Jak zrobić gofry bez gofrownicy? To banalnie proste [PRZEPIS]

Choć z goframi kojarzy się przede wszystkim lato i wakacyjne spacery po rynkach i deptakach, nic nie stoi na przeszkodzie, by zrobić je także zimą. Ale jak, jeśli w domu nie macie gofrownicy?

Domowe gofry

Polacy kochają gofry. Choć najczęściej kupuje się je w budkach, można je zrobić także w domu. Ale sami robimy je rzadko. "A bo to pracochłonne, a bo potrzeba gofrownicy". Pierwszy argument za chwilę obalimy. Jeśli zaś chodzi o drugi, to owszem do standardowych gofrów potrzebna jest specjalna patelnia lub maszynka. Można je dostać w sklepach AGD w niewygórowanych cenach. Ale jeśli nie chcecie odkładać przyjemności jedzenia tego pysznego deseru do czasu kupna sprzętu, zróbcie gofry... bez gofrownicy. 

Jak zrobić gofry bez gofrownicy?

Zrobienie gofrów bez gofrownicy jest naprawdę proste, a naszym zdaniem nawet łatwiejsze od przyrządzania tych klasycznych. Wystarczy użyć patelni - grillowej bądź zwykłej. Na rynku dostępne są także specjalne, silikonowe foremki, które można ułożyć zarówno na patelni, jak i w piekarniku. W przypadku patelni, gofry oczywiście nie będą miały charakterystycznego kształtu, ale - gwarantujemy - na pewno wam posmakują. Jak się zabrać za robienie gofrów bez gofrownicy?

Gofry bez gofrownicy

Składniki:

  • 2 jajka klasy "L"
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g masła
  • Opakowanie cukru wanilinowego
  • Szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Rozpuszczamy masło i odstawiamy do ostudzenia.
  2. Oddzielamy żółtko od białka.
  3. Do żółtka dodajemy mleko, mąkę, cukier wanilinowy proszek do pieczenia. Całość mieszamy ręcznie lub za pomocą miksera.Wlewamy także masło i raz jeszcze łączymy składniki.
  4. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Przekładamy ją do masy z żółtkami i delikatnie mieszamy.
  5. W zależności od sposobu robienia gofrów, rozgrzewamy patelnię grillową lub taką z nieprzywierającą powierzchnią bez dodatku tłuszczu albo piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  6. Patelnia: Porcję ciasta wylewamy na środek i smażymy na średnim ogniu po 2-3 minuty z każdej strony.
  7. Piekarnik: Porcję ciasta wlewamy do specjalnej foremki do gofrów, układamy ją na blasze i pieczemy przez 15-20 minut.
  8. Gotowe gofry odkładamy na kratkę do studzenia ciast. Dzięki temu woda wyparuje, a gofry będą chrupiące.

Zobaczcie także przepis na zdrowe gofry bez wyrzutów sumienia. Są równie pyszne!

Zobacz wideo

Takie gofry można podawać zarówno na ciepło, po lekkim przestudzeniu, jak i na zimno. To, z czym je podacie, zależy od waszych preferencji. Doskonale smakują takie z domową frużeliną i bitą śmietaną, z kremem czekoladowym albo po prostu posypane cukrem pudrem. W każdej wersji będą pyszne!

Zobacz również:

Więcej o:
Copyright © Agora SA