By pierś z kurczaka była delikatna i smakowała dobrze, należy kupić dobre mięso. Warto mieć ulubiony sklep mięsny, który dba o dobre standardy zarówno samego kurczaka, jak i warunki jego przechowywania.
W pierwszej kolejności należy sprawdzić datę przydatności do spożycia. Jeśli jest bliska końca lub, co gorsza, po terminie, bezwarunkowo trzeba ją odłożyć, a najlepiej zgłosić to pracownikowi sklepu. Czasem jednak mięso może się zepsuć pomimo tego, że daleko mu do końca daty przydatności. Warto wtedy sprawdzić także opakowanie, wygląd, kolor, przebarwienia, strukturę i zapach. Czytajcie dalej.
Jeśli kupujecie mięso paczkowane, zwróćcie uwagę na to, czy opakowanie nie jest napęczniałe. Świadczy to o tym, że kurczak nie jest świeży. Tak samo jak to, że w środku zbiera się woda. Oznacza to, że mięso spędziło w nim już sporo czasu.
Niektórzy producenci umieszczają na opakowaniach informacje o certyfikatach. Nie jest to obowiązkowe, ale jeśli taki znaczek się pojawi, jest duża szansa, że kurczak pochodzi z dobrego źródła.
Również kolor powinien was zainteresować. Świeże mięso jest jasnoróżowe i ma jednolitą barwę (o ile nie jest to kurczak kukurydziany, karmiony paszą z dużą ilością kukurydzy, który jest żółtawy). Jeśli pojawiają się na nim żółte lub sine plamki i odbarwienia, lepiej je odłożyć.
Zobaczcie także: Triki na szybkie obranie jajka. W poniższym wideo pokazujemy wam kilka myków.
Należy także przyjrzeć się ilości tłuszczu. Na powierzchni piersi widoczne są niekiedy białe (lub, co gorsza, żółte) paski. Ich duża ilość świadczy o tym, że kurczak rósł zbyt szybko, a tłuszcz rozkładał się w mięsie nierównomiernie. Według Krajowej Rady Drobiarstwa prążki wynikają z "uwarunkowań genetycznych i szybkiego rozwoju drobiu". Takie mięso jest uważane za wadliwe przez przemysł drobiarski, choć w żaden sposób nieszkodliwe dla zdrowia. Będzie jednak niezbyt smaczne.
Pierś z kurczaka nie powinna być zbyt duża. Średnia waga pojedynczej piersi to 150-200 g. Jeśli waży więcej, oznacza to, że albo kurczak pochodzi z przyspieszonego chowu, albo mięso zostało naszprycowane wodą.
Jeśli macie możliwość dotknąć mięsa przez folię, warto przycisnąć do niego palec. Jeżeli wgłębienie utrzymuje się przez dłuższy czas, oznacza to, że jego struktura się rozluźniła przez upływ czasu lub niewłaściwe przechowywanie, a pierś jest nieświeża. Dobre mięso powinno być sprężyste.
Ostatnią rzeczą, na którą trzeba zwrócić uwagę jest zapach mięsa. Czasem jest to możliwe niestety dopiero w domu. Jeśli jednak woń kurczaka wzbudza w was jakiekolwiek wątpliwości, lepiej go wyrzucić, niż się rozchorować.
Zobacz również: