Sernik z jagodami na dwa sposoby - na zimno i pieczony. Pycha!
Sernik z jagodami to połączenie, które zna każdy. Do przygotowania tego ciasta można wykorzystać jednak również inne owoce – zarówno sezonowe, jak i przetwory. Sernik z jagodami mrożonymi też będzie bardzo smaczny. Trzeba jednak pamiętać, by rozmrozić je przed użyciem!
Sernik z jagodami na zimno – przepis z galaretką
Składniki:
- 800 g serka waniliowego homogenizowanego lub mielonego twarogu na sernik,
- 250 ml śmietanki kremówki 30 proc.,
- 4 łyżki cukru pudru,
- opakowanie żelatyny,
- 1 galaretka jagodowa lub z owoców leśnych
- 500 g jagód,
- woda
- kilkanaście okrągłych biszkoptów
Sernik z jagodami i galaretką na zimno – przygotowanie
Do szklanki z ciepłą (ale nie gorącą!) wodą wsyp żelatynę i wymieszaj, by się dobrze rozpuściła. Przestudź. Śmietankę ubij na sztywno, używając miksera kuchennego. Zmniejsz obroty i powoli dodawaj cukier, a potem ser lub serki waniliowe. Cały czas mieszaj, wlej też powoli rozpuszczoną żelatynę i wszystko dobrze połącz. W okrągłej, zamykanej tortownicy wyłóż spód z biszkoptów. Wyłóż na nie masę serową i wstaw do lodówki, by trochę stężała.
Przygotuj galaretkę według instrukcji na opakowaniu. Jagody opłucz. Na częściowo stężałym serniku rozsyp jagody i zalej je wystudzoną galaretką. Wstaw sernik do lodówki na całą noc.
Wskazówka: jeśli chcesz, część jagód możesz wmieszać do masy serowej. Jeśli zamiast jagód używasz brzoskwiń lub dużych truskawek, pokrój je na kawałki.
Zobacz również nasz przepis na sernik na zimno z owocami:
Sernik z jagodami pieczony
Składniki:
- 1 kg twarogu na sernik,
- 200 g masła,
- 250 g herbatników,
- szklanka cukru,
- opakowanie cukru wanilinowego,
- 3 jajka,
- 150 g jagód,
- pół szklanki mąki pszennej,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Sernik z jagodami pieczony – przygotowanie
Herbatniki zmiel, zblenduj lub bardzo drobno pokrusz. Dodaj do nich 70 g roztopionego masła i wszystko wymieszaj. Tak zrobioną masą wyklej spód tortownicy i wstaw do lodówki.
Twaróg przełóż do miski, wbij jajka, dodaj 70 g masła, wsyp 1/2 szklanki cukru, mąkę ziemniaczaną oraz cukier wanilinowy. Wszystko zmiksuj na gładką masę. Masę wylej na schłodzony spód. Na wierzchu rozsyp umyte i oczyszczone jagody (mogą też być brzoskwinie lub inne owoce).
Pozostałe 60 g masła, pół szklanki cukru oraz mąkę pszenną wymieszaj palcami, robiąc grudki. Rozsyp je na wierzchu ciasta. Wstaw do piekarnika i piecz przez półtorej godziny w temperaturze 160 stopni Celsjusza.
Wskazówka: Sernik z jagodami i białą czekoladą to jedna z najsmaczniejszych modyfikacji tego przepisu. Tabliczkę białej czekolady należy rozpuścić w kąpieli wodnej z odrobiną mleka, trochę przestudzić i dodać do ciasta. Dzięki temu zyska ono wyjątkową delikatność i ciekawy aromat. Jeśli masz ochotę na inne dodatki, zrób sernik z jagodami i bitą śmietaną oraz udekoruj wierzch liśćmi mięty. Bita śmietana będzie bardzo smaczna zarówno do sernika pieczonego, jak i sernika na zimno.
-
Jak rośnie ogórek? Porady jak krok po kroku rozpocząć uprawę ogórków
-
Ciasto góra lodowa - klasyczne i bez pieczenia. To hit na każdą okazję [PRZEPISY]
-
Sezon na pokrzywę: właśnie teraz najlepiej ją zbierać. Co z niej zrobić i jak przyrządzić, żeby nie parzyła? [PORADNIK]
-
Kroisz pomidora, a tam niespodzianka. To wcale nie są robaki
-
Jak siać marchew? Wszystko, co należy wiedzieć o uprawie marchewki