Makaron udon – skład i metoda przygotowania
Składniki makaronu udon są bardzo proste: robi się go z mąki pszennej, ciepłej wody i soli. Można więc przygotować go samodzielnie w domu – wystarczy wymieszać mąkę i wodę z rozpuszczoną solą i zagnieć dość twarde ciasto (proces zagniatana ciasta musi być długi, a ciasto dobrze wyrobione). Potem trzeba odłożyć je na 4 godziny, a po tym czasie rozwałkować, pociąć na długie, grube i płaskie wstążki i gotować we wrzątku, aż zmięknie.
Dania z makaronem udon – pomysły i przepisy
Makaron udon z warzywami w tempurze zalany bulionem dashi
Składniki:
Na bulion dashi:
- 1 litr wody,
- kawałek wodorostu kombu (10 cm x 10 cm),
- 25 g suszonej ryby bonito,
- 2 łyżki sosu sojowego
Dodatki do bulionu:
- 500 g ugotowanego makaronu udon,
- 2 marchewki,
- 1 niewielka cukinia,
- 1/2 niedużego brokuła,
Tempura do warzyw:
- 1/2 szklanki mąki pszennej,
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej,
- lodowata woda,
- olej do smażenia
Makaron udon z warzywami w bulionie – przygotowanie
- Przygotuj bulion dashi: Kawałek wodorostu kombu pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć do garnka z wodą i gotuj przez 15 minut. Potem wyjmij algi, dodaj płatki ryby bonito i jeszcze raz zagotuj bulion. Po kilku minutach, gdy płatki opadną na dno, przecedź wywar przez gęste sitko.
- Przygotuj warzywa do smażenia: marchewki i cukinię umyj, obierz i pokrój w słupki. Brokuł podziel na różyczki.
- Przygotuj tempurę: Mąkę kukurydzianą oraz pszenną połącz, a następnie zalej zimną wodą. Wszystko wymieszaj, aby całość miała konsystencję gęstej śmietany. Warzywa maczaj w tempurze i wrzucaj na głęboki, dobrze rozgrzany olej. Smaż, aż panierka się przyrumieni, odkładaj na papierowy ręcznik, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Przygotuj danie: Ugotowany makaron udon zalej gorącym bulionem. Warzywa podawaj w miseczce osobno z dodatkiem sosu sojowego.
Lubisz kuchnię japońską? Sprawdź nasz przepis wideo na japońskie krokiety ziemniaczane korokke:
Makaron udon z kurczakiem – przepis
Składniki:
- 300 g ugotowanego makaronu udon,
- 300 g piersi kurczaka,
- 1 marchewka,
- 1/2 puszki groszku konserwowego,
- 150 g mrożonej fasolki szparagowej,
- 1 cebula,
- 2 łyżki octu ryżowego,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 1 łyżka płynnego miodu,
- 1 łyżeczka startego imbiru,
- 1 ząbek czosnku,
- szczypta cukru,
- olej do smażenia
Makaron udon z kurczakiem – przygotowanie
Pierś z kurczaka oczyść z błonek i kostek, a potem pokrój w kawałki o wielkości 2-3 cm. Zamarynuj w mieszance octu ryżowego, sosu sojowego, miodu, imbiru i rozdrobnionego czosnku. Marchewkę obierz i pokrój w słupki, fasolkę szparagową rozmroź, a groszek odsącz z zalewy. Cebulę pokrój w piórka.
Na patelni rozgrzej olej, wrzuć zamarynowanego kurczaka i smaż, aż będzie lekko rumiany. Dodaj cebulę, smaż razem przez kilka minut, a potem wrzuć marchewkę i fasolkę. Przykryj i duś przez 10 minut. Po tym czasie dodaj ugotowany makaron udon oraz groszek, dopraw cukrem i sosem sojowym do smaku.
Jak podać makaron udon?
Powyższe dania można zrobić na wiele różnych sposobów. Smażony makaron udon z wołowiną lub z tofu również będzie bardzo smaczny. Makaron udon w bulionie warto przygotować zaś z dodatkiem smażonych w tempurze owoców morza.