Zimne nóżki - wieprzowe i drobiowe. Klasyka dobra na każde przyjęcie
Zimne nóżki można przygotować z mięsa drobiowego lub wieprzowego. Smakują doskonale z octem i pajdą świeżego chleba, ale są też jedną z najlepiej znanych zakąsek do wódki (zobacz również: Przekąski do wódki - przepisy na proste do przygotowania przysmaki). Przyrządzenie zimnych nóżek jest dość czasochłonne, ale cierpliwym kucharzom nie powinno sprawić problemu. Jak zrobić zimne nóżki? Podpowiadamy!
Drobiowe zimne nóżki – przepis
Składniki:
- 6 pałek z kurczaka,
- 2 marchewki,
- 1 puszka groszku konserwowego,
- 40 g (4 łyżeczki) żelatyny,
- 2 litry wody,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- 5 ziaren pieprzu,
- 5 liści laurowych,
- sól do smaku
Zimne nóżki drobiowe – przygotowanie
Marchewki obierz ze skórki, włóż je do garnka razem z pałkami z kurczaka, liśćmi laurowymi, ziarnkami pieprzu i ziela angielskiego. Zalej dwoma litrami wody i gotuj przez około 30-40 minut pod przykrywką. Po ugotowaniu wystudź. Potem wyjmij mięso oraz marchewkę, wyłóż także przyprawy, z powierzchni usuń szumowiny. Mięso oddziel od kości, pokrój na mniejsze kawałki. Pokrój także wyjętą z bulionu marchewkę. Rosół podgrzej odrobinę (aby był ciepły, ale nie gorący) i rozpuść w nim żelatynę, wszystko dobrze wymieszaj i poczekaj, aż żelatyna się rozpuści. Dodaj sól, wymieszaj ponownie. W słoiczkach lub miseczkach umieść marchewkę, mięso z kurczaka oraz odsączony z zalewy zielony groszek. Zalej rosołem, a następnie wstaw do lodówki na 6-7 godzin. Podawaj na zimno z octem lub z sokiem z cytryny.
Wieprzowe zimne nóżki – przepis
Składniki:
- 2-3 nóżki wieprzowe (najlepiej porąbane na połowy już przy zakupie),
- 1 mała golonka,
- 3 marchewki,
- 1 pietruszka,
- 6 liści laurowych,
- 6 ziaren ziela angielskiego,
- 6 ziaren pieprzu,
- 4 ząbki czosnku,
- sól do smaku,
- opcjonalnie: posiekana natka pietruszki (około 1/4 szklanki)
Zimne nóżki wieprzowe – przygotowanie
Przygotuj nóżki – umyj je, oczyść z ewentualnych pozostałości sierści i pazurów, podziel na połowy. Włóż je do dużego garnka i zalej wodą w taki sposób, aby całkowicie znalazły się pod nią. Doprowadź wodę do wrzenia, a potem gotuj na mniejszym ogniu przez około 2 godziny. Kilka razy w ciągu gotowania zbieraj powstające na powierzchni szumowiny. Marchewkę i pietruszkę obierz i wrzuć do gotującego się mięsa. Dodaj także ziele angielskie, pieprz oraz liście laurowe. Gotuj, aż zarówno warzywa, jak i mięso będą miękkie. Potem wyjmij je z wody, mięso oddziel od kości i podziel na mniejsze kawałki, a marchewkę oraz pietruszkę pokrój w kostkę. Wywar przelej przez bardzo drobne metalowe sitko – powtórz tę czynność kilka razy, aby był klarowny. Dodaj do niego wyciśnięty w wyciskarce czosnek oraz sól (a także posiekaną natkę pietruszki, jeśli jej używasz). Wszystko dokładnie wymieszaj. Do naczyń, w których galareta ma tężeć, włóż warzywa i mięso, a następnie zalej wywarem. Wstaw do lodówki na 7-8 godzin. Podawaj z octem lub sokiem z cytryny.
Wolicie galaretę bez mięsa? Sprawdźcie nasz przepis na efektowne galaretki w kształcie jajek:
Zimne nóżki – z żelatyną czy bez żelatyny?
Jeśli przygotowujesz zimne nóżki z kurczaka, lepiej jest dodać żelatynę. Jeśli nie chcesz jej używać, możesz do wywaru wrzucić kurze nóżki – są one dobrym naturalnym źródłem żelatyny. Wieprzowe zimne nóżki bez żelatyny można przyrządzać ze względu na wysoką zawartość tego składnika w przednich nóżkach, z których najczęściej robi się potrawę. Jeśli robisz je z tylnych nóżek, może być potrzebny dodatek żelatyny w proszku.
-
Jak rośnie ogórek? Porady jak krok po kroku rozpocząć uprawę ogórków
-
Ciasto góra lodowa - klasyczne i bez pieczenia. To hit na każdą okazję [PRZEPISY]
-
Sezon na pokrzywę: właśnie teraz najlepiej ją zbierać. Co z niej zrobić i jak przyrządzić, żeby nie parzyła? [PORADNIK]
-
Kroisz pomidora, a tam niespodzianka. To wcale nie są robaki
-
Jak siać marchew? Wszystko, co należy wiedzieć o uprawie marchewki