Kupne chleby tostowe straszą składem? Oto prosty i szybki przepis na domową wersję

Niekiedy pojawia się ochota na pyszne tosty. Takie z serem i kleksem keczupu na boku talerza. Jednak składy widoczne na etykietach chlebów tostowych nie są zbyt zachęcające. Jest na to proste rozwiązanie - domowy chleb tostowy!

Chleb tostowy bez konserwantów

Podstawowe składniki chleba tostowego to mąka pszenna, woda, olej, cukier, drożdże, sól i ocet. Brzmi nieźle, ale do tego dochodzą często emulgatory (mono-i diglicerydy kwasów tłuszczowych, stearoilomleczan sodu), regulator kwasowości (dioctan sodu) i substancje konserwujące (propionian wapnia). Nie jest to zachwycający skład, a wiele chlebów tostowych dostępnych w sklepach zawiera właśnie takie dodatki. 

Na szczęście chleb tostowy można zrobić bez sztucznych składników. Mało tego - przepis jest wybitnie łatwy i szybki.

Jeszcze was nie namówiliśmy? To zobaczcie, do czego można wykorzystać ten pyszny chleb.

Zobacz wideo

Jak zrobić domowy chleb tostowy?

Składniki:

  • 20 g świeżych drożdży (lub 10 g drożdży instant)
  • płaska łyżka cukru
  • 500 g mąki pszennej
  • 350 ml wody (lub wody wymieszanej z mlekiem w dowolnych proporcjach - jeśli lubicie bardziej mleczne, dodajcie więcej mleka)
  • szczypta soli
  • łyżeczka oleju 

Sposób przygotowania:

  1. Zaczynamy od przygotowania rozczynu. Świeże drożdże zalewamy letnią wodą lub wodą z mlekiem, dodajemy cukier i całość delikatnie mieszamy. Pozostawiamy na kilka minut, aż mieszanka zacznie się pienić, po czym przelewamy do mąki wymieszanej z solą.
  2. Jeśli wykorzystujemy drożdże instant, wsypujemy je do mąki wraz z cukrem oraz solą. Całość mieszamy i dolewamy wodę.
  3. Ciasto zagniatamy dość szybko na gładką i elastyczną masę. Może się lekko kleić do rąk.
  4. Przekładamy je do keksówki o wymiarach 30x11 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej masłem lub olejem. Wierzch ciasta również pokrywamy niewielką ilością oleju. Całość przykrywamy wilgotną ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
  5. Wyrośnięte ciasto pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez około pół godziny lub do tak zwanego suchego patyczka. Jeśli zbyt szybko zacznie się rumienić, możemy je przykryć folią aluminiową.
  6. Upieczony chleb tostowy pozostawiamy do ostudzenia.

Chleb tostowy z przyprawami

Taki domowy chleb to świetna alternatywa dla kupnego wypieku o wątpliwym składzie. Do własnej wersji chleba można dodać także ulubione ziarna (na przykład czarnuszkę, pestki słonecznika czy siemię lniane), inny rodzaj mąki, a także rozmaite przyprawy, jak suszoną bazylię albo kminek. Jeśli jesteście fanami maślanych wypieków, do ciasta możecie też dodać trzy łyżki rozpuszczonego masła (należy je najpierw wymieszać z ciepłą wodą lub mlekiem). 

Zobacz również:

Więcej o:
Copyright © Agora SA