Dlaczego barszcz czerwony blednie lub traci kolor? Wyjaśnienie jest bardzo proste

Barszcz czerwony to typowo świąteczna zupa, choć można ją przyrządzać także bez okazji. Częstym problemem jest jej kolor, ponieważ zdarza się, że pod koniec gotowania blednie. Dlaczego tak się dzieje i jak tego uniknąć? Wyjaśniamy.

Blady barszcz czerwony

Barszcz czerwony jest zupą prostą w przygotowaniu (zobaczcie nasz przepis: Barszcz czerwony wigilijny - przepis na świąteczną zupę). Niektórzy przygotowują ja po prostu na burakach, inni dolewają do niej buraczany zakwas. Niezależnie od metody zdarza się, że zupa traci swój intensywny czerwony kolor - staje się bardziej jaskrawa i "pomidorowa". Dlaczego tak się dzieje?

Dlaczego barszcz czerwony blednie?

Buraki zawierają w sobie betaninę, która odpowiada za ich intensywny kolor. To dość nietrwały związek chemiczny, który łatwo rozpada się w wyniku nieodpowiedniego gotowania. Chodzi zarówno o czas, jak i moc. Zbyt długie przetrzymywanie na palniku może doprowadzić do utraty koloru zupy. Tak samo dzieje się w przypadku zbyt mocnego wrzenia. Barszcz powinien jedynie lekko "mrugać", tak samo jak rosół. 

Jeśli zdarzy się wam poplamić barszczem obrus, bez obaw. Zobaczcie nasze myki na odplamianie tkanin.

Zobacz wideo

Sposoby na blady barszcz

Aby uniknąć blednięcia wigilijnego barszczu, wystarczy gotować je krótko - tylko do momentu, aż warzywa zmiękną. Należy też pilnować, by zbyt mocno nie wrzał. Pod koniec gotowania można także wrzucić dodatkowego buraka, pokrojonego w kawałki, który odda sok wraz z kolorem. Intensywną barwę barszczu można także podkreślić odrobiną octu lub soku z cytryny. Najlepiej dodać je pod koniec gotowania.

Zobacz również: