Polędwiczki wieprzowe na dwa sposoby - proste, domowe przepisy

Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym to pyszny obiad, który na pewno zasmakuje tobie i najbliższym. Polędwiczki są bardzo smaczne - ta część tuszy wieprzowej w końcu uchodzi za najcenniejszą! Jak zrobić polędwiczki wieprzowe z grzybami? Podpowiadamy!

Polędwiczki wieprzowe można przygotować na wiele sposobów. My szczególnie polecamy zrobienie ich w sosie grzybowym. W sezonie mogą to być świeże grzyby, ale polędwiczki wieprzowe z grzybami mrożonymi albo suszonymi będą również bardzo smaczne. Można je zrobić także z pieczarkami. Wszystkie receptury znajdziecie poniżej!

Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym

Składniki:

  • 2 spore polędwiczki wieprzowe,
  • 300 g grzybów (surowych lub mrożonych),
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • szklanka bulionu lub wody,
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • 1 łyżeczka rozmarynu,
  • sól i pieprz do smaku

Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym – przygotowanie

Polędwiczki pokrój w plastry o około 1,5 cm grubości. Cebulę pokrój w kostkę, a grzyby w plasterki. Czosnek natomiast wyciśnij w wyciskarce. Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzej olej. Polędwiczki obsmaż szybko z obu stron. Następnie dodaj cebulę i zeszklij ją, a potem wlej wodę lub bulion, dodaj grzyby, czosnek i przyprawy. Wszystko razem duś pod przykrywką przez około 30 minut. Gdy zarówno polędwiczki oraz grzyby będą miękkie, w kubku łączymy mąkę i jogurt z 2 łyżkami sosu z patelni. Sos zaprawiamy, wszystko razem mieszamy i doprawiamy solą i i pieprzem do smaku. Podajemy z ziemniakami lub kaszą.

Wskazówka: Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym również będą przepyszne. Możesz je przygotować o każdej porze roku! Jeśli zaś robisz tę potrawę z grzybami suszonymi, pamiętaj, aby przed rozpoczęciem gotowania namoczyć je przez około 2 godziny w ciepłej wodzie. Dopiero gdy staną się dość miękkie i zwiększą swoją objętość, pokrój je zacznij przygotowywać.

Sprawdź nasz przepis wideo na polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym z pieczarkami:

Zobacz wideo

Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami – przepis

Składniki:

  • 2 spore polędwiczki wieprzowe,
  • 500 g pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • 1 łyżeczka rozmarynu,
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • sól i pieprz do smaku

Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami – przygotowanie

Polędwiczki wieprzowe pokrój na plasterki o grubości około 1,5 cm. Cebulę i pieczarki pokrój w kostkę, a czosnek wyciśnij w wyciskarce. Na patelni rozgrzej olej. Obsmaż polędwiczki z każdej strony i zdejmij z patelni. Następnie zeszklij cebulę i wrzuć pieczarki dodaj także czosnek i przyprawy, wymieszaj, wszystko szybko przesmaż. Do naczynia żaroodpornego przełóż całą zawartość patelni. Na pieczarkach ułóż polędwiczki, wszystko podlej wodą lub bulionem. Przykryj pokrywką i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190*C. Całość piecz przez około 40 minut, aż mięso będzie miękkie. Podawaj z puree ziemniaczanym lub ulubioną kaszą.

Uwaga: Jeśli posiadasz specjalną patelnię, którą można włożyć do piekarnika, śmiało możesz użyć jej do przygotowania tej potrawy!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.