Zupa neapolitańska na dwa sposoby - pyszny, domowy obiad
Zupa neapolitańska – co to jest?
Zupa neapolitańska to prosta zupa gotowana na bazie bulionu drobiowego lub warzywnego z dodatkiem śmietany i sera lub serka topionego oraz z warzywami. Można ją podawać z makaronem lub z ziemniakami – oba te dodatki są doskonałym jej uzupełnieniem. Jak zrobić zupę neapolitańską? Sprawdź nasz przepis!
Zupa neapolitańska z makaronem (przepis z żółtkami)
Składniki:
- 2 l bulionu drobiowego lub warzywnego,
- 100 g suchego makaronu,
- 2 żółtka,
- 100 g żółtego sera,
- 1/2 szklanki śmietanki 30 proc.,
- szczypta kurkumy,
- łyżka granulowanego czosnku,
- 1/2 pęczka natki pietruszki,
- sól i pieprz do smaku
Zupa neapolitańska z makaronem – przygotowanie:
Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Do gorącego bulionu dodaj śmietanę i zagotuj. Ser wymieszaj z żółtkami w miseczce i dodaj do zupy. Dopraw kurkumą, czosnkiem, solą i pieprzem do smaku. Wszystko wymieszaj i gotuj, aż ser się dobrze rozpuści. Podawaj z makaronem oraz posiekaną natką pietruszki.
Zupa neapolitańska z kurczakiem i ziemniakami (przepis bez żółtek)
Składniki:
- 2 litry wody,
- kawałek kurczaka na rosół, np. 4 skrzydełka lub 2 udka,
- 100 g żółtego sera,
- 100 ml śmietanki 30 proc.,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 marchewki,
- 2 ziemniaki,
- 1 pietruszka,
- 1/2 korzenia selera,
- 1/2 pora (biała część),
- 3 liście laurowe,
- 6 ziaren ziela angielskiego,
- sól i pieprz
Zupa neapolitańska z ziemniakami i kurczakiem – przygotowanie:
Warzywa dobrze umyj, obierz ze skórki i wrzuć do dużego garnka razem z kurczakiem. Dodaj liście laurowe oraz ziarnka ziela angielskiego. Gotuj przez około 40 minut, aż warzywa oraz mięso zmiękną. Po tym czasie wyjmij je, seler odłóż, a ziemniaki, marchewkę oraz pietruszkę pokrój i wrzuć z powrotem do zupy. Mięso zaś podziel widelcem na kawałki i również wrzuć do zupy. Ser zetrzyj na tarce i wsyp do zupy, dodaj zahartowaną śmietankę oraz czosnek wyciśnięty w wyciskarce. Gotuj, aż ser się rozpuści, dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj z bagietką.
Wskazówka: Ser, którego używasz, musi się dobrze topić. Zupa neapolitańska z serkiem topionym również będzie bardzo smaczna i aksamitna – możesz zastąpić nim żółty ser w kawałku.
Zupa neapolitańska – przepis najprostszy
Przygotowanie warzywnego bulionu zajmuje sporo czasu – nie zawsze mamy czas, ochotę i składniki, żeby go zrobić. Jeśli chcesz przyrządzić zupę neapolitańską w najprostszej wersji, możesz użyć bulionu z kostki – warzywnego lub drobiowego. W tej wersji lepiej też użyć serka topionego (na przykład w trójkącikach), aby rozpuścił się błyskawicznie. Przyprawą, która dobrze podkreśli smak zupy jest także curry – jeśli lubisz taki aromat, możesz go śmiało wykorzystać. Zupę neapolitańską w najprostszy sposób można podać z makaronem, z bagietką lub grzankami.
"Co ci ludzie robią z makaronem!" - dwa najbardziej szokujące dania polskiej kuchni według cudzoziemców? Zobacz w naszym filmie:
-
Sposób Makłowicza na wykorzystanie czerstwego chleba? Zapomnijcie o bułce tartej
-
Toruńska knajpa nie obsługuje policjantów. Komentujący podzieleni. Właściciele: Plakat nie zniknie, zdania nie zmienimy
-
Naleśniki i racuchy budyniowe to hit. Tym razem na budyniach zróbcie murzynka
-
Spleśniały sernik i surowy kurczak, które dobrze smakują? Szef kuchni tworzy niezwykle... nieapetyczne desery
-
Zabrakło mascarpone do deseru? Zrobienie go w domu jest banalnie proste
- Śródziemnomorskie inspiracje na talerzu - smaczne pomysły na dania z makaronem 100% durum Podravka!
- Trzepaczka z popularnej sieciówki wycofana ze sprzedaży. Masz ją w domu? Lepiej się jej pozbądź
- 5 najważniejszych zasad korzystania ze zmywarki
- Planujemy święta. Inspiracje wielkanocne na dania z jajkami [PRZEPISY]
- Rząd nagrał spot o tarczy antykryzysowej w restauracji. Właściciele: "Kompletna fikcja". Teraz się tłumaczą