Papryka konserwowa - trzy przepisy na smakowitą przekąskę do wędlin i mięs na zimno
Tajemnicą smacznej papryki jest oczywiście dobrze przygotowana zalewa. Można zrobić ją klasycznie, można dodać ulubione przyprawy i inne dodatki. Marynować można zarówno paprykę słodką, jak i ostre papryczki chilli. Wszystko zależy od naszych gustów i pomysłów!
Papryka konserwowa – przepis podstawowy
Składniki:
- 2 kg papryki,
- 2 litry wody,
- 2 szklanki octu,
- 4 łyżki soli,
- 6 łyżek cukru,
- kilkanaście listków laurowych,
- kilkanaście ziaren ziela angielskiego,
- 2 łyżki ziaren gorczycy
Papryka konserwowa – przygotowanie
Do garnka wlej wodę oraz ocet, dodaj również cukier i sól. Wszystko wymieszaj, zagotuj i pozostaw do wystygnięcia. Paprykę umyj, oczyść z gniazd nasiennych, pokrój na mniejsze kawałki i poupychaj w słoikach. Dodaj także listki laurowe, gorczycę i ziarna ziela angielskiego. Zalewą zalej słoiki. Pasteryzuj je mocno zakręcone przez 10 minut.
Szkoła przygotowywania przetworów: marynowana papryka - sprawdź nasz przepis wideo:
Papryka konserwowa – przepis z olejem
Składniki:
- 2 kg papryki
- 4 szklanki wody,
- 6 łyżek oleju,
- 6 łyżek cukru
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 2 łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka pieprzu,
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne lub papryki chilli
Papryka konserwowa z olejem – przygotowanie
Do garnka wlej wodę i olej. Dodaj cukier, sól, pieprz, chilli i sok z cytryny, mieszaj, aż cukier się rozpuści. Paprykę oczyść, pokrój na kawałki i wkładaj do słoików. Następnie zalej je zalewą, zakręć i pasteryzuj przez około 10 minut.
W garnku zagotuj wodę z olejem, cukrem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Wszystko dobrze wymieszaj, pamiętaj, że cukier musi się rozpuścić. Gorącą (ale nie wrzącą) zalewą zalej paprykę w słoikach, słoiki odstaw do góry dnem, aby pokrywki się zassały.
Papryka konserwowa – przepis na zalewę z dodatkiem miodu:
- 2 kg papryki,
- 2 litry wody,
- 2 szklanki octu,
- 1 i 1/2 szklanki cukru,
- 8 łyżek płynnego miodu,
- 2 łyżki soli,
- kilkanaście listków laurowych,
- kilkanaście ziaren ziela angielskiego
- Papryka konserwowa z miodem – przepis
Do garnka wlej wodę i ocet, dodaj do nich miód, cukier i sól. Wszystko razem zagotuj, pilnuj, aby cukier dokładnie się rozpuścił. Do każdego słoika włóż kawałki umytej i oczyszczonej papryki, a także liście laurowe i ziele angielskie. Słoiki mocno zakręć i pasteryzuj przez około 10 minut.
Papryka konserwowa – przepis bez pasteryzowania
Pasteryzację słoików wykonuje się, aby przedłużyć czas zdatności do spożycia przygotowanych przetworów. Dzięki temu procesowi mogą stać w chłodnym, zacienionym miejscu nawet kilka-kilkanaście miesięcy! Najpopularniejszym sposobem na pasteryzację jest gotowanie słoików, można je także wyprażyć w piekarniku. Czy można jednak pominąć ten ostatni etap? Jak to zrobić?
Papryka konserwowa – przepis bez gotowania słoików
Przygotuj składniki według jednego z powyższych przepisów. Gdy umieścisz paprykę w słoikach, zagotuj zalewę (powinna być bardzo gorąca, ale nie wrząca). Wlej ją do słoików i od razu mocno je zakręć, a potem postaw do góry dnem. Gdy wystygną, sprawdź, czy wieczko się zassało i jest wklęsłe. Jeśli tak, możesz przechowywać paprykę dłużej. Jeżeli nie, potrzebne będzie zapasteryzowanie.
-
"Restauratorzy trzymają się na rynku ostatnimi siłami". Ogródki dalej zamknięte. Rząd dalej milczy
-
Fani bronią Jakubiaka pozującego przy martwej świni. "Myślałaś, że schabowe takie się urodziło i ubrało w panierkę?"
-
Jak uratować zbyt kwaśną zupę? Wystarczy produkt, który na pewno macie w kuchni
-
Czosnek niedźwiedzi to źródło witamin, ale łatwo pomylić go z trującą konwalią. Podpowiadamy, jak je rozróżnić
-
Trwa sezon na fiołki wonne - idealne do deserów i herbat. Gdzie ich szukać i jak zbierać? [PORADNIK]
- Kiszenie ogórków i kapusty: kiedy kisić warzywa?
- The Vegetarian Butcher - nowe, roślinne mięso dostępne w Polsce!
- Botwina - przepis na pyszne placki, które pokochają dzieci
- Sezon na pokrzywę: właśnie teraz najlepiej ją zbierać. Co z niej zrobić i jak przyrządzić, żeby nie parzyła? [PORADNIK]
- Obierasz kiwi? Okazuje się, że być może od lat robisz to całkiem niepotrzebnie