Łosoś pieczony - przepis na zdrowy obiad lub kolację

Łosoś pieczony to doskonały pomysł na wykwintny obiad lub romantyczną kolację we dwoje. To propozycja nie tylko wyjątkowo smaczna, ale także bardzo zdrowa! Jak przygotować łososia w piekarniku? Sprawdźcie nasz przepis!

Przepis na łososia pieczonego w folii lub bez niej warto znać – to jeden z najlepszych sposobów na tę rybę. Wystarczy dobrze doprawić mięso, zadbać o odpowiedni czas pieczenia i rewelacyjna potrawa gotowa! Jak przyrządzić łososia pieczonego? Wszystko wyjaśniamy!

Przepis na łososia pieczonego w folii

Składniki:

  • 2 spore filety z łososia,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 2 plasterki cytryny,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1/2 pęczka koperku,
  • 2 łyżeczki masła

Łosoś pieczony w folii – przygotowanie

Łosoś w piekarniku w folii to danie, które przygotujemy dosyć szybko i prosto. Poradzą sobie z nim nawet początkujący kucharze! Łososia płuczemy, usuwamy z niego ości i zdejmujemy skórę. Oba filety osuszamy papierowym ręcznikiem, rozprowadzamy na nich odrobinę masła i oprószamy je po obu stronach solą oraz pieprzem. Koperek drobno siekamy i posypujemy nim filety. Każdy z nich skrapiamy także odrobiną soku z cytryny oraz kładziemy po jednym jej plasterku. Tak przygotowane kawałki łososia kładziemy na folii aluminiowej i zawijamy. Ile piec łososia w folii w piekarniku? Wystarczy, gdy wstawimy rybę do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza i pieczemy przez 20-25 minut.

Lubisz łososia? Nasz łosoś pieczony w sosie szpinakowym smakuje doskonale. Zobacz przepis:

Zobacz wideo

Łosoś pieczony w piekarniku – przepis

Składniki:

  • 2 spore filety z łososia,
  • 4 łyżki masła,
  • sól i pieprz cytrynowy do smaku

Łosoś pieczony w piekarniku – przygotowanie

Łosoś pieczony w naczyniu żaroodpornym to danie dla cierpliwych – pamiętajmy, by przygotować je z odpowiednim wyprzedzeniem czasowym! Filety z łososia płuczemy i usuwamy z nich wszystkie ości. Rybę osuszamy papierowym ręcznikiem. W naczyniu żaroodpornym rozprowadzamy 2 łyżki masła, na to kładziemy filety z łososia (oprószone solą i pieprzem z obu stron). Przykrywamy równomiernie pozostałym masłem, naczynie przykrywamy i wkładamy do zimnego piekarnika. Rozgrzewamy go do 200 stopni Celsjusza i pieczemy przez około godzinę, aż mięso będzie ścięte, ale nadal soczyste.

Łosoś ze skórą z piekarnika – jak zrobić?

Pieczony łosoś z chrupiącą skórką to również prawdziwy rarytas. Przygotujemy go z dokładnie tych samych składników, co łososia z poprzedniego przepisu. Pieczemy go jednak bez pokrywki, tylko z górną grzałką, skórką do góry – powinno to trwać około 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy skórkę (powinna łatwo odejść, staramy się też jej nie zniszczyć), odwracamy i ponownie kładziemy na rybie. Pieczemy jeszcze przez 5-7 minut, aż skórka lekko się zrumieni i stanie się chrupiąca.

Pieczony łosoś – jak podawać?

Łosoś pieczony w piekarniku będzie smakował wybornie z ziemniaczkami z wody lub ziemniakami pieczonymi w przyprawach. Smaczne danie przygotujesz też, podając do niego ryż oraz sałatkę ze świeżych pomidorów. Dobre będą też blanszowane brokuły lub kalafior lub ulubiona kasza. Jeśli chcesz wzbogacić smak łososia, podaj go z sosem przygotowanym z rozdrobnionego szpinaku oraz odrobiny czosnku i gałki muszkatołowej.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.