Ciasto czekoladowe - pyszny klasyk idealny na przyjęcie i bez okazji | Jak ugotować? Haps.pl
Ciasto czekoladowe - pyszny klasyk idealny na przyjęcie i bez okazji
REKLAMA
aleko
Ciasto czekoladowe to prawdziwy przysmak, który sprawdzi się jako zarówno jako szybki deser, jak i poczęstunek na przyjęciu. To także doskonałe ciasto, które można wręczyć jako podziękowanie lub przynieść do pracy albo szkoły. Jak je upiec? Wszystko wyjaśniamy!
Fot. Shutterstock/Fischer Food Design
REKLAMA
REKLAMA
Ciasto czekoladowe – wilgotne i puszyste – nie potrzebuje w zasadzie żadnych dodatków poza cukrem pudrem. To kwintesencja smaku sama w sobie. Prostota to największy atut tego wypieku. Kto zresztą nie lubi ciasta czekoladowego? Sprawdź, jak zrobić ciasto z czekolady lub kakao!
250 g dżemu wiśniowego, truskawkowego lub śliwkowego,
1,5 szklanki mleka,
1/2 szklanki oleju rzepakowego,
3 jajka,
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto czekoladowe wilgotne i puszyste – przygotowanie
Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno, a następnie pojedynczo dodawaj żółtka i wlewaj je powoli, cały czas miksując (możesz zmniejszyć obroty robota kuchennego).
Ciągle powoli mieszając, wsyp cukier, wlej olej, a potem dodaj mąkę i kakao. Na koniec, używając łyżki, wmieszaj dżem.
Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj margaryną i wysyp bułką tartą. Wlej surowe ciasto, rozprowadź równomiernie i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz około 45 minut, do tzw. „suchego patyczka”.
Zobacz także naszą propozycję czekoladowo-malinowego ciasta "zebra":
Zobacz wideo
Ciasto czekoladowe – szybkie (na małą blachę)
Składniki:
1 szklanka mąki,
1.2 szklanki cukru,
100 g masła,
1/2 szklanki mleka,
2 jajka,
1 łyżeczka sody,
1 tabliczka czekolady mlecznej,
2 łyżki kakao
Ciasto czekoladowe – szybkie. Przygotowanie
Przygotuj garnek z wodą i zagotuj ją. Na garnku postaw metalową miskę, która będzie opierać się o brzegi garnka, ale nie dotykać powierzchni wody. Do miski włóż połamaną czekoladę i dodaj pokrojone na kawałki masło. W tak przygotowanej kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i tłuszcz, dodaj także mleko. Wszystkie składniki wymieszaj i zostaw do wystudzenia.
Białka oddziel od żółtek, używając miksera, ubij białka na sztywną pianę. Potem kolejno dodawaj żółtka i cały czas mieszaj (na mniejszych obrotach miksera). Dodaj mąkę, kakao i sodę, a następnie cukier oraz rozpuszczoną czekoladę. Wszystko dokładnie połącz.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza i piecz ciasto przez około 25-30 minut, do suchego patyczka.
Ciasto z czekolady – brownie na dużą blachę
Składniki:
10 łyżek mąki,
2 tabliczki gorzkiej czekolady,
1 tabliczka deserowej lub mlecznej czekolady,
1 szklanka cukru,
1 kostka masła,
5 jajek,
1/4 szklanki mleka
Ciasto z czekolady – przygotowanie
W kąpieli wodnej rozpuść 2,5 tabliczki czekolady oraz masło (w powyższym przepisie znajdziesz, jak to zrobić). Wszystko dobrze wymieszaj i odstaw do przestudzenia.
Oddziel białka od żółtek. Używając robota kuchennego białka ubij w misce na sztywno, następnie powoli wmieszaj żółtka, dodaj cukier oraz mąkę. Wlej rozpuszczoną czekoladę i wszystko dokładnie wymieszaj.
Na dużej blasze rozłóż papier do pieczenia i wylej ciasto. Wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około pół godziny.
Na świeżo upieczone, gorące ciasto, zetrzyj pozostawioną połowę czekolady, rozsyp ją równomiernie po wierzchu.