Dlaczego barszcz czerwony blednie lub traci kolor? Wyjaśnienie jest bardzo proste
Blady barszcz czerwony
Barszcz czerwony jest zupą prostą w przygotowaniu (zobaczcie nasz przepis: Barszcz czerwony wigilijny - przepis na świąteczną zupę). Niektórzy przygotowują ja po prostu na burakach, inni dolewają do niej buraczany zakwas. Niezależnie od metody zdarza się, że zupa traci swój intensywny czerwony kolor - staje się bardziej jaskrawa i "pomidorowa". Dlaczego tak się dzieje?
Dlaczego barszcz czerwony blednie?
Buraki zawierają w sobie betaninę, która odpowiada za ich intensywny kolor. To dość nietrwały związek chemiczny, który łatwo rozpada się w wyniku nieodpowiedniego gotowania. Chodzi zarówno o czas, jak i moc. Zbyt długie przetrzymywanie na palniku może doprowadzić do utraty koloru zupy. Tak samo dzieje się w przypadku zbyt mocnego wrzenia. Barszcz powinien jedynie lekko "mrugać", tak samo jak rosół.
Jeśli zdarzy się wam poplamić barszczem obrus, bez obaw. Zobaczcie nasze myki na odplamianie tkanin.
Sposoby na blady barszcz
Aby uniknąć blednięcia wigilijnego barszczu, wystarczy gotować je krótko - tylko do momentu, aż warzywa zmiękną. Należy też pilnować, by zbyt mocno nie wrzał. Pod koniec gotowania można także wrzucić dodatkowego buraka, pokrojonego w kawałki, który odda sok wraz z kolorem. Intensywną barwę barszczu można także podkreślić odrobiną octu lub soku z cytryny. Najlepiej dodać je pod koniec gotowania.
Zobacz również:
-
Zostało ci trochę chleba? Zapomnij o bułce tartej, a tym bardziej o wyrzucaniu. Zrób pizzę zero waste
-
Przygotowanie zakwasu jest czasochłonne, ale są szybsze alternatywy. Czym są biga i poolish? Jak zrobić na nich prosty chleb?
-
Kolejny genialny trik z internetu? Tortilla burger to teraz hit. Próbowaliście?
-
Znacie smażone lody? A... smażony krem? To genialna włoska przekąska, która rozpływa się w ustach
-
Rolnik miał wyrzucić ponad tysiąc ton "krzywych" buraków. Na ratunek przyszła sieć sklepów
- Co powiecie na robaki w kuchni? Agencja UE ds. żywności uznała mącznika młynarka za jadalnego i zdrowego
- Toruń. Mieli zamknąć popularną knajpę. Fani stanęli murem. Wtem kradzież i włamanie
- Eksperymenty z kuchnią roślinną łatwe jak nigdy dotąd
- Restauracje zamknięte co najmniej do końca stycznia. Nieoficjalnie do kwietnia. Bunt przedsiębiorców
- Potrafisz wymówić nazwy tych potraw? Sprawdź, czy bez wstydu możesz iść do restauracji