Drink margarita pochodzi z Meksyku. Jego nazwa prawdopodobnie wzięła się od imienia kobiety, dla której został przygotowany po raz pierwszy. To pyszny, orzeźwiający napój najczęściej przygotowywany z dodatkiem cytryny. Można go również podawać z innymi owocami lub sokami owocowymi - szczególną popularnością cieszy się wersja truskawkowa. Ważnym elementem podania Margarity jest crustowanie brzegu szklanki, w której podaje się koktajl. Polega ono na zwilżeniu brzegu szklanki i umoczeniu go w soli, by ta przykleiła się do szkła. Jak zrobić margarita drink? To bardzo proste!
Lista składników na drink margarita w podstawowej wersji nie jest długa. Do jej przygotowania potrzebna będzie tequila, likier typu triple sec (czyli słodki likier pomarańczowy z 40% zawartością alkoholu. Triple sec oznacza, że alkohol przy jego produkcji był destylowany trzy razy) np. Cointreau, oraz sok z cytryny. Jeśli chcesz przygotować drink margarita z innymi owocami, np. z truskawkami, dodaj kilka sztuk (zblendowanych lub w całości) do koktajlu.
Składniki (na 2 porcje):
Brzeg szklanki na wysokiej nóżce, w którym będzie przygotowywany drink, umocz w soku z cytryny, a następnie zanurz go w soli. Wszystkie składniki drinka wymieszaj w shakerze lub w osobnej szklance. Następnie przelej zawartość do szklanek tak, aby nie uszkodzić crustowanego brzegu. Drink podawaj schłodzony (możesz wrzucić do niego odrobinę kruszonego lodu).
Składniki (na 2 porcje):
Truskawki zblenduj na gładko lub tak, by pozostały ich drobne kawalki - wedle uznania. Jeśli są zamrożone, nie musisz ich rozmrażać. Do shakera lub osobnej szklanki wlej zblendowane truskawki, oba alkohole oraz sok z cytryny i dobrze wymieszaj. Brzeg szklanki umocz w soku z cytryny, a następnie zanurz go w soli. Następnie przelej drink do crustowanych solą szklanek, w taki sposób, by nie uszkodzić słonej skorupki. Drink podawaj schłodzony – jeśli używasz świeżych truskawek (lub innych owoców), dodaj trochę kruszonego lodu.
Wskazówki: