Sałatka z rukolą i suszonymi pomidorami smakuje idealnie, gdy doda się do niej ser feta. Doskonale łączą się z nim także brokuły, buraczki, oliwki… Ser feta to jeden z naszych ulubionych składników, który tak łatwo się nie znudzi! Wypróbuj nasze przepisy i sprawdź, która sałatka z fetą posmakuje Ci najbardziej!
Składniki:
Brokuł podziel na różyczki i ugotuj w osolonej wodzie. Potem przestudź go i dobrze odsącz z wody. Ser feta pokrój w kostkę. W małej miseczce wymieszaj majonez, jogurt naturalny i sok z cytryny. Dodaj także wyciśnięty w wyciskarce czosnek i dopraw solą i pieprzem do smaku. Na suchą patelnię wysyp płatki migdałów, upraż je. W misce lub na półmisku wymieszaj brokuły oraz ser feta. Polej je sosem czosnkowym, a po wierzchu posyp płatkami migdałów.
Składniki:
Buraki ugotuj, aż będą miękkie, ale nie rozgotowane. Pokrój je w cienkie plasterki ostrym nożem. W kubku wymieszaj ocet balsamiczny, oliwę oraz płynny miód. Na półmisku rozsyp rukolę, a na niej w kręgu poukładaj plastry buraka. Na nim rozsyp pokruszony ser feta, a na nim ziarna słonecznika. Wszystko polej przygotowanym wcześniej sosem balsamicznym.
Z miąższu arbuza usuń pestki, a następnie pokrój go w kostkę. Pokrój również ser feta i posiekaj cebulę. Oliwki, jeśli są duże, poprzekrawaj na połówki. Wszystkie składniki wymieszaj w dużej misce, skrop oliwą do smaku i przyozdób listkami świeżej mięty.
Składniki:
Suszone pomidory pokrój w paski, ser feta w kostkę, a figi w ćwiartki. Do miski wsyp rukolę, dodaj ser i figi. Wszystko wymieszaj, dopraw oliwą oraz świeżo zmielonym pieprzem do smaku.
Sposobów na sałatkę z serem feta jest wiele! Pamiętaj, że jeśli nie masz pomysłu na lekką kolację lub dodatek do obiadu, sałatka z fetą i sałatą lodową to doskonała baza do pysznej potrawy! Dodaj ulubione składniki i delektuj się pyszną, lekką potrawą!