Zupa neapolitańska to prosta zupa gotowana na bazie bulionu drobiowego lub warzywnego z dodatkiem śmietany i sera lub serka topionego oraz z warzywami. Można ją podawać z makaronem lub z ziemniakami – oba te dodatki są doskonałym jej uzupełnieniem. Jak zrobić zupę neapolitańską? Sprawdź nasz przepis!
Składniki:
Zupa neapolitańska z makaronem – przygotowanie:
Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Do gorącego bulionu dodaj śmietanę i zagotuj. Ser wymieszaj z żółtkami w miseczce i dodaj do zupy. Dopraw kurkumą, czosnkiem, solą i pieprzem do smaku. Wszystko wymieszaj i gotuj, aż ser się dobrze rozpuści. Podawaj z makaronem oraz posiekaną natką pietruszki.
Składniki:
Warzywa dobrze umyj, obierz ze skórki i wrzuć do dużego garnka razem z kurczakiem. Dodaj liście laurowe oraz ziarnka ziela angielskiego. Gotuj przez około 40 minut, aż warzywa oraz mięso zmiękną. Po tym czasie wyjmij je, seler odłóż, a ziemniaki, marchewkę oraz pietruszkę pokrój i wrzuć z powrotem do zupy. Mięso zaś podziel widelcem na kawałki i również wrzuć do zupy. Ser zetrzyj na tarce i wsyp do zupy, dodaj zahartowaną śmietankę oraz czosnek wyciśnięty w wyciskarce. Gotuj, aż ser się rozpuści, dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj z bagietką.
Wskazówka: Ser, którego używasz, musi się dobrze topić. Zupa neapolitańska z serkiem topionym również będzie bardzo smaczna i aksamitna – możesz zastąpić nim żółty ser w kawałku.
Przygotowanie warzywnego bulionu zajmuje sporo czasu – nie zawsze mamy czas, ochotę i składniki, żeby go zrobić. Jeśli chcesz przyrządzić zupę neapolitańską w najprostszej wersji, możesz użyć bulionu z kostki – warzywnego lub drobiowego. W tej wersji lepiej też użyć serka topionego (na przykład w trójkącikach), aby rozpuścił się błyskawicznie. Przyprawą, która dobrze podkreśli smak zupy jest także curry – jeśli lubisz taki aromat, możesz go śmiało wykorzystać. Zupę neapolitańską w najprostszy sposób można podać z makaronem, z bagietką lub grzankami.
"Co ci ludzie robią z makaronem!" - dwa najbardziej szokujące dania polskiej kuchni według cudzoziemców? Zobacz w naszym filmie: