Kaczka z piekarnika, która jest dobrze upieczona, to prawdziwy rarytas. Będzie smakować doskonale podczas uroczystego obiadu w pierwszy lub drugi dzień Świąt, ale z powodzeniem można podawać ją też na inne okazje. Jak upiec kaczkę? Czy pieczenie kaczki jest trudne? Podajemy przepisy na pieczone udka z kaczki, pierś oraz kaczkę pieczoną w całości!
Składniki:
Przyprawy do kaczki:
Kaczkę dokładnie umyj przed rozpoczęciem przygotowań. Następnie wymieszaj masło z majerankiem, rozmarynem, solą i pieprzem, a także rozdrobnionym w wyciskarce czosnku. Nasmaruj kaczkę zarówno z wierzchu, jak i wewnątrz. Odstawiamy kaczkę na 2 godziny w chłodne miejsce (można ją owinąć folią spożywczą), by mięso się zamarynowało. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w ósemki. Wkładamy je do środka zamarynowanej kaczki razem z żurawiną. Kaczkę wkładamy do rękawa i zawiązujemy go. Jak długo piec kaczkę? Wkładamy ją do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni Celsjusza i pieczemy przez pół godziny. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę i pieczemy kolejne półtorej godziny. Na 15 minut przed zakończeniem pieczenia można rozciąć rękaw, by skórka ładnie się przyrumieniła. Pieczona kaczka doskonale smakuje z ziemniakami z piekarnika lub puree i lekką sałatką.
Zobacz również nasz przepis wideo na smażoną pierś kaczki z puree z dyni piżmowej i czarną komosą ryżową:
Pieczona pierś z kaczki również jest doskonałym pomysłem na obiad. Jak ją zrobić?
Składniki
Przyprawy do kaczki:
Pieczona pierś z kaczki – przygotowanie
Pierś z kaczki opłucz, osusz papierowym ręcznikiem, a potem skórkę ponacinaj ostrym nożem. Masło wymieszaj z miodem i rozmarynem, a także szczyptą soli i pieprzu. Natrzyj kaczkę i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę (najlepiej będzie, jeśli pozwolisz jej marynować się przez całą noc). Przed pieczeniem podsmaż skórkę kaczki, aby była ładnie przyrumieniona i chrupiąca. Jabłka obierz ze skórki i pokrój w plastry, ułóż na dnie naczynia żaroodpornego i skrop oliwą. Dodaj także żurawinę. Na to połóż pierś z kaczki i naczynie przykryj pokrywką. Wstaw do piekarnika i piecz przez godzinę w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Co jakiś czas polewaj mięso powstającym sosem. Po upieczeniu pokrój pierś z kaczki w plastry. Podawaj z ryżem, puree ziemniaczanym lub kaszą bulgur oraz pieczonymi warzywami lub lekką surówką. W podobny sposób można zrobić także pieczone udka z kaczki.