Papryka konserwowa - trzy przepisy na smakowitą przekąskę do wędlin i mięs na zimno

Papryka konserwowa to doskonały dodatek do wielu sałatek, koreczków, a także pieczonych mięs i pasztetów. Można ją przygotować na kilka sposobów - każdy znajdzie dla siebie najlepszą jej wersję. Papryka konserwowa - przepisy: wyjaśniamy co i jak!

Tajemnicą smacznej papryki jest oczywiście dobrze przygotowana zalewa. Można zrobić ją klasycznie, można dodać ulubione przyprawy i inne dodatki. Marynować można zarówno paprykę słodką, jak i ostre papryczki chilli. Wszystko zależy od naszych gustów i pomysłów!

Papryka konserwowa – przepis podstawowy

Składniki:

  • 2 kg papryki,
  • 2 litry wody,
  • 2 szklanki octu,
  • 4 łyżki soli,
  • 6 łyżek cukru,
  • kilkanaście listków laurowych,
  • kilkanaście ziaren ziela angielskiego,
  • 2 łyżki ziaren gorczycy

Papryka konserwowa – przygotowanie

Do garnka wlej wodę oraz ocet, dodaj również cukier i sól. Wszystko wymieszaj, zagotuj i pozostaw do wystygnięcia. Paprykę umyj, oczyść z gniazd nasiennych, pokrój na mniejsze kawałki i poupychaj w słoikach. Dodaj także listki laurowe, gorczycę i ziarna ziela angielskiego. Zalewą zalej słoiki. Pasteryzuj je mocno zakręcone przez 10 minut.

Szkoła przygotowywania przetworów: marynowana papryka - sprawdź nasz przepis wideo:

Zobacz wideo

Papryka konserwowa – przepis z olejem

Składniki:

  • 2 kg papryki
  • 4 szklanki wody,
  • 6 łyżek oleju,
  • 6 łyżek cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne lub papryki chilli

Papryka konserwowa z olejem – przygotowanie

Do garnka wlej wodę i olej. Dodaj cukier, sól, pieprz, chilli i sok z cytryny, mieszaj, aż cukier się rozpuści. Paprykę oczyść, pokrój na kawałki i wkładaj do słoików. Następnie zalej je zalewą, zakręć i pasteryzuj przez około 10 minut.

W garnku zagotuj wodę z olejem, cukrem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Wszystko dobrze wymieszaj, pamiętaj, że cukier musi się rozpuścić. Gorącą (ale nie wrzącą) zalewą zalej paprykę w słoikach, słoiki odstaw do góry dnem, aby pokrywki się zassały.

Papryka konserwowa – przepis na zalewę z dodatkiem miodu:

  • 2 kg papryki,
  • 2 litry wody,
  • 2 szklanki octu,
  • 1 i 1/2 szklanki cukru,
  • 8 łyżek płynnego miodu,
  • 2 łyżki soli,
  • kilkanaście listków laurowych,
  • kilkanaście ziaren ziela angielskiego
  • Papryka konserwowa z miodem – przepis

Do garnka wlej wodę i ocet, dodaj do nich miód, cukier i sól. Wszystko razem zagotuj, pilnuj, aby cukier dokładnie się rozpuścił. Do każdego słoika włóż kawałki umytej i oczyszczonej papryki, a także liście laurowe i ziele angielskie. Słoiki mocno zakręć i pasteryzuj przez około 10 minut.

Papryka konserwowa – przepis bez pasteryzowania

Pasteryzację słoików wykonuje się, aby przedłużyć czas zdatności do spożycia przygotowanych przetworów. Dzięki temu procesowi mogą stać w chłodnym, zacienionym miejscu nawet kilka-kilkanaście miesięcy! Najpopularniejszym sposobem na pasteryzację jest gotowanie słoików, można je także wyprażyć w piekarniku. Czy można jednak pominąć ten ostatni etap? Jak to zrobić?

Papryka konserwowa – przepis bez gotowania słoików

Przygotuj składniki według jednego z powyższych przepisów. Gdy umieścisz paprykę w słoikach, zagotuj zalewę (powinna być bardzo gorąca, ale nie wrząca). Wlej ją do słoików i od razu mocno je zakręć, a potem postaw do góry dnem. Gdy wystygną, sprawdź, czy wieczko się zassało i jest wklęsłe. Jeśli tak, możesz przechowywać paprykę dłużej. Jeżeli nie, potrzebne będzie zapasteryzowanie.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.