Polacy kochają gofry. Choć najczęściej kupuje się je w budkach, można je zrobić także w domu. Ale sami robimy je rzadko. "A bo to pracochłonne, a bo potrzeba gofrownicy". Pierwszy argument za chwilę obalimy. Jeśli zaś chodzi o drugi, to owszem do standardowych gofrów potrzebna jest specjalna patelnia lub maszynka. Można je dostać w sklepach AGD w niewygórowanych cenach. Ale jeśli nie chcecie odkładać przyjemności jedzenia tego pysznego deseru do czasu kupna sprzętu, zróbcie gofry... bez gofrownicy.
Zrobienie gofrów bez gofrownicy jest naprawdę proste, a naszym zdaniem nawet łatwiejsze od przyrządzania tych klasycznych. Wystarczy użyć patelni - grillowej bądź zwykłej. Na rynku dostępne są także specjalne, silikonowe foremki, które można ułożyć zarówno na patelni, jak i w piekarniku. W przypadku patelni, gofry oczywiście nie będą miały charakterystycznego kształtu, ale - gwarantujemy - na pewno wam posmakują. Jak się zabrać za robienie gofrów bez gofrownicy?
Składniki:
Sposób przygotowania:
Zobaczcie także przepis na zdrowe gofry bez wyrzutów sumienia. Są równie pyszne!
Takie gofry można podawać zarówno na ciepło, po lekkim przestudzeniu, jak i na zimno. To, z czym je podacie, zależy od waszych preferencji. Doskonale smakują takie z domową frużeliną i bitą śmietaną, z kremem czekoladowym albo po prostu posypane cukrem pudrem. W każdej wersji będą pyszne!
Zobacz również: