Namówienie niektórych osób – nie tylko dzieci – do zjedzenia owocu bywa trudne. Jeśli jednak przyrządzimy pyszną sałatkę, doprawimy ją jogurtem lub bitą śmietanę, ta operacja może być zdecydowanie łatwiejsza! Sałatki z owoców mogą być różne i wszystko zależy od pory roku i naszych własnych wyborów.
Sałatka owocowa z jogurtem to najpopularniejsze rozwiązanie. Warto wybrać dobrej jakości jogurt naturalny, by nie dodawać do potrawy zbędnego cukru i innych niepotrzebnych składników, które znajdują się w większości jogurtów owocowych. Jeśli jednak wybieramy owocowy jogurt, zwróćmy uwagę na ilość owoców i cukru w składzie oraz dobierzmy smak do pozostałych składników. Sałatka owocowa z bitą śmietaną jest dobrym pomysłem na przyjęcie – bita śmietana może posłużyć za dekorację lub wierzchnią warstwę sałatki. Pamiętajmy jednak, że to o wiele bardziej kaloryczne rozwiązanie!
Sałatka owocowa - składniki:
Przygotowanie:
Jabłka, banany i mandarynki obieramy ze skórki, a brzoskwinie i borówki dokładnie myjemy i wydrążamy. Banany kroimy w plastry, brzoskwinie i jabłka na mniejsze kawałki, mandarynki natomiast dzielimy na cząstki. Wszystkie owoce wrzucamy do miski, wlewamy jogurt i wszystko mieszamy.
Sałatka owocowa – składniki:
Przygotowanie:
Wszystkie owoce dokładnie umyj. Kiwi obierz ze skórki, z brzoskwini usuń pestkę, a truskawkom – szypułki. Większe truskawki poprzekrawaj na połówki, kiwi i brzoskwinie pokrój w kostkę. Wszystkie owoce wymieszaj w dużej misce. Do pucharków lub dużych kieliszków nałóż porcje sałatki, z wierzchu przyozdób kleksem z bitej śmietany.
Jak zrobić sałatkę owocową w dwie minuty? Potrzebujesz jedynie... krajalnicy do jajek:
Sałatka owocowa – składniki:
Przygotowanie:
Szpinak wsyp do dużej miski. Wszystkie owoce dobrze umyj, truskawkom usuń szypułki, a melona obierz ze skórki. Melon pokrój w kostkę, a większe truskawki poprzekrawaj na połówki. Do szpinaku dodaj wszystkie owoce i wymieszaj. Po wierzchu polej jogurtem naturalnym i posyp pestkami słonecznika.
Sałatka owocowa – składniki:
Przygotowanie:
Wszystkie owoce dokładnie umyj. Winogrona i figi poprzekrawaj na połówki. Rukolę rozsyp na półmisku. Na niej rozrzuć figi, winogrona, kuleczki mozzarelli oraz borówki. Oliwę wymieszaj w szklance z octem balsamicznym i tak przygotowanym dressingiem polej sałatkę.