Nazwa "ciasto pleśniak" dla niektórych może być nieco zniechęcająca, jednak nie ma się czego obawiać. To jedno z najsmaczniejszych ciast, jakie można przygotować w kuchni. Tym, bez czego nie może się ono obejść, jest dżem. Najlepiej wybrać taki niezbyt słodki, raczej kwaskowy, ewentualnie dodać odrobinę soku z cytryny. Pleśniak ze śliwkami, z wiśniami, z jabłkami – to połączenia doskonałe! Jak go zrobić?
Ciasto pleśniak z jabłkami - składniki:
Do mąki dodaj pokrojone na kawałki zimnego masła, posiekaj razem, by się dobrze połączyło. Wsyp 3/4 szklanki cukru, cukier wanilinowy, jogurt oraz proszek do pieczenia. Następnie oddziel żółtka od białek i do ciasta dodaj żółtka. Szybko zagnieć ciasto, owiń je w bawełnianą ściereczkę lub w folię spożywczą i schowaj do lodówki na około pół godziny.
Białka ubij na sztywną pianę. Potem stopniowo dodawaj pozostały cukier, a także łyżkę mąki ziemniaczanej. Jeśli Twoje prażone jabłka są bardzo słodkie, dodaj do nich sok z cytryny i dokładnie wymieszaj. Gdy ciasto się schłodzi, uformuj spód na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (użyj około 3/4 ilości ciasta). Na to wyłóż dżem, a na niego pianę z białek. Na sam wierzch pokrusz lub zetrzyj na tarce pozostałe ciasto. Całość piecz przez 40-45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu oprósz cukrem pudrem.
Zobacz nasz przepis wideo na ciasto pleśniak z puszystą jak chmurka warstwą bezową:
Składniki:
Zimne masło posiekaj razem z mąką. Następnie oddziel żółtka od białek. Dodaj żółtka, białka zachowaj. Dodaj również 3/4 szklanki cukru, cukier wanilinowy, jogurt i proszek do pieczenia. Całość szybko zagnieć i z ciasta uformuj kulę. Podziel na 3 części, dwie zawiń w bawełniane ściereczki, do pozostałego ciasta dodaj kakao i dobrze połącz, a następnie również zawiń w ściereczkę. Wszystkie kule ciasta schowaj do lodówki na około 30 minut, aby się schłodziły.
Białka ubij na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj do nich pozostałe 3/4 szklanki cukru oraz mąkę ziemniaczaną. Schłodzone kule z ciasta wyjmij z lodówki. Pierwszą jasną rozłóż na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Na niej rozsmaruj dżem wiśniowy. Ciasto kakaowe zetrzyj na tarce o grubych oczkach na wiśnie, a na nim rozprowadź pianę z białek. Na wierzch zetrzyj ostatnie jasne ciasto. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 40-45 minut. Po wyjęciu z piekarnika posyp cukrem pudrem.