Zalewa do papryki marynowanej
Zalewa do papryki marynowanej nie jest trudna do przygotowania. Zachęcamy do samodzielnego przygotowania przetworów. Papryka konserwowa jest doskonałym dodatkiem do mięs i pasztetów, ale także ciekawym składnikiem sałatek i koreczków. Warto ją zrobić samodzielnie, zamiast kupować w sklepie!
Zalewa do papryki w occie – klasyczna
Składniki (na 1 kg papryki):
- 1 litr wody,
- 1 szklanka octu,
- 2 łyżki soli,
- 3 łyżki cukru,
- 10 listków laurowych,
- 10 ziaren ziela angielskiego,
- 1 łyżka ziaren gorczycy
Zalewa do papryki w occie – przygotowanie
Do garnka wlej wodę i ocet, dodaj sól i cukier. Wszystko zagotuj, a potem ostudź. Słoiki zalewaj gorącą, ale nie wrzącą zalewą. Przed włożeniem papryki do słoików, wrzuć liście laurowe, ziele angielskie i gorczycę. Mocno zakręcone słoiki stawiaj do góry dnem, aby pokrywki się zassały.
Zalewa do papryki ostrej może być taka sama, jak zalewa do papryki czerwonej (każdej słodkiej). To najbardziej neutralna wersja zalewy. Na końcu podajemy przepis na paprykę ostrą w oleju – to też ciekawe rozwiązanie!
Zalewa do papryki z miodem (na 1 kg papryki):
- 1 litr wody,
- 1 szklanka octu,
- 3/4 szklanki cukru,
- 4 łyżki płynnego miodu,
- 1 łyżka soli,
- 6 listków laurowych,
- 6 ziaren ziela angielskiego
Zalewa do papryki z miodem – przygotowanie
Wodę oraz ocet wlej do garnka. Dodaj cukier, sól oraz miód. Gotuj, aż cukier dobrze się rozpuści. Przed zalaniem słoików przestudź zalewę. Do każdego z nich wrzucaj także liście laurowe i ziele angielskie. Zakręcone słoiki postaw do góry dnem, aby pokrywki się zassały.
Zobacz również nasz przepis na paprykę marynowaną:
Zalewa do papryki czerwonej na ostro (na 1 kg papryki)
Składniki:
- 2 szklanki wody,
- 3 łyżki oleju,
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka pieprzu,
- 1 łyżeczka pieprzy cayenne lub papryki chilli
Zalewa do papryki czerwonej na ostro – przygotowanie
W garnku zagotuj wodę z olejem, cukrem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Wszystko dobrze wymieszaj, pamiętaj, że cukier musi się rozpuścić. Gorącą (ale nie wrzącą) zalewą zalej paprykę w słoikach, słoiki odstaw do góry dnem, aby pokrywki się zassały.
Zalewa do papryki ostrej (na 1 kg ostrych papryczek)
Składniki:
- 1 litr oleju rzepakowego,
- 1/2 litra oliwy,
- 5 ząbków czosnku,
- 2 łyżeczki soli,
- 2 łyżeczki cukru,
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
Zalewa do papryki ostrej – przygotowanie
W garnku połącz olej rzepakowy oraz oliwę. Wszystko razem podgrzej (tłuszcz powinien być gorący, ale nie wrzący, nie powinien pryskać). Do słoiczków z papryką włóż obrane, zmiażdżone (ale nie rozdrobnione) ząbki czosnku, wsyp odrobinę soli, cukru i tymianku, a następnie zalej olejem. Słoiki mocno zakręć i postaw do góry dnem, aby pokrywki się zassały.
-
Racuchy lubią prawie wszyscy. Mamy wspaniały przepis na wersję budyniową
-
Pączki hiszpańskie - wspaniała alternatywa dla naszego klasyku. Idealne na karnawał i tłusty czwartek [PRZEPIS]
-
Zostało ci trochę chleba? Zapomnij o bułce tartej, a tym bardziej o wyrzucaniu. Zrób pizzę zero waste
-
Restauracja Magdy Gessler otwarta pomimo zakazu. Restauratorka: "Nie zgadzam się z postanowieniem"
-
Sernik jak ser z dziurami. Przepis na niebanalny deser robi furorę w sieci
- Duża paczka Familijnych na filmową domówkę
- Magda Gessler zmienia zdanie o otwieraniu knajp wbrew przepisom: "Ludzie muszą coś zrobić, żeby rząd zaczął myśleć o ludziach"
- Pieczecie własne chleby? Mamy genialny przepis na pięcioskładnikową wersję na piwie
- Wykwintność i prostota w jednym, czyli karnawał z Appetitą!
- DIETA DLA MÓZGU: Dietetyk ujawnia, jak dobra dieta może poprawić nasze zdrowie psychiczne