Żurek śląski – co to jest?
Czym się różni żur śląski od żurku przygotowywanego w innych zakątkach Polski? Przede wszystkim przygotowuje się go na zakwasie z żytniej mąki razowej – w innych regionach może to być zwykła mąka żytnia. Żur śląski jest kwaśny i gęsty, a najczęstszymi dodatkami do tej zupy są ziemniaki, jajka i kiełbasa.
Zobacz nasz przepis na prosty żurek w chlebie:
Żur śląski z na zakwasie – jak zrobić zakwas?
Żurek śląski z butelki – a raczej zakwas na niego – można kupić w wielu sklepach. Nie ma to jednak jak prawdziwy żur na domowym, własnoręcznie przygotowanym zakwasie! Jak zrobić zakwas na żur śląski?
Zakwas na żur śląski – przepis
Składniki (na pół litra zakwasu):
- 4 łyżki mąki żytniej razowej (typ 2000),
- 1 łyżka majeranku,
- 3 liście laurowe,
- 5 ziarenek ziela angielskiego,
- 1/2 główki czosnku,
- woda
Przygotowanie:
- Do słoika o pojemności 500 ml wsyp mąkę żytnią razową, dodaj ziele angielskie, liście laurowe, majeranek oraz zmiażdżone ząbki czosnku (nie muszą być obrane). Wlej ciepłą wodę do wysokości 1/3 słoika.
- Wszystko wymieszaj, nakryj gazą czystą, bawełnianą lub lnianą ściereczką i zaciśnij gumką recepturką. Odstaw w ciepłe miejsce na 3-5 dni. Każdego dnia mieszaj co najmniej 1 raz, sprawdzaj też, czy nie zaczyna pleśnieć.
Żur śląski – przepis
Składniki:
- 500 ml zakwasu z mąki żytniej razowej,
- 4 średnie ziemniaki,
- 2 marchewki,
- 2 pietruszki,
- 1/2 korzenia selera,
- 1/2 pora (biała część),
- 1 duża cebula,
- 250 g kiełbasy,
- 400 g wędzonego boczku,
- 4 ząbki czosnku,
- 3 liście laurowe,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- 1,5 łyżki majeranku,
- sól i pieprz do smaku
Żurek śląski z ziemniakami – przygotowanie:
- Ugotuj bulion: marchewkę, pietruszkę, seler i por umyj, obierz ze skórki i wrzuć do garnka, zalej wodą. Dodaj także liście laurowe, ziele angielskie oraz sól i pieprz. Gotuj przez 20 minut.
- Cebulę pokrój w piórka, a kiełbasę oraz wędzony boczek w kostkę. Na patelnię wrzuć boczek, podsmaż przez chwilę, by wytopił się tłuszcz, dodaj cebulę i kiełbasę. Przesmaż wszystko razem i wrzuć do gotującego się bulionu. Dodaj także wyciśnięty w wyciskarce czosnek oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotuj przez kolejne 20 minut.
- Wyjmij warzywa. Seler, por i pietruszkę wykorzystaj do przygotowania pasztetu lub placków warzywnych, marchewkę natomiast pokrój drobno i wrzuć z powrotem do zupy.
- Do zupy wlej zakwas. Gotuj razem przez 10-15 minut. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Żurek śląski z jajkiem czy białą kiełbasą – z czym podawać?
Żurek śląski z białą kiełbasą kojarzy się przede wszystkim z Wielkanocą. Możesz go jednak przygotować o każdej porze roku. Żurek śląski z jajkiem lub samymi ziemniakami również będzie doskonałym pomysłem. Jajka na twardo wystarczy ugotować osobno i podawać pół jajka (lub całe) do każdej porcji zupy.