Makaron udon - jak podać pyszny japoński makaron

Makaron udon to jeden z najpopularniejszych makaronów pochodzących z Japonii. Dodawany jest przede wszystkim do bulionów warzywnych, mięsnych i rybnych. Makaron udon - przepis do samodzielnego wykonania w domu podajemy poniżej i podpowiadamy, jakie dania można z niego przygotować!

Makaron udon – skład i metoda przygotowania

Składniki makaronu udon są bardzo proste: robi się go z mąki pszennej, ciepłej wody i soli. Można więc przygotować go samodzielnie w domu – wystarczy wymieszać mąkę i wodę z rozpuszczoną solą i zagnieć dość twarde ciasto (proces zagniatana ciasta musi być długi, a ciasto dobrze wyrobione). Potem trzeba odłożyć je na 4 godziny, a po tym czasie rozwałkować, pociąć na długie, grube i płaskie wstążki i gotować we wrzątku, aż zmięknie.

Dania z makaronem udon – pomysły i przepisy

Makaron udon z warzywami w tempurze zalany bulionem dashi

Składniki:

Na bulion dashi:

  • 1 litr wody,
  • kawałek wodorostu kombu (10 cm x 10 cm),
  • 25 g suszonej ryby bonito,
  • 2 łyżki sosu sojowego

Dodatki do bulionu:

  • 500 g ugotowanego makaronu udon,
  • 2 marchewki,
  • 1 niewielka cukinia,
  • 1/2 niedużego brokuła,

Tempura do warzyw:

  • 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej,
  • lodowata woda,
  • olej do smażenia

Makaron udon z warzywami w bulionie – przygotowanie

  1. Przygotuj bulion dashi: Kawałek wodorostu kombu pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć do garnka z wodą i gotuj przez 15 minut. Potem wyjmij algi, dodaj płatki ryby bonito i jeszcze raz zagotuj bulion. Po kilku minutach, gdy płatki opadną na dno, przecedź wywar przez gęste sitko.
  2. Przygotuj warzywa do smażenia: marchewki i cukinię umyj, obierz i pokrój w słupki. Brokuł podziel na różyczki.
  3. Przygotuj tempurę: Mąkę kukurydzianą oraz pszenną połącz, a następnie zalej zimną wodą. Wszystko wymieszaj, aby całość miała konsystencję gęstej śmietany. Warzywa maczaj w tempurze i wrzucaj na głęboki, dobrze rozgrzany olej. Smaż, aż panierka się przyrumieni, odkładaj na papierowy ręcznik, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  4. Przygotuj danie: Ugotowany makaron udon zalej gorącym bulionem. Warzywa podawaj w miseczce osobno z dodatkiem sosu sojowego.

Lubisz kuchnię japońską? Sprawdź nasz przepis wideo na japońskie krokiety ziemniaczane korokke:

Zobacz wideo

Makaron udon z kurczakiem – przepis

Składniki:

  • 300 g ugotowanego makaronu udon,
  • 300 g piersi kurczaka,
  • 1 marchewka,
  • 1/2 puszki groszku konserwowego,
  • 150 g mrożonej fasolki szparagowej,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki octu ryżowego,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 1 łyżka płynnego miodu,
  • 1 łyżeczka startego imbiru,
  • 1 ząbek czosnku,
  • szczypta cukru,
  • olej do smażenia

Makaron udon z kurczakiem – przygotowanie

Pierś z kurczaka oczyść z błonek i kostek, a potem pokrój w kawałki o wielkości 2-3 cm. Zamarynuj w mieszance octu ryżowego, sosu sojowego, miodu, imbiru i rozdrobnionego czosnku. Marchewkę obierz i pokrój w słupki, fasolkę szparagową rozmroź, a groszek odsącz z zalewy. Cebulę pokrój w piórka.

Na patelni rozgrzej olej, wrzuć zamarynowanego kurczaka i smaż, aż będzie lekko rumiany. Dodaj cebulę, smaż razem przez kilka minut, a potem wrzuć marchewkę i fasolkę. Przykryj i duś przez 10 minut. Po tym czasie dodaj ugotowany makaron udon oraz groszek, dopraw cukrem i sosem sojowym do smaku.

Jak podać makaron udon?

Powyższe dania można zrobić na wiele różnych sposobów. Smażony makaron udon z wołowiną lub z tofu również będzie bardzo smaczny. Makaron udon w bulionie warto przygotować zaś z dodatkiem smażonych w tempurze owoców morza.

Więcej o: