Margarita - jak zrobić ten słynny drink? [PRZEPIS]

Margarita to drink bez wątpienia dobrze wam znany z pubów i barów. Dlaczego by nie przygotować go samodzielnie w domu? Jeśli organizujesz imprezę i chcesz podać gościom napoje alkoholowe, sprawdź koniecznie, jak zrobić margaritę samodzielnie.

Margarita - drink. Co warto o nim wiedzieć?

Drink margarita pochodzi z Meksyku. Jego nazwa prawdopodobnie wzięła się od imienia kobiety, dla której został przygotowany po raz pierwszy. To pyszny, orzeźwiający napój najczęściej przygotowywany z dodatkiem cytryny. Można go również podawać z innymi owocami lub sokami owocowymi - szczególną popularnością cieszy się wersja truskawkowa. Ważnym elementem podania Margarity jest crustowanie brzegu szklanki, w której podaje się koktajl. Polega ono na zwilżeniu brzegu szklanki i umoczeniu go w soli, by ta przykleiła się do szkła. Jak zrobić margarita drink? To bardzo proste!

Margarita drink – skład

Lista składników na drink margarita w podstawowej wersji nie jest długa. Do jej przygotowania potrzebna będzie tequila, likier typu triple sec (czyli słodki likier pomarańczowy z 40% zawartością alkoholu. Triple sec oznacza, że alkohol przy jego produkcji był destylowany trzy razy) np. Cointreau, oraz sok z cytryny. Jeśli chcesz przygotować drink margarita z innymi owocami, np. z truskawkami, dodaj kilka sztuk (zblendowanych lub w całości) do koktajlu.

Margarita – przepis

Składniki (na 2 porcje):

  • 60 ml tequili,
  • 30 ml likieru triple sec, np. Cointreau,
  • 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny,
  • sól do crustowania brzegu

Margarita drink - jak zrobić?

Brzeg szklanki na wysokiej nóżce, w którym będzie przygotowywany drink, umocz w soku z cytryny, a następnie zanurz go w soli. Wszystkie składniki drinka wymieszaj w shakerze lub w osobnej szklance. Następnie przelej zawartość do szklanek tak, aby nie uszkodzić crustowanego brzegu. Drink podawaj schłodzony (możesz wrzucić do niego odrobinę kruszonego lodu).

Truskawkowa margarita – przepis

Składniki (na 2 porcje):

  • 60 ml tequili,
  • 30 ml likieru triple sec, np. Cointreau,
  • 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny,
  • 8 świeżych lub mrożonych truskawek

Truskawowa margarita drink - jak zrobić?

Truskawki zblenduj na gładko lub tak, by pozostały ich drobne kawalki - wedle uznania. Jeśli są zamrożone, nie musisz ich rozmrażać. Do shakera lub osobnej szklanki wlej zblendowane truskawki, oba alkohole oraz sok z cytryny i dobrze wymieszaj. Brzeg szklanki umocz w soku z cytryny, a następnie zanurz go w soli. Następnie przelej drink do crustowanych solą szklanek, w taki sposób, by nie uszkodzić słonej skorupki. Drink podawaj schłodzony – jeśli używasz świeżych truskawek (lub innych owoców), dodaj trochę kruszonego lodu.

Wskazówki:

  • Jeśli nie przepadasz za słonym brzegiem, zamiast soli możesz użyć cukru. Crustowanie wykonaj w taki sam sposób.
  • Margaritę możesz przygotować w wielu wersjach smakowych. Drink jest doskonały z dodatkiem melona, arbuza czy malin. Wedle uznania, dodaj do niej zblendowane lub pokrojone w kawałki owoce (i ewentualnie odrobinę soku z nich, by podbić efekt).
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.