Poncz na imprezę to coś, co zaskoczy wszystkich gości! Poncz bezalkoholowy doskonale zastąpi słodkie napoje gazowane, a poncz alkoholowy świetnie urozmaici imprezowy barek. Pyszny, odświeżający poncz – jak go przygotować?
Poncz można przygotować w zasadzie ze wszystkich owoców. Warto wybierać te o mocnym aromacie i wyraźnym smaku – najlepiej więc do jego przyrządzenia użyć owoców sezonowych. Doskonale sprawdzą się soczyste owoce, takie jak arbuz czy pomarańcze, ale w sezonie warto także pamiętać o malinach, truskawkach czy brzoskwiniach!
Bezalkoholowy poncz z arbuza podawany w… arbuzie może stać się prawdziwym hitem letniego grilla, przyjęcia dla dzieci czy uroczystego podwieczorku. Jego przygotowanie jest naprawdę proste!
Składniki:
Sprawdź, czy arbuza da się stabilnie postawić – jeśli nie, delikatnie, bardzo płytko zetnij na płasko jeden z jego końców. Odetnij górną część (na wysokości 2/3 owocu) arbuza. Następnie nożem wykrój cały czerwony miąższ i usuń pestki. Miąższ zblenduj razem z cukrem i sokiem z cytryny. Potem przelej go kilkakrotnie przez sitko prosto do pozostałego „dzbanka” z arbuza. Całość wstaw do lodówki. Poncz podawaj mocno schłodzony, z kostkami lodu. Jeśli sok jest zbyt gęsty i słodki, możesz wlać do niego trochę zimnej wody gazowanej.
Zobacz również nasz przepis na poncz rabarbarowy - goście będą zachwyceni:
Przygotuj poncz w taki sam sposób. Zamiast dodawać wodę gazowaną lub kostki lodu, wlej około 300-400 ml wódki (ilość alkoholu dostosuj do własnego gustu).
Składniki:
* Najlepiej wybrać pomarańcze bio, gdyż nie zabezpieczane imazalilem – środkiem grzybobójczym, którego nie należy spożywać. Jeśli nie masz dostępu do takich pomarańczy, wyszoruj je dokładnie przed podaniem.
Przygotowanie:
Pomarańcze (bez obierania ze skórki) pokrój w plasterki, a ananasa na mniejsze kawałki. W dużym garnku wymieszaj sok z pomarańczy, sok z cytryny, syrop z ananasa, wino, cukier i rum. Przygrzej go (ale nie doprowadzaj do wrzenia), a następnie przelej go do dzbanka. Podawaj na ciepło.
Składniki:
Wszystkie owoce umyj, truskawkom usuń szypułki. Mango, melon i brzoskwinie obierz ze skórki, usuń pestki. Pokrój je w cząstki. Do dużej misy wlej wodę i herbatę, dodaj cukier i wymieszaj. Następnie dodaj wszystkie owoce i wstaw do lodówki na około godzinę, aby smaki się przegryzły. Podawaj schłodzony.