Sernik z jagodami to połączenie, które zna każdy. Do przygotowania tego ciasta można wykorzystać jednak również inne owoce – zarówno sezonowe, jak i przetwory. Sernik z jagodami mrożonymi też będzie bardzo smaczny. Trzeba jednak pamiętać, by rozmrozić je przed użyciem!
Składniki:
Do szklanki z ciepłą (ale nie gorącą!) wodą wsyp żelatynę i wymieszaj, by się dobrze rozpuściła. Przestudź. Śmietankę ubij na sztywno, używając miksera kuchennego. Zmniejsz obroty i powoli dodawaj cukier, a potem ser lub serki waniliowe. Cały czas mieszaj, wlej też powoli rozpuszczoną żelatynę i wszystko dobrze połącz. W okrągłej, zamykanej tortownicy wyłóż spód z biszkoptów. Wyłóż na nie masę serową i wstaw do lodówki, by trochę stężała.
Przygotuj galaretkę według instrukcji na opakowaniu. Jagody opłucz. Na częściowo stężałym serniku rozsyp jagody i zalej je wystudzoną galaretką. Wstaw sernik do lodówki na całą noc.
Wskazówka: jeśli chcesz, część jagód możesz wmieszać do masy serowej. Jeśli zamiast jagód używasz brzoskwiń lub dużych truskawek, pokrój je na kawałki.
Zobacz również nasz przepis na sernik na zimno z owocami:
Składniki:
Herbatniki zmiel, zblenduj lub bardzo drobno pokrusz. Dodaj do nich 70 g roztopionego masła i wszystko wymieszaj. Tak zrobioną masą wyklej spód tortownicy i wstaw do lodówki.
Twaróg przełóż do miski, wbij jajka, dodaj 70 g masła, wsyp 1/2 szklanki cukru, mąkę ziemniaczaną oraz cukier wanilinowy. Wszystko zmiksuj na gładką masę. Masę wylej na schłodzony spód. Na wierzchu rozsyp umyte i oczyszczone jagody (mogą też być brzoskwinie lub inne owoce).
Pozostałe 60 g masła, pół szklanki cukru oraz mąkę pszenną wymieszaj palcami, robiąc grudki. Rozsyp je na wierzchu ciasta. Wstaw do piekarnika i piecz przez półtorej godziny w temperaturze 160 stopni Celsjusza.
Wskazówka: Sernik z jagodami i białą czekoladą to jedna z najsmaczniejszych modyfikacji tego przepisu. Tabliczkę białej czekolady należy rozpuścić w kąpieli wodnej z odrobiną mleka, trochę przestudzić i dodać do ciasta. Dzięki temu zyska ono wyjątkową delikatność i ciekawy aromat. Jeśli masz ochotę na inne dodatki, zrób sernik z jagodami i bitą śmietaną oraz udekoruj wierzch liśćmi mięty. Bita śmietana będzie bardzo smaczna zarówno do sernika pieczonego, jak i sernika na zimno.