Jak ugotować ryż na sypko bez woreczka? Podajemy instrukcję
Jak ugotować ryż bez torebki na sypko? Zasada gotowania
Różnica pomiędzy gotowaniem ryżu w torebkach i na sypko jest zauważalna. Ryż z torebki częściej może wyjść sklejony lub zbrylony. Gotowanie ryżu na sypko ma uniwersalną zasadę. Na porcję ryżu używamy jedną i 3/4 porcji wody. Nie jest ważna firma lub gatunek ryżu, jego cena czy dostępność. Każdy ryż będzie odpowiedni do gotowania go na sypko.
Jak ugotować ryż na sypko bez torebki - instrukcja:
- Należy przygotować garnek, który ma grube dno.
- Ryż przed gotowaniem trzeba wypłukać. Płuczemy do skutku, aż woda przestanie być mętna. Używamy zimnej wody, to bardzo ważne.
- Wstawiamy wodę i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy jakiś tłuszcz - łyżeczka masła lub oleju powinna wystarczyć.
- Następnie wsypujemy ryż, gotujemy pod przykryciem na najmniejszym ogniu. Pamiętajmy, że nie należy podnosić pokrywki i nie wolno mieszać ryżu. Za każdym razem, gdy otwieramy garnek pozbawiamy ryż odpowiedniej temperatury, przez co może zajść konieczność gotowania go znacznie dłużej.
- Jak długo gotować ryż? W przypadku ryżu białego powinno wystarczyć około 15 minut. Przez ten czas ryż powinien wchłonąć wodę oraz napęcznieć. Gdyby jednak wciąż był twardy, a w garnku pozostawałaby jakaś część wody, można garnek zawinąć (w ścierkę lub koc) i odstawić go, by ryż mógł wchłonąć resztę wody.
Ryż na sypko - jak podawać?
Propozycji serwowania jest mnóstwo, ryż możemy podawać na słono lub słodko. Z pewnością jednym ze smaków dzieciństwa jest ryż z miksowanymi truskawkami. Można też pójść w drugą stronę - przygotować ryż z kurczakiem i warzywami. Od naszej kulinarnej fantazji zależy, z czym połączymy nasz idealnie ugotowany na sypko ryż.
Brak ci pomysłu na pyszne danie z ryżem? Wypróbuj nasz przepis na pikantne krewetki w sosie mango z ryżem i kolendrą:
-
Awantury o kaszę ciąg dalszy. Badacze pokazują palcem. Producent się broni
-
Dlaczego rosół mętnieje? Powodów jest kilka [PORADNIK]
-
Skórka cytrynowa dobra nie tylko do ciast. Wrzuć ją do mikrofalówki lub zalej octem
-
Co na obiad w piątek? Przepisy na kotlety bez mięsa
-
Desery jak za dawnych lat. Przypominamy receptury z babcinej kuchni
- Do przygotowania klusek śląskich niezbędne są ziemniaki. Prawda czy fałsz?
- Twaróg w pigułce. Jak go kupować? Jak zrobić w domu? [PORADNIK TWAROGOWY]
- Jeśli byłeś dzieckiem w PRL-u, to na pewno pamiętasz te smaki dzieciństwa
- Superproste ciasto, które posmakuje wszystkim? Szykujcie marmoladę
- Nowość w Pizza Hut - Twój Box, czyli pizza i 2 dodatki