Poncz - trzy przepisy na smakowity napój na przyjęcie

Poncz to bardzo ciekawy pomysł na urozmaicenie przyjęcia. Można go przygotować zarówno w wersji z alkoholem, jak i bezalkoholowy. Orzeźwiający napój na pewno posmakuje gościom! Sprawdź, jak zrobić pyszny poncz na imprezę!

Poncz na imprezę to coś, co zaskoczy wszystkich gości! Poncz bezalkoholowy doskonale zastąpi słodkie napoje gazowane, a poncz alkoholowy świetnie urozmaici imprezowy barek. Pyszny, odświeżający poncz – jak go przygotować?

Poncz – jakie owoce wybrać?

Poncz można przygotować w zasadzie ze wszystkich owoców. Warto wybierać te o mocnym aromacie i wyraźnym smaku – najlepiej więc do jego przyrządzenia użyć owoców sezonowych. Doskonale sprawdzą się soczyste owoce, takie jak arbuz czy pomarańcze, ale w sezonie warto także pamiętać o malinach, truskawkach czy brzoskwiniach!

Poncz z arbuza – przepis

Bezalkoholowy poncz z arbuza podawany w… arbuzie może stać się prawdziwym hitem letniego grilla, przyjęcia dla dzieci czy uroczystego podwieczorku. Jego przygotowanie jest naprawdę proste!

Składniki:

  • duży arbuz,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 2 łyżki cukru,
  • kostki lodu

Poncz z arbuza – przygotowanie:

Sprawdź, czy arbuza da się stabilnie postawić – jeśli nie, delikatnie, bardzo płytko zetnij na płasko jeden z jego końców. Odetnij górną część (na wysokości 2/3 owocu) arbuza. Następnie nożem wykrój cały czerwony miąższ i usuń pestki. Miąższ zblenduj razem z cukrem i sokiem z cytryny. Potem przelej go kilkakrotnie przez sitko prosto do pozostałego „dzbanka” z arbuza. Całość wstaw do lodówki. Poncz podawaj mocno schłodzony, z kostkami lodu. Jeśli sok jest zbyt gęsty i słodki, możesz wlać do niego trochę zimnej wody gazowanej.

Zobacz również nasz przepis na poncz rabarbarowy - goście będą zachwyceni:

Zobacz wideo

Jak zrobić taki poncz na bazie wódki lub rumu?

Przygotuj poncz w taki sam sposób. Zamiast dodawać wodę gazowaną lub kostki lodu, wlej około 300-400 ml wódki (ilość alkoholu dostosuj do własnego gustu).

Poncz owocowy z rumem

Składniki:

  • 3 duże pomarańcze*,
  • 2 szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy,
  • sok 1 cytryny,
  • 4 plastry ananasa z puszki + ½ szklanki syropu,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 700 ml czerwonego wina wytrawnego,
  • 1/2 szklanki rumu

* Najlepiej wybrać pomarańcze bio, gdyż nie zabezpieczane imazalilem – środkiem grzybobójczym, którego nie należy spożywać. Jeśli nie masz dostępu do takich pomarańczy, wyszoruj je dokładnie przed podaniem.

Przygotowanie:

Pomarańcze (bez obierania ze skórki) pokrój w plasterki, a ananasa na mniejsze kawałki. W dużym garnku wymieszaj sok z pomarańczy, sok z cytryny, syrop z ananasa, wino, cukier i rum. Przygrzej go (ale nie doprowadzaj do wrzenia), a następnie przelej go do dzbanka. Podawaj na ciepło.

Poncz owocowy na bazie herbaty

Składniki:

  • 300 g truskawek,
  • 200 g miąższu melona,
  • 200 g mango,
  • 200 g brzoskwiń,
  • 500 ml schłodzonej zielonej herbaty,
  • 1 litr lodowatej wody mineralnej,
  • 2 łyżki cukru

Poncz na imprezę bez alkoholu – przygotowanie

Wszystkie owoce umyj, truskawkom usuń szypułki. Mango, melon i brzoskwinie obierz ze skórki, usuń pestki. Pokrój je w cząstki. Do dużej misy wlej wodę i herbatę, dodaj cukier i wymieszaj. Następnie dodaj wszystkie owoce i wstaw do lodówki na około godzinę, aby smaki się przegryzły. Podawaj schłodzony.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.