Przepalanka to rodzaj smakowej wódki lub nalewki. Jej nazwa pochodzi od przepalania cukru tak, aby powstał karmel. Dzięki niemu w smaku przypomina karmelówkę (i tak czasem bywa nazywana), ale nie jest gęsta. Dodatek goździków, miodu albo cukru waniliowego sprawia, że ma bogatszy smak. Niektórzy twierdzą, że jej zbyt duża ilość nie powoduje kaca, ale nie zachęcamy was do przekraczania magicznej granicy.
A jeśli planujecie imprezę, koniecznie zobaczcie, jak zachwycić gości małymi gestami. Oto kilka myków:
Kiedyś przepalankę przygotowywało się przy okazji robienia spirytusu, dziś to trunek raczej zapomniany, choć gdzieniegdzie dalej się go robi. A jak się zabrać za przygotowywanie domowej przepalanki? Przepis jest banalnie prosty.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Jeśli zamiast cukru waniliowego dodacie 2-3 goździki lub pełną łyżkę miodu (ale nie do gorącej wody, bo straci swoje właściwości), przepalanka nabierze innego, równie ciekawego smaku. Taką przepalankę można pić solo lub dodawać do herbaty w chłodne wieczory. To doskonałe remedium na wychłodzony organizm.
Zobacz także: