Majonez tylko w sałatkach i jajkach? Spróbuj użyć go do ciasta albo marynaty. Nie pożałujesz!

Majonez to składnik, którego nie może zabraknąć w większości kuchni. Najczęściej wykorzystuje się go do kanapek, faszerowanych jajek czy past. Jednak można go użyć także do innych rzeczy, o których mogliście nie wiedzieć. Do jakich?

Majonez nie tylko do jajek i kanapek

Dla wielu osób majonez stanowi ważny dodatek do dań, zaś u innych to wręcz podstawa piramidy żywienia. Okazuje się, że ten składnik ma także kilka mniej standardowych zastosowań, które mogą być zaskakujące. Oto lista rzeczy, do których można wykorzystać majonez.

Zamiennik roztrzepanego jajka

Jeśli macie ochotę na kotlety schabowe, nuggetsy albo inne panierowane jedzenie, a zabrakło jajek, bez obaw! W tej roli doskonale sprawdzi się majonez. W końcu jego podstawą są żółtka. Wystarczy więc doprawić surowego rozbitego kotleta, oprószyć mąką, pokryć dokładnie cienką warstwą majonezu, a następnie zanurzyć w bułce tartej. Gęsta struktura majonezu sprawi, że okruszki dobrze przykleją się do mięsa, a kotlety wyjdą perfekcyjnie chrupiące na zewnątrz. 

Marynata

Choć najczęściej surowe mięsa czy warzywa naciera się marynatami na bazie oleju, taka z majonezem sprawdzi się równie dobrze - jeśli nie lepiej. Składnik ten ma w sobie przecież ocet, olej i przyprawy, a niekiedy także musztardę. To więc idealny patent na ekspresową marynatę. Do majonezu można dodać także przeciśnięty przez praskę czosnek oraz ulubione zioła i przyprawy. Taka mieszanką wystarczy pokryć mięsa lub warzywa i odstawić na godzinę lub więcej (jeśli macie tyle czasu). Lekko zapieczona warstwa majonezu doda daniu sporo smaku oraz chrupkości.

Zanim zamarynujecie kurczaka, warto wiedzieć, czy majonez, którego używacie ma dobry skład. Sprawdźcie nasze wideo, w którym pokazujemy, po czym poznać dobry majonez. 

Zobacz wideo

Zamiast oleju... do ciasta

Niektóre przepisy na ciasta wymagają użycia tłuszczu, który jest płynny. W tym wypadku łatwo o zbyt tłuste ciasto, gdyż olej często spływa w dolne partie placka. Zastąpienie go majonezem, który jest gęstszy sprawi, że ciasto będzie równomiernie wilgotne, a jednocześnie puszyste. Być może znacie już przepis na majonezową babkę, ale ten składnik sprawdzi się także w innych ciastach, na przykład tych z czekoladą.

Puszyste placki, naleśniki, jajecznice...

Kremowa struktura majonezu sprawi, że dania, do których je dodacie będą bardziej puszyste. Warto więc wmieszać łyżkę tego składnika do roztrzepanych jajek, które za chwilę wlejecie na patelnię albo do ciasta naleśnikowego czy placuszków. Wystarczy niewielka ilość, która nie wpłynie mocno na smak, więc można dodać go zarówno do dań wytrawnych, jak i tych na słodko.

Poza kuchnią

Majonez odnajduje zastosowanie nie tylko podczas gotowania. Wiele osób używa go jako odżywki do włosów. Często stosuje się przecież żółtka, ocet czy olej do zabiegów pielęgnacyjnych. Taką maskę poleca się osobom o wysuszonych włosach - wystarczy nałożyć ją na wilgotne włosy i spłukać po 20 minutach.

Majonez to również dobry środek do polerowania srebrnych sztućców. Zawarty w nim ocet oraz olej doskonale radzi sobie z osadami i zaciekami. Inni stosują go także do zabezpieczania drewnianych powierzchni. Znaną metodą jest olejowanie drewnianych desek, dlaczego więc nie użyć do tego niewielkiej ilości majonezu?

Pisaliśmy już o genialnym sposobie na pozbywanie się naklejek z nowych przedmiotów. Okazuje się, że używa się do tego także majonezu. Należy oderwać jak największą część naklejki, a następnie polerować resztę majonezem nałożonym na ściereczkę.

Jakie macie sposoby na majonez w waszych domach? A może wolicie pozostać przy tradycyjnym zastosowaniu?

Zobacz również:

Więcej o: