Porzeczkowiec - ciasto idealne na każdą okazję [PRZEPISY]

Ciasto porzeczkowiec to doskonały pomysł na deser, gdy mamy dostęp do świeżych porzeczek. Ten owoc to prawdziwa skarbnica witamin! Warto wykorzystać porzeczki do przygotowania pysznych ciast. Sprawdź, jak przygotować je według różnych przepisów.

Ciasto porzeczkowe to fantastyczny pomysł na podanie porzeczek, które nie wszyscy lubią na surowo ze względu na kwaśny smak. Wraz z pysznymi słodkimi dodatkami porzeczki staną się naprawdę przepyszne, a ciasto porzeczkowiec podbije serca wszystkich wielbicieli domowych wypieków. Jak zrobić porzeczkowiec? Podpowiadamy!

Porzeczkowiec z serkiem waniliowym – przepis

Składniki:

Na ciasto kakaowe:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 3/4 szklanki oleju,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 4 jajka,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 4 łyżki kakao

Na masę serową:

  • 500 g serka homogenizowanego waniliowego,
  • kostka masła,
  • 4 łyżki cukru pudru

Bita śmietana:

  • 400 ml schłodzonej śmietanki 36%,
  • 2 śmietan-fiksy,
  • 3 łyżki cukru pudru

Nadzienie:

  • 500 g porzeczek,
  • 4 łyżki cukru lub słoik 400 g dżemu porzeczkowego

Porzeczkowiec z serkiem waniliowym – przygotowanie

Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, a potem wlewaj kolejno żółtka, cały czas miksując. Wsyp cukier, kakao, proszek do pieczenia, wlej olej i miksując, wsypuj mąkę. Tak przygotowane ciasto wylej do formy i piecz przez około 40 minut (do suchego patyczka) w 180*C. Po upieczeniu odstaw do przestudzenia.

Porzeczki umyj i obierz owoce z gałązek. Wsyp do garnka, dodaj cukier i smaż, aż porzeczki się rozpadną i dobrze połączą z cukrem. Masło utrzyj z cukrem, a potem dodaj serek waniliowy. Do czystej miski wlej schłodzoną śmietankę i ubij na sztywno. Dodaj śmietan-fiksy, cukier i wymieszaj.

Gdy ciasto kakaowe ostygnie, przekrój je na dwa blaty. Na pierwszym rozsmaruj połowę dżemu porzeczkowego, a na to wyłóż masę serową. Przykryj kolejnym blatem, rozsmaruj na nim drugą porcję dżemu i ubitą śmietanę. Wierzch możesz posypać tartą czekoladą. Ciasto przechowuj w lodówce.

Wskazówka: Porzeczkowiec z mascarpone będzie również bardzo smaczną wersją tego ciasta. Zamiast masy z serka waniliowego, możesz użyć mascarpone. Przygotuj ją z 500 g serka – zmiksuj go z dodatkiem cukru pudru. Dobry będzie także porzeczkowiec z budyniem – zamiast masy serowej, przygotuj domowy budyń lub masę budyniową z masłem.

Tort porzeczkowy – przepis

Składniki:

Biszkopt (forma ok. 24 cm średnicy):

  • 5 jajek
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1/2 szklanki cukru

Krem:

  • 500 g porzeczek + 4 łyżki cukru lub słoik dżemu porzeczkowego,
  • 500 g serka mascarpone,
  • 500 ml śmietanki kremówki 36%,
  • 5 łyżek cukru,
  • 1 opakowanie śmietan-fiksu

Dodatkowo:

  • garść porzeczek do przyozdobienia,
  • płatki migdałów,
  • 1/2 tabliczki białej czekolady

Tort porzeczkowy – przygotowanie

Białka oddziel od żółtek i ubij je na sztywną pianę. Ubijaj dalej na mniejszych obrotach, wsyp cukier, a potem pojedynczo dodawaj żółtka. Wsyp obie mąki i wszystko dokładnie wymieszaj. Tortownicę nasmaruj masłem i wysyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto i piecz je przez 30 minut w temperaturze 180*C. Upieczony biszkopt w tortownicy upuść z wysokości kolan na podłogę, aby nie opadł tak szybko. Przekrój na trzy blaty.

Zimną śmietankę kremówkę ubij na sztywno, dodaj śmietan-fix, a potem mascarpone i cukier. Wszystko połącz na gładką masę.

Porzeczki poobrywaj z gałązek, umyj i przesmaż z cukrem na patelni, by się rozpadły i zagęściły. Tak przygotowanym dżemem (lub dżemem ze słoiczka) posmaruj pierwszy blat, a potem rozprowadź na nim krem. Przykryj kolejnym blatem, znów rozprowadź dżem oraz krem. Ostatni blat pokryj cienką warstwą kremu i przyozdób tartą białą czekoladą i płatkami migdałów.