Baklawa – co to jest?
Baklawa (baklava, bakława) to słodki wypiek, który jest bardzo popularny w kuchni tureckiej, greckiej, perskiej, a także bałkańskiej. Czy jednak można przyrządzić ją samodzielnie? Jak to zrobić? Wszystko wyjaśniamy!
Baklawa – ciasto. Jakiego użyć?
Podstawowym składnikiem baklawy jest ciasto. Oryginalnie wypieka się je samodzielnie, jednak nie jest to najłatwiejsze zadanie. My do jej wyrobu radzimy skorzystać z ciasta listkowego lub ciasta filo. Bez problemu dostaniecie je w hipermarketach, sklepach z żywnością z różnych zakątków świata (zarówno internetowych, jak i stacjonarnych) lub podczas akcji tematycznych w popularnych dyskontach. Nie powinno się zamieniać ciasta filo na francuskie, drożdżowe czy kruche – wtedy baklawa straci swój urok. Sprawdź nasz przepis na domową baklawę!
Baklawa – przepis
Przepis na baklawę jest prosty i bez wątpienia poradzi sobie z nim każdy, kto nie ma problemu z przyrządzeniem niezbyt trudnego ciasta. Sama baklawa to przysmak, który rozpływa się w ustach. Niestety jest też bardzo tłusty i kaloryczny – niestety nie jest to deser dla osób na diecie. Jeśli jednak masz możliwość odpuścić dietę na jedno popołudnie, możemy powiedzieć jedno: naprawdę warto. Domowa baklawa jest przepyszna!
Składniki:
- 500 g ciasta filo,
- 150 g mielonych orzechów włoskich,
- 150 g mielonych migdałów*,
- 150 g pistacji,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 250 g masła,
- 1/3 szklanki cukru,
- 2 łyżeczki soku z cytryny,
- 100 g płynnego miodu,
- szklanka gorącej wody
* możesz też użyć po prostu 300 g mielonych orzechów
Jak zrobić baklawę? Przygotowanie krok po kroku:
- Pistacje drobno posiekaj, natomiast masło rozpuść w garnuszku, przestudź.
- W niedużej misce wymieszaj razem cukier, mielone orzechy, mielone migdały, połowę posiekanych pistacji i cynamon.
- Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i rozsmaruj na niej odrobinę masła.
- Następnie połóż warstwę ciasta filo, posmaruj je odrobiną rozpuszczonego masła, połóż kolejną warstwę i znów posmaruj – w sumie wyłóż 3-4 warstwy ciasta.
- Na tym rozłóż równomiernie mieszankę orzechów, migdałów, pistacji, cynamonu i cukru.
- Na wierzchu zaś połóż trzy kolejne warstwy ciasta filo posmarowane rozpuszczonym masłem.
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza i piecz w nim baklawę przez około 40 minut.
- Na około 10 minut przed zakończeniem pieczenia baklawy przygotuj syrop z miodu, soku z cytryny i wody. W garnuszku wymieszaj szklankę gorącej wody, 100 g miodu oraz sok z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszaj, gotuj przez kilka minut, ale nie doprowadzaj do wrzenia.
- Upieczoną baklawę wyjmij z piekarnika i od razu polej gorącym syropem.
- Po wierzchu posyp pozostałymi posiekanymi pistacjami, a następnie odstaw do wystudzenia. Baklawę podawaj pokrojoną w romby lub w kwadraty.
Spodobał ci się przepis na baklawę? Sprawdź również nasz przepis wideo na tureckie chlebki z kurczakiem: