Szybki obiad mięsny to wyzwanie, z którym mierzy się wiele osób. Zdarza się, że czasem po prostu nie ma kiedy stać przy kuchence i przyrządzać wieloetapowego dania. Jaki obiad mięsny na szybko można przygotować?
Jeśli chcesz przygotować szybki obiad mięsny, musisz pamiętać, że tradycyjne sposoby przygotowywania różnych rodzajów mięs (np. duszenie) wiążą się z dłuższym czasem. Najszybciej przygotujesz pierś z kurczaka oraz wątróbkę drobiową – będą gotowe w kilkanaście minut. Na wołowinę lub wieprzowinę musisz jednak poświęcić około pół godziny. Poza tradycyjnym przepisem na mięso wołowe, podpowiadamy jednak chińską technikę szybkiego smażenia – sprawdź przepis na wieprzowinę! Jak zrobić szybki obiad mięsny?
Składniki:
Przygotowanie:
Ryż ugotuj w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Pierś z kurczaka oczyść z błonek i chrząstek, a potem pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć kurczaka i dodaj przyprawę do curry. Smaż, aż mięso się zetnie, a potem dodaj warzywa (jeśli masz je nierozmrożone, dodawaj je ostrożnie i partiami, aby nie buchnął ogień). Dodaj mleko kokosowe, sól i pieprz do smaku, wszystko wymieszaj i duś pod przykryciem przez około 10 minut. Podawaj z ugotowanym ryżem.
Składniki:
Przygotowanie:
Ziemniaki obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć do osolonej wody i zagotuj. Wołowinę oraz obrane marchewki pokrój w kostkę, cebulę w piórka, a czosnek wyciśnij w wyciskarce. Na patelni rozgrzej olej, obsmaż mięso, dodaj cebulę i czosnek, smaż razem przez około 3 minuty. Następnie podlej bulionem, dodaj tymianek, rozmaryn, sól i pieprz i duś wszystko przez 15-20 minut, aż mięsko będzie miękkie. Na koniec rozrób mąkę z dwoma łyżkami wody i jedną łyżką sosu z patelni i dodaj do dania. Wszystko dokładnie wymieszaj. Podawaj z tłuczonymi ziemniakami.
Zobacz też przepis na kurczaka pieczonego z warzywami - pyszny i prosty obiad:
Składniki:
Przygotowanie:
Ryż ugotuj w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Mięso wołowe pokrój w paseczki o szerokości 0,5-1 cm i skrop sosem sojowym i sokiem z cytryny, dodaj także przyprawy (oprócz soli). Cebulę pokrój w drobną kosteczkę, a czosnek wyciśnij w wyciskarce. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę oraz czosnek i przesmaż. Po chwili wrzuć mięso, smaż je cały czas mieszając przez 5 minut (nie dłużej, bo mięso stwardnieje). Na koniec oprósz solą, podawaj z ryżem.