Mrożone owoce można przygotować samodzielnie na zapas. Warunkiem ich przechowywania jest oczywiście wolna przestrzeń w zamrażalniku. Jeśli mamy taką możliwość, możemy w woreczkach zamrozić jagody, maliny lub borówki, a także pokrojone w kawałki większe owoce, i korzystać z nich poza sezonem. Zachowują one większość właściwości odżywczych.
Zdecydowanie tak! Jeśli wmieszamy do ciasta zamrożone owoce, efektem końcowym naszego pieczenia może być zakalec. Wszystkie składniki, których używamy do wypieków powinny mieć podobną temperaturę – mrożone owoce najlepiej więc wyjąć wcześniej i rozmrozić, aby zdołały się trochę ogrzać.
Tak! Jeśli upieczone ciasto planujemy przyozdobić owocami w galaretce, możemy użyć ich bez rozmrażania. To doskonały sposób, by owoce wyglądały jak świeże – nie traciły swojej barwy i jędrności. Należy jednak pamiętać, żeby przygotować galaretkę z nieco mniejszej ilości wody, ponieważ gdy owoce się rozmrożą, będzie ich więcej.
Shake z mrożonych owoców
Składniki:
Shake z mrożonych owoców - przygotowanie:
Do kielicha blendera lub misy malaksera wsypujemy mrożone owoce. Blendujemy je na gładką masę, wlewamy mleko, mieszamy i ewentualnie dosładzamy cukrem. Podajemy od razu.
Składniki:
Lody borówkowe z bananami - przygotowanie:
Mrożone borówki oraz schłodzone banany blendujemy na gładką masę. Jeśli jest za mało słodka, dodajemy odrobinę miodu lub cukru. Podajemy od razu.
Zobacz również nasz przepis wideo na domowe lody jogurtowo-owocowe:
Uwaga! Mrożone owoce przed zapieczeniem pod kruszonką należy rozmrozić i odsączyć. Jeśli tego nie zrobimy, woda i sok z owoców zaburzą proporcje kruszonki i zniszczy się jej struktura.
Składniki:
Mrożone owoce pod kruszonką - przygotowanie:
Mąkę pszenną wysyp na stolnicę lub do miski. Dodaj masło (pokrojone wcześniej na kawałki) oraz wsyp cukier. Połącz składniki, siekając je nożem lub szybko rozcierając palcami w taki sposób, aby powstały grudki o różnej wielkości. Dno naczynia żaroodpornego lub kokilek posmaruj niedużą ilością oleju (rozprowadź go pędzelkiem). Rozmrożone i odsączone owoce rozsyp równomiernie w naczyniu, a na nie wyłóż warstwę kruszonki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 15-20 minut, aż kruszonka się przypiecze, a owoce puszczą sok. Podawaj na ciepło.