Margarita - jak zrobić ten słynny drink? [PRZEPIS]
Margarita - drink. Co warto o nim wiedzieć?
Drink margarita pochodzi z Meksyku. Jego nazwa prawdopodobnie wzięła się od imienia kobiety, dla której został przygotowany po raz pierwszy. To pyszny, orzeźwiający napój najczęściej przygotowywany z dodatkiem cytryny. Można go również podawać z innymi owocami lub sokami owocowymi - szczególną popularnością cieszy się wersja truskawkowa. Ważnym elementem podania Margarity jest crustowanie brzegu szklanki, w której podaje się koktajl. Polega ono na zwilżeniu brzegu szklanki i umoczeniu go w soli, by ta przykleiła się do szkła. Jak zrobić margarita drink? To bardzo proste!
Margarita drink – skład
Lista składników na drink margarita w podstawowej wersji nie jest długa. Do jej przygotowania potrzebna będzie tequila, likier typu triple sec (czyli słodki likier pomarańczowy z 40% zawartością alkoholu. Triple sec oznacza, że alkohol przy jego produkcji był destylowany trzy razy) np. Cointreau, oraz sok z cytryny. Jeśli chcesz przygotować drink margarita z innymi owocami, np. z truskawkami, dodaj kilka sztuk (zblendowanych lub w całości) do koktajlu.
Margarita – przepis
Składniki (na 2 porcje):
- 60 ml tequili,
- 30 ml likieru triple sec, np. Cointreau,
- 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny,
- sól do crustowania brzegu
Margarita drink - jak zrobić?
Brzeg szklanki na wysokiej nóżce, w którym będzie przygotowywany drink, umocz w soku z cytryny, a następnie zanurz go w soli. Wszystkie składniki drinka wymieszaj w shakerze lub w osobnej szklance. Następnie przelej zawartość do szklanek tak, aby nie uszkodzić crustowanego brzegu. Drink podawaj schłodzony (możesz wrzucić do niego odrobinę kruszonego lodu).
Truskawkowa margarita – przepis
Składniki (na 2 porcje):
- 60 ml tequili,
- 30 ml likieru triple sec, np. Cointreau,
- 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny,
- 8 świeżych lub mrożonych truskawek
Truskawowa margarita drink - jak zrobić?
Truskawki zblenduj na gładko lub tak, by pozostały ich drobne kawalki - wedle uznania. Jeśli są zamrożone, nie musisz ich rozmrażać. Do shakera lub osobnej szklanki wlej zblendowane truskawki, oba alkohole oraz sok z cytryny i dobrze wymieszaj. Brzeg szklanki umocz w soku z cytryny, a następnie zanurz go w soli. Następnie przelej drink do crustowanych solą szklanek, w taki sposób, by nie uszkodzić słonej skorupki. Drink podawaj schłodzony – jeśli używasz świeżych truskawek (lub innych owoców), dodaj trochę kruszonego lodu.
Wskazówki:
- Jeśli nie przepadasz za słonym brzegiem, zamiast soli możesz użyć cukru. Crustowanie wykonaj w taki sam sposób.
- Margaritę możesz przygotować w wielu wersjach smakowych. Drink jest doskonały z dodatkiem melona, arbuza czy malin. Wedle uznania, dodaj do niej zblendowane lub pokrojone w kawałki owoce (i ewentualnie odrobinę soku z nich, by podbić efekt).
-
Szyba od piekarnika - nie do doczyszczenia? Błąd. Jeden trik ułatwi zadanie
-
W ząbku czosnku pojawiły się zielone kiełki. Czy można go zjeść? Zdania są podzielone
-
Sernik z mlekiem w proszku - delikatny i puszysty. Jak go zrobić? Mamy przepis
-
Krojenie truskawek żyletkami i wywabianie robaków z mięsa napojem. Badaczka obala bezsensowne triki z TikToka
-
Sezon na pokrzywę: właśnie teraz najlepiej ją zbierać. Co z niej zrobić i jak przyrządzić, żeby nie parzyła? [PORADNIK]