Por to bardzo zdrowe warzywo, które warto włączyć do swojej diety – najprościej przez przygotowywanie surówek. Por to przede wszystkim doskonałe źródło żelaza, ale także wapnia, magnezu i potasu. Zawiera także witaminę C, A i E, jest niskokaloryczny i może być także stosowany w diecie przy profilaktyce przeciwnowotworowej. Ponadto ma działanie bakteriobójcze i antyseptyczne. Jest też silnym afrodyzjakiem. Nie zaleca się podawania go małym dzieciom oraz osobom, które cierpią na choroby jelit i wątroby.
Surówka z pora do obiadu powinna być pysznym uzupełnieniem dania. Warzywo to będzie smaczne w połączeniu z innymi składnikami. Jakimi? Surówkę z pora można przygotować z jabłkiem, marchewką, ogórkiem kiszonym. Dobrym dodatkiem są także rzodkiewka, seler oraz kapusta. Niektórzy do surówki z pora dodają także rodzynki. Warto ją skropić sokiem z cytryny oraz zastąpić dodawany zwykle majonez mieszanką majonezu i jogurtu naturalnego lub samym jogurtem.
Surówka z pora – składniki:
Por dokładnie umyj i wypłucz z piasku, obierz z wierzchnich liści i pokrój w paski. Kapustę pekińską poszatkuj, a marchewki obierz i zetrzyj na tarce o największych oczkach. Warzywa przełóż do dużej miski i wymieszaj. Skrop sokiem z cytryny, dodaj majonez oraz jogurt naturalny. Wszystko wymieszaj i dopraw solą i pieprzem do smaku. Przed podaniem wstaw na pół godziny do lodówki.
Jak przedłużyć świeżość owoców i warzyw? Sprawdź nasze myki:
Surówka z pora – składniki:
Por dokładnie umyj, obierz z najtwardszych liści i pokrój w paski. Jabłko, marchewkę oraz seler obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o największych oczkach. Warzywa przełóż do dużej miski i wymieszaj. Dodaj majonez i jogurt naturalny, wszystko połącz, dopraw solą i pieprzem do smaku.
Surówka z pora – składniki:
Por dokładnie umyj, osusz i obierz z wierzchnich liści. Jabłko obierz ze skórki i zetrzyj na największych oczkach tarki, zetrzyj także wszystkie ogórki kiszone. Warzywa przełóż do dużej miski i wymieszaj. Dodaj majonez i jogurt naturalny. Wszystko połącz i dopraw solą oraz pieprzem do smaku.