Wątróbka powinna się pojawiać na naszych stołach znacznie częściej niż do tej pory. To doskonałe źródło żelaza, witaminy A, witamin z grupy B oraz białka. Żelazo, którego dostarcza, jest łatwo przyswajalne, witamina A dobrze wpływa na wzrok, natomiast witaminy z grupy B regulują funkcjonowanie układu nerwowego. Kwas foliowy (czyli witamina B9, która znajduje się w wątróbce) jest niezbędny kobietom w ciąży lub planującym macierzyństwo. A do tego wątróbka jest niskokaloryczna, niedroga, a dobrze przygotowana – bardzo smaczna. Czego chcieć więcej?
Wątróbka drobiowa oraz wątróbka wieprzowa różnią się smakiem i niektórymi właściwościami. Smak drobiowej jest delikatniejszy, wieprzowa natomiast charakteryzuje się bardziej intensywnym aromatem, a błonki i przerosty mogą sprawiać, że będzie gorzkawa. Warto pamiętać, by ją dobrze oczyścić przed przygotowaniem. Wątróbka drobiowa zawiera więcej kwasu foliowego, ale także więcej cholesterolu – osoby z podwyższonym cholesterolem powinny na nią uważać. Wątróbka wieprzowa to lepsze źródło żelaza i zawiera mniej tłuszczu, ale przeszkodą może być jej smak.
Wątróbka smażona
Składniki:
Wątróbkę przepłucz i oczyść z żyłek i błonek. Cebulę pokrój w piórka. Na patelnię wylej olej rzepakowy i rozgrzej go, a następnie zeszklij na nim cebulę. Gdy będzie gotowa, przełóż ją na osoby talerz. Wątróbki obtocz w mące, oprósz solą i pieprzem do smaku i smaż kolejno po obu stronach do mocnego zrumienienia. Podawaj z ziemniakami i usmażoną wcześniej cebulką.
Dlaczego ruskie są najlepsze i jak zareagują na wątróbkę? Cudzoziemcy próbują - zobaczcie, co z tego wyszło w naszym filmie:
Składniki:
Wątróbkę opłucz i usuń z niej błonki oraz żyłki. Obtocz ją w mące. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż każdą wątróbkę z obu stron – tylko przez chwilę, by się ścięła i lekko zrumieniła. Podsmażoną przełóż na osoby talerzyk. Cebulę pokrój w piórka, a jabłko w kostkę. Uzupełnij tłuszcz na patelni i zeszklij cebulę, po chwili zaś dodaj kawałki jabłka. Następnie ułóż wątróbki, dolej trochę wody i przykryj patelnię pokrywką. Całość duś przez 5 minut, potem obróć mięso i duś przez kolejne 5 minut. Podawaj z ziemniakami i żurawiną.
Składniki:
Wątróbkę oczyść z błonek i żyłek, opłucz. Cebulę i jabłko pokrój drobno, a na patelni rozgrzej olej. Cebulę zeszklij, a po chwili dodaj wątróbkę obtoczoną w mące. Gdy każdy kawałek będzie miękki i ścięty, wlej zahartowaną śmietanę i bulion, dodaj też rozdrobniony czosnek, pieprz i sól. Wszystko dokładnie wymieszaj, a jeśli sos będzie zbyt rzadki, odparuj go lub dodaj odrobinę mąki. Wątróbkę w sosie podawaj z ziemniakami.