Baklawa - przepis na słodki przysmak rodem znad Morza Śródziemnego

Baklawa dobrze jest znana wszystkim miłośnikom kebabu - w większych restauracjach oferujących to danie, na deser można kupić właśnie baklawę. To prawdziwy przysmak obfity w cudowne aromaty - a ponadto jest bardzo słodka i tłusta. Czym jest baklawa? Czy baklawa grecka to to samo, co baklawa turecka? Jak ją przygotować?

Baklawa – co to jest?

Baklawa (baklava, bakława) to słodki wypiek, który jest bardzo popularny w kuchni tureckiej, greckiej, perskiej, a także bałkańskiej. Czy jednak można przyrządzić ją samodzielnie? Jak to zrobić? Wszystko wyjaśniamy!

Baklawa – ciasto. Jakiego użyć?

Podstawowym składnikiem baklawy jest ciasto. Oryginalnie wypieka się je samodzielnie, jednak nie jest to najłatwiejsze zadanie. My do jej wyrobu radzimy skorzystać z ciasta listkowego lub ciasta filo. Bez problemu dostaniecie je w hipermarketach, sklepach z żywnością z różnych zakątków świata (zarówno internetowych, jak i stacjonarnych) lub podczas akcji tematycznych w popularnych dyskontach. Nie powinno się zamieniać ciasta filo na francuskie, drożdżowe czy kruche – wtedy baklawa straci swój urok. Sprawdź nasz przepis na domową baklawę!

Baklawa – przepis

Przepis na baklawę jest prosty i bez wątpienia poradzi sobie z nim każdy, kto nie ma problemu z przyrządzeniem niezbyt trudnego ciasta. Sama baklawa to przysmak, który rozpływa się w ustach. Niestety jest też bardzo tłusty i kaloryczny – niestety nie jest to deser dla osób na diecie. Jeśli jednak masz możliwość odpuścić dietę na jedno popołudnie, możemy powiedzieć jedno: naprawdę warto. Domowa baklawa jest przepyszna!

Składniki:

  • 500 g ciasta filo,
  • 150 g mielonych orzechów włoskich,
  • 150 g mielonych migdałów*,
  • 150 g pistacji,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 250 g masła,
  • 1/3 szklanki cukru,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny,
  • 100 g płynnego miodu,
  • szklanka gorącej wody

* możesz też użyć po prostu 300 g mielonych orzechów

Jak zrobić baklawę? Przygotowanie krok po kroku:

  1. Pistacje drobno posiekaj, natomiast masło rozpuść w garnuszku, przestudź.
  2. W niedużej misce wymieszaj razem cukier, mielone orzechy, mielone migdały, połowę posiekanych pistacji i cynamon.
  3. Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i rozsmaruj na niej odrobinę masła.
  4. Następnie połóż warstwę ciasta filo, posmaruj je odrobiną rozpuszczonego masła, połóż kolejną warstwę i znów posmaruj – w sumie wyłóż 3-4 warstwy ciasta.
  5. Na tym rozłóż równomiernie mieszankę orzechów, migdałów, pistacji, cynamonu i cukru.
  6. Na wierzchu zaś połóż trzy kolejne warstwy ciasta filo posmarowane rozpuszczonym masłem.
  7. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza i piecz w nim baklawę przez około 40 minut.
  8. Na około 10 minut przed zakończeniem pieczenia baklawy przygotuj syrop z miodu, soku z cytryny i wody. W garnuszku wymieszaj szklankę gorącej wody, 100 g miodu oraz sok z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszaj, gotuj przez kilka minut, ale nie doprowadzaj do wrzenia.
  9. Upieczoną baklawę wyjmij z piekarnika i od razu polej gorącym syropem.
  10. Po wierzchu posyp pozostałymi posiekanymi pistacjami, a następnie odstaw do wystudzenia. Baklawę podawaj pokrojoną w romby lub w kwadraty.

Spodobał ci się przepis na baklawę? Sprawdź również nasz przepis wideo na tureckie chlebki z kurczakiem:

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.