Chleb tostowy bez konserwantów
Podstawowe składniki chleba tostowego to mąka pszenna, woda, olej, cukier, drożdże, sól i ocet. Brzmi nieźle, ale do tego dochodzą często emulgatory (mono-i diglicerydy kwasów tłuszczowych, stearoilomleczan sodu), regulator kwasowości (dioctan sodu) i substancje konserwujące (propionian wapnia). Nie jest to zachwycający skład, a wiele chlebów tostowych dostępnych w sklepach zawiera właśnie takie dodatki.
Na szczęście chleb tostowy można zrobić bez sztucznych składników. Mało tego - przepis jest wybitnie łatwy i szybki.
Jeszcze was nie namówiliśmy? To zobaczcie, do czego można wykorzystać ten pyszny chleb.
Jak zrobić domowy chleb tostowy?
Składniki:
- 20 g świeżych drożdży (lub 10 g drożdży instant)
- płaska łyżka cukru
- 500 g mąki pszennej
- 350 ml wody (lub wody wymieszanej z mlekiem w dowolnych proporcjach - jeśli lubicie bardziej mleczne, dodajcie więcej mleka)
- szczypta soli
- łyżeczka oleju
Sposób przygotowania:
- Zaczynamy od przygotowania rozczynu. Świeże drożdże zalewamy letnią wodą lub wodą z mlekiem, dodajemy cukier i całość delikatnie mieszamy. Pozostawiamy na kilka minut, aż mieszanka zacznie się pienić, po czym przelewamy do mąki wymieszanej z solą.
- Jeśli wykorzystujemy drożdże instant, wsypujemy je do mąki wraz z cukrem oraz solą. Całość mieszamy i dolewamy wodę.
- Ciasto zagniatamy dość szybko na gładką i elastyczną masę. Może się lekko kleić do rąk.
- Przekładamy je do keksówki o wymiarach 30x11 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej masłem lub olejem. Wierzch ciasta również pokrywamy niewielką ilością oleju. Całość przykrywamy wilgotną ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
- Wyrośnięte ciasto pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez około pół godziny lub do tak zwanego suchego patyczka. Jeśli zbyt szybko zacznie się rumienić, możemy je przykryć folią aluminiową.
- Upieczony chleb tostowy pozostawiamy do ostudzenia.
Chleb tostowy z przyprawami
Taki domowy chleb to świetna alternatywa dla kupnego wypieku o wątpliwym składzie. Do własnej wersji chleba można dodać także ulubione ziarna (na przykład czarnuszkę, pestki słonecznika czy siemię lniane), inny rodzaj mąki, a także rozmaite przyprawy, jak suszoną bazylię albo kminek. Jeśli jesteście fanami maślanych wypieków, do ciasta możecie też dodać trzy łyżki rozpuszczonego masła (należy je najpierw wymieszać z ciepłą wodą lub mlekiem).
Zobacz również: