Szybki obiad mięsny - trzy proste przepisy
Szybki obiad mięsny to wyzwanie, z którym mierzy się wiele osób. Zdarza się, że czasem po prostu nie ma kiedy stać przy kuchence i przyrządzać wieloetapowego dania. Jaki obiad mięsny na szybko można przygotować?
Szybkie dania mięsne na obiad – jakie mięso wybrać?
Jeśli chcesz przygotować szybki obiad mięsny, musisz pamiętać, że tradycyjne sposoby przygotowywania różnych rodzajów mięs (np. duszenie) wiążą się z dłuższym czasem. Najszybciej przygotujesz pierś z kurczaka oraz wątróbkę drobiową – będą gotowe w kilkanaście minut. Na wołowinę lub wieprzowinę musisz jednak poświęcić około pół godziny. Poza tradycyjnym przepisem na mięso wołowe, podpowiadamy jednak chińską technikę szybkiego smażenia – sprawdź przepis na wieprzowinę! Jak zrobić szybki obiad mięsny?
Szybki obiad – kurczak w sosie curry
Składniki:
- 2 woreczki białego ryżu,
- podwójna pierś z kurczaka,
- 1/2 puszki mleka kokosowego,
- mieszanka warzywna z brokułem, kalafiorem i groszkiem (najlepiej rozmrożona),
- przyprawa do curry,
- sól i pieprz,
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Ryż ugotuj w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Pierś z kurczaka oczyść z błonek i chrząstek, a potem pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć kurczaka i dodaj przyprawę do curry. Smaż, aż mięso się zetnie, a potem dodaj warzywa (jeśli masz je nierozmrożone, dodawaj je ostrożnie i partiami, aby nie buchnął ogień). Dodaj mleko kokosowe, sól i pieprz do smaku, wszystko wymieszaj i duś pod przykryciem przez około 10 minut. Podawaj z ugotowanym ryżem.
Szybki obiad – wołowina w sobie własnym
Składniki:
- 300 g surowych ziemniaków,
- 400 g wołowiny,
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 marchewki,
- szklanka bulionu warzywnego (może być bulion z kostki lub rosół z poprzedniego obiadu),
- szczypta tymianku,
- szczypta rozmarynu,
- łyżka mąki,
- sól i pieprz do smaku,
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Ziemniaki obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć do osolonej wody i zagotuj. Wołowinę oraz obrane marchewki pokrój w kostkę, cebulę w piórka, a czosnek wyciśnij w wyciskarce. Na patelni rozgrzej olej, obsmaż mięso, dodaj cebulę i czosnek, smaż razem przez około 3 minuty. Następnie podlej bulionem, dodaj tymianek, rozmaryn, sól i pieprz i duś wszystko przez 15-20 minut, aż mięsko będzie miękkie. Na koniec rozrób mąkę z dwoma łyżkami wody i jedną łyżką sosu z patelni i dodaj do dania. Wszystko dokładnie wymieszaj. Podawaj z tłuczonymi ziemniakami.
Zobacz też przepis na kurczaka pieczonego z warzywami - pyszny i prosty obiad:
Szybki obiad – wieprzowina stir fry
Składniki:
- 2 woreczki ryżu,
- 400 g mięsa wieprzowego (łopatki lub polędwiczki),
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
- łyżka sosu sojowego,
- 3 łyżki soku z cytryny,
- sól i pieprz do smaku,
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Ryż ugotuj w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Mięso wołowe pokrój w paseczki o szerokości 0,5-1 cm i skrop sosem sojowym i sokiem z cytryny, dodaj także przyprawy (oprócz soli). Cebulę pokrój w drobną kosteczkę, a czosnek wyciśnij w wyciskarce. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę oraz czosnek i przesmaż. Po chwili wrzuć mięso, smaż je cały czas mieszając przez 5 minut (nie dłużej, bo mięso stwardnieje). Na koniec oprósz solą, podawaj z ryżem.
-
Naleśniki i racuchy budyniowe to hit. Tym razem na budyniach zróbcie murzynka
-
5 najważniejszych zasad korzystania ze zmywarki
-
Dlaczego rosół mętnieje? Powodów jest kilka [PORADNIK]
-
Pierogi robi się nie tylko w Polsce. Jak wyglądają te z innych krajów? Sprawdź, czy znasz wszystkie
-
Gastronomia otworzy się po Wielkanocy? "Jest wstępna zgoda"
- Szagówki, tarcioki, szaraki czyli kluskowy atlas Polski
- Kobiety-rakiety polskiej gastronomii
- Jemy zdrowiej, a może przeciwnie? Co z gotowaniem i zakupami? Pandemia to masa zmian, ale... przywykliśmy
- Kampania promocyjna serków homogenizowanych OSM Piątnica
- Pizza z ananasem to profanacja? Jamie Oliver do swojej dodał winogrona. Fani w szoku