Tajemnicą smacznej papryki jest oczywiście dobrze przygotowana zalewa. Można zrobić ją klasycznie, można dodać ulubione przyprawy i inne dodatki. Marynować można zarówno paprykę słodką, jak i ostre papryczki chilli. Wszystko zależy od naszych gustów i pomysłów!
Składniki:
Do garnka wlej wodę oraz ocet, dodaj również cukier i sól. Wszystko wymieszaj, zagotuj i pozostaw do wystygnięcia. Paprykę umyj, oczyść z gniazd nasiennych, pokrój na mniejsze kawałki i poupychaj w słoikach. Dodaj także listki laurowe, gorczycę i ziarna ziela angielskiego. Zalewą zalej słoiki. Pasteryzuj je mocno zakręcone przez 10 minut.
Szkoła przygotowywania przetworów: marynowana papryka - sprawdź nasz przepis wideo:
Składniki:
Do garnka wlej wodę i olej. Dodaj cukier, sól, pieprz, chilli i sok z cytryny, mieszaj, aż cukier się rozpuści. Paprykę oczyść, pokrój na kawałki i wkładaj do słoików. Następnie zalej je zalewą, zakręć i pasteryzuj przez około 10 minut.
W garnku zagotuj wodę z olejem, cukrem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Wszystko dobrze wymieszaj, pamiętaj, że cukier musi się rozpuścić. Gorącą (ale nie wrzącą) zalewą zalej paprykę w słoikach, słoiki odstaw do góry dnem, aby pokrywki się zassały.
Do garnka wlej wodę i ocet, dodaj do nich miód, cukier i sól. Wszystko razem zagotuj, pilnuj, aby cukier dokładnie się rozpuścił. Do każdego słoika włóż kawałki umytej i oczyszczonej papryki, a także liście laurowe i ziele angielskie. Słoiki mocno zakręć i pasteryzuj przez około 10 minut.
Pasteryzację słoików wykonuje się, aby przedłużyć czas zdatności do spożycia przygotowanych przetworów. Dzięki temu procesowi mogą stać w chłodnym, zacienionym miejscu nawet kilka-kilkanaście miesięcy! Najpopularniejszym sposobem na pasteryzację jest gotowanie słoików, można je także wyprażyć w piekarniku. Czy można jednak pominąć ten ostatni etap? Jak to zrobić?
Przygotuj składniki według jednego z powyższych przepisów. Gdy umieścisz paprykę w słoikach, zagotuj zalewę (powinna być bardzo gorąca, ale nie wrząca). Wlej ją do słoików i od razu mocno je zakręć, a potem postaw do góry dnem. Gdy wystygną, sprawdź, czy wieczko się zassało i jest wklęsłe. Jeśli tak, możesz przechowywać paprykę dłużej. Jeżeli nie, potrzebne będzie zapasteryzowanie.