Zupa minestrone pochodzi z Włoch. Jej nazwa wywodzi się od włoskiego słowa minestra, czyli po prostu zupa. Minestrone to zupa warzywna, w której najczęściej znajduje się cukinia, pomidory, zielona fasolka, ziemniaki i marchewka. To prawdziwa bomba witaminowa! Jeśli szukacie pysznego dania z mnóstwem witamin, minestrone to coś dla Was!
Zupa minestrone to jedno z tych dań, na które nie ma jednego przepisu. Sposób jej przygotowania różni się od regionu i dostępności warzyw. Za każdym razem można przyrządzić ją inaczej, biorąc pod uwagę porę roku i zasoby naszej lodówki lub okolicznego bazarku. Zupa minestrone z kapustą będzie tak samo smaczna, jak zupa minestrone z bakłażanem. My dziś proponujemy dwie wersje tego dania.
Zupa minestrone z cukinią i bakłażanem – składniki:
Skórkę pomidorów ponacinaj dookoła i zalej je wrzątkiem. Gdy skórka zacznie odchodzić, zdejmij ją. Pomidory, obraną marchew, ziemniaki i cebulę, a także seler naciowy, cukinię i bakłażan pokrój w kostkę. Na dnie garnku rozgrzej 2 łyżki oliwy i wrzuć warzywa, smaż je przez kilka minut. Potem wlej wodę lub bulion warzywny, dodaj rozdrobniony czosnek oraz fasolkę. Gotuj przez 15 minut pod przykryciem. Po tym czasie wrzuć makaron oraz liście szpinaku i gotuj przez kolejne 10-12 minut. Na koniec dodaj zioła prowansalskie, dopraw solą i pieprzem do smaku.
Zobacz nasz przepis wideo na zupę gulaszową:
Pomidory sparz i obierz ze skórki. Pokrój je w kostkę, pokrój również cukinię, paprykę, cebulę, obrane ziemniaki i marchew. Fasolę odlej z zalewy, kapustę poszatkuj, a czosnek wyciśnij w wyciskarce. Na dnie garnka rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę i zeszklij. Następnie dodaj pozostałe warzywa (oprócz fasoli i kapusty). Smaż je razem przez kilka minut. Potem zalej wszystko wodą lub bulionem, wrzuć poszatkowaną kapustę, fasolę i wlej passatę pomidorową. Dodaj bazylię, tymianek i oregano – po około 1 łyżce każdej przyprawy. Gotuj tak długo, aż składniki będą miękkie. Na koniec dopraw solą i pieprzem do smaku.