Nasi rodzice i dziadkowie doskonale znali moc pigwy: jej bogactwo witaminy C oraz doskonały aromat, który nadawała herbacie. Warto sięgnąć po te naturalne metody wzmacniania organizmu w sezonie przeziębieniowym – przetwory z pigwy będą doskonałym rozwiązaniem! Jak je przygotować? Wszystko wyjaśniamy!
Zapraszamy po garść przepisów na przysmaki, które można przygotować z pigwy. Wypełnijcie nimi swoje spiżarnie!
Do herbaty najlepiej nadadzą się sok oraz syrop z pigwy. Doskonale wzbogacą one smak napoju! Są także bardzo łatwe do przygotowania – poradzicie sobie z nimi bez problemu.
Składniki:
Owoce pigwy umyj i pokrój je na kawałki. Wrzuć je do dużego naczynia (słoika lub garnka), a potem zasyp cukrem. Z wierzchu przykryj gazą, zabezpiecz recepturką i odstaw na 4-5 dni. Po tym czasie gotowy sok zlej do butelek. Pasteryzuj przez 20 minut.
Składniki:
Owoce pigwy umyj i pokrój je na kawałki. Przełóż je do garnka i zasyp cukrem, dolej wodę. Zagotuj je, cały czas mieszając, a potem zmniejsz ogień i gotuj przez około godzinę (mieszaj co jakiś czas). Podczas gotowania wytworzy się gęsty syrop – zlej go do butelek bądź słoików. Pasteryzuj je przez 15 minut.
Składniki:
Owoce pigwy dokładnie umyj i obierz ze skórki, usuń także nasiona. Pokrój pigwę w kostkę. Do garnka wlej wodę i zagotuj ją. Potem wsyp pokrojone owoce i gotuj, aż zmiękną. Następnie wsyp cukier, wszystko dokładnie wymieszaj i gotuj, aż się rozpuści, a masa będzie wystarczająco gęsta. Potem przełóż dżem z pigwy do wyparzonych słoików, zakręć i pasteryzuj przez 15 minut.
Masz problemy z odpornością? Sprawdź przepis na cukierki na przeziębienie domowej roboty:
Jeśli nie chcesz bądź nie możesz spożywać cukru, przygotuj przetwory z pigwy na zimę bez niego! Najłatwiejszym sposobem jest oczywiście zastąpienie cukru ksylitolem lub erytrolem, ale jeśli to nie wchodzi w grę, możesz pominąć słodki składnik. Pamiętaj, jednak, że przetwory będą dość kwaśne w smaku.