Polędwiczki wieprzowe na dwa sposoby - proste, domowe przepisy
Polędwiczki wieprzowe można przygotować na wiele sposobów. My szczególnie polecamy zrobienie ich w sosie grzybowym. W sezonie mogą to być świeże grzyby, ale polędwiczki wieprzowe z grzybami mrożonymi albo suszonymi będą również bardzo smaczne. Można je zrobić także z pieczarkami. Wszystkie receptury znajdziecie poniżej!
Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym
Składniki:
- 2 spore polędwiczki wieprzowe,
- 300 g grzybów (surowych lub mrożonych),
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- szklanka bulionu lub wody,
- olej rzepakowy do smażenia,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego,
- 1 łyżeczka tymianku,
- 1 łyżeczka rozmarynu,
- sól i pieprz do smaku
Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym – przygotowanie
Polędwiczki pokrój w plastry o około 1,5 cm grubości. Cebulę pokrój w kostkę, a grzyby w plasterki. Czosnek natomiast wyciśnij w wyciskarce. Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzej olej. Polędwiczki obsmaż szybko z obu stron. Następnie dodaj cebulę i zeszklij ją, a potem wlej wodę lub bulion, dodaj grzyby, czosnek i przyprawy. Wszystko razem duś pod przykrywką przez około 30 minut. Gdy zarówno polędwiczki oraz grzyby będą miękkie, w kubku łączymy mąkę i jogurt z 2 łyżkami sosu z patelni. Sos zaprawiamy, wszystko razem mieszamy i doprawiamy solą i i pieprzem do smaku. Podajemy z ziemniakami lub kaszą.
Wskazówka: Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym również będą przepyszne. Możesz je przygotować o każdej porze roku! Jeśli zaś robisz tę potrawę z grzybami suszonymi, pamiętaj, aby przed rozpoczęciem gotowania namoczyć je przez około 2 godziny w ciepłej wodzie. Dopiero gdy staną się dość miękkie i zwiększą swoją objętość, pokrój je zacznij przygotowywać.
Sprawdź nasz przepis wideo na polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym z pieczarkami:
Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami – przepis
Składniki:
- 2 spore polędwiczki wieprzowe,
- 500 g pieczarek,
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- olej rzepakowy do smażenia,
- 1 łyżeczka tymianku,
- 1 łyżeczka rozmarynu,
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- sól i pieprz do smaku
Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami – przygotowanie
Polędwiczki wieprzowe pokrój na plasterki o grubości około 1,5 cm. Cebulę i pieczarki pokrój w kostkę, a czosnek wyciśnij w wyciskarce. Na patelni rozgrzej olej. Obsmaż polędwiczki z każdej strony i zdejmij z patelni. Następnie zeszklij cebulę i wrzuć pieczarki dodaj także czosnek i przyprawy, wymieszaj, wszystko szybko przesmaż. Do naczynia żaroodpornego przełóż całą zawartość patelni. Na pieczarkach ułóż polędwiczki, wszystko podlej wodą lub bulionem. Przykryj pokrywką i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190*C. Całość piecz przez około 40 minut, aż mięso będzie miękkie. Podawaj z puree ziemniaczanym lub ulubioną kaszą.
Uwaga: Jeśli posiadasz specjalną patelnię, którą można włożyć do piekarnika, śmiało możesz użyć jej do przygotowania tej potrawy!
-
Szyba od piekarnika - nie do doczyszczenia? Błąd. Jeden trik ułatwi zadanie
-
Lagun nie taki straszny, jak go malują. Wystarczy mały skok w bok
-
W ząbku czosnku pojawiły się zielone kiełki. Czy można go zjeść? Zdania są podzielone
-
Obierasz kiwi? Okazuje się, że być może od lat robisz to całkiem niepotrzebnie
-
Opakowanie po lodach za kilka tysięcy złotych? Produkt reklamowany przez youtuberów hitem sprzedaży
- Sezon na pokrzywy trwa. A co z nich zrobić? Leśnicy z Lasów Państwowych podpowiadają: ciasto!
- Ser halloumi - jak smakuje majówka w klimacie greckiej kuchni?
- Grill na balkon: na jaki rodzaj urządzenia najlepiej się zdecydować?
- Grillowana cukinia- sprawdź lekkie propozycje na majówkę
- Grillowany bakłażan w domu i w ogrodzie. Jak go przygotować?