Sałatka z ryżem i tuńczykiem to prawdziwy klasyk na polskich stołach. To także jeden z najpopularniejszych sposobów na podanie tuńczyka. Pyszną sałatkę z jego dodatkiem oraz ryżem i warzywami zrobicie z różnymi dodatkami. Sprawdźcie, z czym zrobić sałatkę z ryżem i tuńczykiem!
To najpopularniejsza wersja tej potrawy. Sałatka z tuńczyka z ryżem warstwowa z dodatkiem ogórka kiszonego sprawdzi się doskonale na przyjęciu.
Składniki:
Przygotowanie: Ryż przepłucz pod bieżącą wodą i ugotuj z odrobiną soli według przepisu na opakowaniu i odstaw do wystudzenia. Jajka ugotuj na twardo i również wystudź. Tuńczyka odlej z zalewy lub oleju i rozdrobnij widelcem na mniejsze kawałki. Odlej również kukurydzę. Ogórki kiszone oraz jajka pokrój w kostkę, a szczypiorek posiekaj.
Układaj składniki warstwami: ryż, warstwa majonezu, tuńczyk, kukurydza, jajka, warstwa majonezu, ogórki, ryż, majonez, tuńczyk, kukurydza, jajka, majonez, ogórki. Wierzchnią warstwę posmaruj majonezem i rozsyp na niej siekany szczypiorek.
To kolejny pomysł na to danie. Dobrym pomysłem jest sałatka z ryżem i tuńczykiem bez majonezu – zamiast niego możesz dodać gęsty jogurt naturalny wymieszany z łagodną musztardą. Jeśli nie chcesz całkowicie rezygnować z majonezu, dodaj tylko połowę jego ilości, a resztę zastąp jogurtem greckim.
Składniki:
Przygotowanie:
Ryż przepłucz pod bieżącą wodą i ugotuj z odrobiną soli według przepisu na opakowaniu. Ostudź. Ananas, kukurydzę i tuńczyka odlej z zalewy. Ananasa pokrój w kostkę, ser zetrzyj na tarce o największych oczkach. Natkę pietruszki posiekaj. Wszystkie składniki przełóż do dużej miski, dodaj majonez, sól i pieprz, wymieszaj. Wierzchnią warstwę wygładź łyżką i posyp dużą ilością natki pietruszki.
Sałatka z tuńczykiem i ryżem, i porem, z dodatkiem tartego jabłka również będzie doskonałym pomysłem. Nie ma bowiem jednego słusznego przepisu na tę potrawę składniki są zależne od dostępności oraz własnych gustów. Mamy dla Was jeszcze jeden pomysł – będzie to sałatka z ryżem i tuńczykiem w trochę innym wydaniu!
Prosta sałatka z tuńczyka na krakersach - sprawdź nasz przepis:
Składniki:
Przygotowanie:
Ryż przepłucz pod bieżącą wodą i ugotuj z solą według przepisu na opakowaniu. Wystudź. Awokado obierz, wyjmij pestkę i pokrój w kostkę. Kulki minimozzarelli oraz pomidorki koktajlowe poprzekrawaj na połówki. W sporej misce wymieszaj wszystkie składniki, dodaj odsączonego tuńczyka (nie rozdrabniaj go) i skrop oliwą.