Jak zrobić naleśniki bez jajek lub mąki? Mamy kilka porad na braki w zaopatrzeniu

Naleśniki jemy często zarówno na śniadanie, jak i na obiad czy kolację. Sięgamy po nie chętnie, bo dają nam wiele możliwości i - cóż - są po prostu pyszne. Co jednak zrobić, kiedy mamy ochotę na naleśniki, ale brakuje nam składników? Jak zrobić naleśniki bez jajek, mąki pszennej, mleka? Podpowiadamy.

Naleśniki to jedno z naszych ulubionych dań. Nie dość, że są tanie w przygotowaniu, to jeszcze można z nich przyrządzić wiele doskonałych dań - zarówno na słodko, jak i na słono (zobacz również: Naleśniki na słono - smażone, zapiekane, w panierce), np. krokiety, zapiekanki, a nawet kolorowy tort! Co jednak, kiedy mamy na nie ochotę, ale zabraknie nam składników?

Jak zrobić ciasto na naleśniki bez jajek?

Jeśli nie macie jajek, nie przejmujcie się. To najmniejszy problem. W przepisie na naleśniki można je bowiem pominąć. W takim przypadku musicie jednak zadbać, żeby w cieście na naleśniki znalazła się odpowiednia ilość tłuszczu - najlepszy będzie olej roślinny lub rozpuszczone i ostudzone masło.

Naleśniki bez jajek - przepis:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka (może być roślinne)
  • 1 szklanka wody (może być gazowana)
  • ok. 3 łyżki oleju rzepakowego
  • szczypta soli (można pominąć)
  • dodatkowo: tłuszcz do smażenia

Wszystkie składniki mieszamy na gładką masę i odstawiamy na około 20-30 minut, by ciasto na naleśniki odpoczęło. W tym czasie zacznie pracować gluten, dzięki któremu gotowe naleśniki będą idealnie elastyczne. Po ok. pół godzinie mocno rozgrzewamy patelnię, na którą wylewamy odrobinę oleju do smażenia. Smażymy naleśniki na złoto z obu stron.

Jak zrobić naleśniki bez mleka?

Bez większego trudu przygotujecie również ciasto na naleśniki bez mleka krowiego. W przepisie można je po prostu zastąpić mlekiem roślinnym (jeśli go nie macie, łatwo zrobicie je samodzielnie np. z wiórków kokosowych lub płatków owsianych), wodą albo sokiem (najlepszy jest naturalny jabłkowy). Wiecie, że puszyste naleśniki zrobicie również na bazie wody gazowanej lub jasnego piwa? Trzeba jednak odpowiednio dobrać składniki, aby ciasto na naleśniki bez mleka nie przywierało do patelni. Dobrze również zaopatrzyć się w patelnię z nieprzywierającą powłoką.

Naleśniki bez mleka (z jajkami) - przepis:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka roślinnego, wody lub soku
  • 2 jajka
  • 30 ml oleju (ok. 3 łyżki)
  • szczypta soli (można pominąć)
  • dodatkowo: tłuszcz do smażenia

Naleśniki przygotuj według przepisu na naleśniki bez jajek.

Naleśniki bez mleka (i bez jajek) - przepis:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka wody (może być gazowana)
  • 1 szklanka mleka roślinnego lub soku
  • 30 ml oleju
  • dodatkowo: tłuszcz do smażenia

Naleśniki przygotuj według przepisu na naleśniki bez jajek.

Naleśniki na piwie - przepis:

  • szklanka mąki pszennej
  • szklanka piwa jasnego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju lub roztopionego masła
  • dodatkowo: tłuszcz do smażenia

Naleśniki przygotuj według przepisu na naleśniki bez jajek.

Jak zrobić naleśniki bez mąki?

Na koniec zostawiliśmy najtrudniejsze, czyli ciasto na naleśniki bez mąki pszennej. Jest to o tyle trudne zadanie, że to właśnie dzięki mące pszennej (a konkretnie dzięki zawartemu w niej glutenowi), naleśniki - nawet bez mleka czy jajek - mają odpowiednią strukturę. To, że jest trudno, nie oznacza jednak, że się nie da. Naleśniki bez mąki pszennej można bowiem zrobić na kilka sposobów.

Po pierwsze mąkę możecie zastąpić w przepisie podobną ilością mąki bezglutenowej (najlepsza jest mieszanka kilku mąk, którą dostaniecie m.in. w większych marketach czy sklepach ze zdrową żywnością). Jeśli macie dobry blender, maszynkę do mielenia zbóż lub młynek do kawy (najlepiej elektryczny), możecie również samodzielnie zmielić ryż na mąkę ryżową lub płatki owsiane na mąkę owsianą.

Naleśniki na mące ryżowej - przepis:

  • 250 ml mleka (dowolnego)
  • 2 jajka
  • 100 g mąki ryżowej ze zmielonego ryżu
  • 20 ml oleju (można zastąpić roztopionym masłem)
  • dodatkowo: tłuszcz do smażenia

Składniki ciasta na naleśniki miksujemy. Patelnię natłuszczamy i rozgrzewamy. Smażymy na niej naleśniki.

Naleśniki na mące owsianej - przepis:

  • 200 ml mleka (dowolnego)
  • 2 jajka
  • 100 g płatków owsianych
  • dodatkowo: tłuszcz do smażenia

Płatki owsiane zmiel na mąkę (np. za pomocą blendera). Zmiksuj z pozostałymi składnikami i odstaw na ok. 15-20 minut. Następnie smaż naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni.

Jeśli jednak jecie gluten, tylko zabrakło wam mąki, możecie również zrobić naleśniki z kaszy manny.

Naleśniki bez mąki z kaszy manny - przepis:

  • 2 szklanki mleka krowiego lub mleka roślinnego
  • 120 g (ok. 3/4 szklanki) drobnej kaszy manny
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • dodatkowo: tłuszcz do smażenia

Naleśniki przygotuj według przepisu na naleśniki bez jajek. Wyglądają i smakują naprawdę świetnie, a także długo zachowują świeżość. Można je serwować na słono, ale najlepsze są na słodko - z dżemem lub owocami.

Pyszne placuszki zrobicie również z dwóch składników - bananów i jajek. Sprawdźcie nasz przepis wideo:

Zobacz wideo

Czytaj również:

Naleśniki - dlaczego pierwszy nigdy nie wychodzi? Wyjaśniamy, jak przerwać złą passę

Więcej o:
Copyright © Agora SA