Zalewa do papryki marynowanej

O tym, że zalewa do papryki konserwowej oraz tej w oleju jest bardzo ważna, doskonale wiedzą wszyscy, którzy przygotowują przetwory. Wpływa ona na smak papryki - może nadawać nutę słodyczy lub ostrość. Dobra papryka marynowana to nie tylko warzywo dobrej jakości i odpowiednie przygotowanie. To także zalewa doskonale przygotowana. Jak ją zrobić?

Zalewa do papryki marynowanej nie jest trudna do przygotowania. Zachęcamy do samodzielnego przygotowania przetworów. Papryka konserwowa jest doskonałym dodatkiem do mięs i pasztetów, ale także ciekawym składnikiem sałatek i koreczków. Warto ją zrobić samodzielnie, zamiast kupować w sklepie!

Zalewa do papryki w occie – klasyczna

Składniki (na 1 kg papryki):

  • 1 litr wody,
  • 1 szklanka octu,
  • 2 łyżki soli,
  • 3 łyżki cukru,
  • 10 listków laurowych,
  • 10 ziaren ziela angielskiego,
  • 1 łyżka ziaren gorczycy

Zalewa do papryki w occie – przygotowanie

Do garnka wlej wodę i ocet, dodaj sól i cukier. Wszystko zagotuj, a potem ostudź. Słoiki zalewaj gorącą, ale nie wrzącą zalewą. Przed włożeniem papryki do słoików, wrzuć liście laurowe, ziele angielskie i gorczycę. Mocno zakręcone słoiki stawiaj do góry dnem, aby pokrywki się zassały.

Zalewa do papryki ostrej może być taka sama, jak zalewa do papryki czerwonej (każdej słodkiej). To najbardziej neutralna wersja zalewy. Na końcu podajemy przepis na paprykę ostrą w oleju – to też ciekawe rozwiązanie!

Zalewa do papryki z miodem (na 1 kg papryki):

  • 1 litr wody,
  • 1 szklanka octu,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 4 łyżki płynnego miodu,
  • 1 łyżka soli,
  • 6 listków laurowych,
  • 6 ziaren ziela angielskiego

Zalewa do papryki z miodem – przygotowanie

Wodę oraz ocet wlej do garnka. Dodaj cukier, sól oraz miód. Gotuj, aż cukier dobrze się rozpuści. Przed zalaniem słoików przestudź zalewę. Do każdego z nich wrzucaj także liście laurowe i ziele angielskie. Zakręcone słoiki postaw do góry dnem, aby pokrywki się zassały.

Zobacz również nasz przepis na paprykę marynowaną:

Zobacz wideo

Zalewa do papryki czerwonej na ostro (na 1 kg papryki)

Składniki:

  • 2 szklanki wody,
  • 3 łyżki oleju,
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 1 łyżeczka pieprzy cayenne lub papryki chilli

Zalewa do papryki czerwonej na ostro – przygotowanie

W garnku zagotuj wodę z olejem, cukrem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Wszystko dobrze wymieszaj, pamiętaj, że cukier musi się rozpuścić. Gorącą (ale nie wrzącą) zalewą zalej paprykę w słoikach, słoiki odstaw do góry dnem, aby pokrywki się zassały.

Zalewa do papryki ostrej (na 1 kg ostrych papryczek)

Składniki:

  • 1 litr oleju rzepakowego,
  • 1/2 litra oliwy,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku

Zalewa do papryki ostrej – przygotowanie

W garnku połącz olej rzepakowy oraz oliwę. Wszystko razem podgrzej (tłuszcz powinien być gorący, ale nie wrzący, nie powinien pryskać). Do słoiczków z papryką włóż obrane, zmiażdżone (ale nie rozdrobnione) ząbki czosnku, wsyp odrobinę soli, cukru i tymianku, a następnie zalej olejem. Słoiki mocno zakręć i postaw do góry dnem, aby pokrywki się zassały.

Więcej o: