Pieczeń rzymska – pochodzenie
Pieczeń rzymska, mimo nazwy, z Rzymem ma niewiele wspólnego. Najprawdopodobniej pochodzi z Niemiec, gdzie podawana jest najczęściej, ale dobrze znana jest na całym świecie. Pieczeń rzymską, znaną u nas po prostu jako klops, przyrządza się z mielonego mięsa, dobrze doprawionego, uformowanego w kształt bochenka. Przez niektórych pieczeń rzymska przygotowywana jest z jajkiem na twardo. Jak zrobić pieczeń rzymską?
Pieczeń rzymska wieprzowa w sosie – przepis
Składniki:
Na pieczeń:
- 800 g mięsa wieprzowego mielonego,
- 1 czerstwa kajzerka,
- 2 jajka,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 łyżka tymianku,
- 1 łyżka rozmarynu,
- 1 łyżka majeranku,
- ½ pęczka natki pietruszki,
- sól i pieprz do smaku
Na sos:
- 300 g pieczarek (lub innych grzybów),
- 1 nieduża cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- szklanka ml wody,
- 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- ½ pęczka natki pietruszki,
- sól i pieprz do smaku,
- olej do smażenia
Pieczeń rzymska w sosie – przygotowanie
- Mięso mielone przełóż do dużej miski, bułkę włóż do miseczki z wodą lub mlekiem i odstaw na około 15-20 minut.
- Cebulę posiekaj drobno, a czosnek wyciśnij w wyciskarce, dodaj je do mięsa.
- Gdy bułka namoknie, przełóż ją do mięsa, dodaj także jajko i przyprawy oraz posiekaną natkę pietruszki, a następnie wszystko rozmieszaj dłonią. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodaj trochę bułki tartej.
- Przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 1-1,5 godziny w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- Gdy pieczeń jest w piekarniku, przygotuj sos. Cebulę posiekaj, grzyby pokrój w kostkę, a czosnek wyciśnij w wyciskarce.
- Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, wrzuć cebulę i zeszklij ją. Następnie dodaj grzyby oraz czosnek, przesmaż, a potem zalej wodą i duś pod przykryciem, aż grzyby będą miękkie.
- W kubku rozmieszaj mąkę z jogurtem i odrobiną sosu z patelni. Mieszankę dodaj do sosu, by zgęstniał. Na koniec dopraw solą i pieprzem do smaku oraz wrzuć posiekaną natkę pietruszki.
- Gorącą pieczeń krój w plastry i podawaj z sosem oraz puree ziemniaczanym.
Zobacz też wersję z jajkiem w środku:
Pieczeń rzymska z indyka z warzywami
Składniki:
- 700 g mięsa mielonego z indyka,
- 1 cebula,
- 1 żółta papryka,
- 1 czerwona papryka,
- 4 pieczarki,
- ½ kostki sera feta,
- 1 jajko,
- czerstwa bułka,
- 2 ząbki czosnku,
- ½ łyżki tymianku,
- ½ łyżki majeranku,
- ½ łyżki rozmarynu,
- sol i pieprz do smaku
Pieczeń rzymska z warzywami – przygotowanie
- Bułkę namocz w wodzie lub w mleku. Cebulę, obie papryki, pieczarki oraz ser feta pokrój w kostkę.
- Mięso mielone przełóż do dużej miski. Dodaj przyprawy oraz namoczoną bułkę, wbij jajko i wszystko wymieszaj dłonią.
- Następnie dodaj pokrojone warzywa, ser feta oraz wyciśnięty w wyciskarce czosnek.
- Masę mięsną przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez godzinę.
- Podawaj z warzywami na parze i puree ziemniaczanym.
Pieczeń rzymska do obiadu jest doskonałym pomysłem. Będzie też smaczna na zimno – do kanapek lub kwaśnego dżemu.