- 1 papryka,
- 1 cebula,
- 4 pomidory,
- szklanka passaty pomidorowej,
- 3 ziemniaki,
- 1 marchewka,
- 1 puszka białej fasoli,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 litry bulionu warzywnego lub wody,
- oliwa do smażenia,
- suszona bazylia,
- suszony tymianek,
- suszone oregano,
- sól i pieprz
Zupa minestrone z cukinią i kapustą – przygotowanie
Pomidory sparz i obierz ze skórki. Pokrój je w kostkę, pokrój również cukinię, paprykę, cebulę, obrane ziemniaki i marchew. Fasolę odlej z zalewy, kapustę poszatkuj, a czosnek wyciśnij w wyciskarce. Na dnie garnka rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę i zeszklij. Następnie dodaj pozostałe warzywa (oprócz fasoli i kapusty). Smaż je razem przez kilka minut. Potem zalej wszystko wodą lub bulionem, wrzuć poszatkowaną kapustę, fasolę i wlej passatę pomidorową. Dodaj bazylię, tymianek i oregano – po około 1 łyżce każdej przyprawy. Gotuj tak długo, aż składniki będą miękkie. Na koniec dopraw solą i pieprzem do smaku.
-
Naleśniki i racuchy budyniowe to hit. Tym razem na budyniach zróbcie murzynka
-
5 najważniejszych zasad korzystania ze zmywarki
-
Myjesz jajka przed włożeniem do lodówki? Mogą się szybciej zepsuć
-
Pierogi robi się nie tylko w Polsce. Jak wyglądają te z innych krajów? Sprawdź, czy znasz wszystkie
-
Dlaczego rosół mętnieje? Powodów jest kilka [PORADNIK]
- Szagówki, tarcioki, szaraki czyli kluskowy atlas Polski
- Kobiety-rakiety polskiej gastronomii
- Gastronomia otworzy się po Wielkanocy? "Jest wstępna zgoda"
- Jemy zdrowiej, a może przeciwnie? Co z gotowaniem i zakupami? Pandemia to masa zmian, ale... przywykliśmy
- Kampania promocyjna serków homogenizowanych OSM Piątnica