Wściekły pies - drink z polskim rodowodem
Wściekły pies – drink z polskim rodowodem
Wściekły pies to drink, który swoje korzenie ma na Pomorzu Zachodnim. Został przygotowany po raz pierwszy w jednym z barów w latach 90, a potem rozpowszechniony w całej Polsce. Nazwa tego shota wywodzi się ponoć od jednego z filmów Quentina Tarantino, którego sympatykiem był wynalazca drinka. Co ciekawe, w drinku wściekły pies można dostrzec barwy polskiej flagi! Z czego więc się on składa? Wszystko wyjaśniamy.
Wściekły pies – skład
Shot wściekły pies ma zaledwie trzy składniki – to bardzo prosta do zapamiętania i przygotowania receptura. Do jego przyrządzenia potrzebna jest wódka, sok malinowy (lub sok z czarnej porzeczki) oraz tabasco. To właśnie dodatek tego wyjątkowo ostrego sosu tłumaczy nazwę drinka. Tabasco to w końcu jeden z najpopularniejszych ostrych sosów, który w skali Scoville’a (czyli skali ostrości potraw) znajduje się obok papryki jalapeno i osiąga nawet do 8 000 jednostek według tej metody. Ostry smak tabasco oraz gorycz wódki doskonale łagodzone są przez dodatek słodko-kwaśnego soku z malin lub porzeczek. Jak zrobić wściekłego psa? Jego przygotowanie jest bardzo proste.
Wściekły pies – drink. Przepis
Wściekły pies to drink, do którego przygotowania nie potrzeba większych umiejętności barmańskich. Nie musisz mieć także żadnych specjalnych narzędzi – wystarczą dobrej jakości składniki oraz zwykłe kieliszki do wódki.
Składniki:
- 25 ml dobrze schłodzonej wódki,
- 15 ml soku malinowego lub porzeczkowego,
- 3-4 krople sosu tabasco (w zależności od preferencji może być więcej lub mniej; ostry smak ma jednak wzbogacić smak shota, a nie go całkowicie zdominować)
Wściekły pies – shot. Jak go przygotować?
Zimną wódkę wlej do kieliszka. Po kilku chwilach dodaj sok malinowy lub sok porzeczkowy, a na koniec dodaj kilka kropel sosu tabasco. Drinka nie mieszaj, poczekaj, aż sok sam opadnie na dno – wypij go lub serwuj po chwili.
Wściekły pies – jak pić?
Jak pije się wściekłego psa? Niektórzy obawiają się ostrego sosu tabasco zawartego w jego składzie. Przede wszystkim ilość sosu należy dostosować do własnych preferencji – jeśli jesteśmy wrażliwi na ostre smaki, lepiej dodać mniej tabasco. Warto również pamiętać, by ograniczyć liczbę wypitych shotów z tym składnikiem, jeśli nie mamy ochoty na dolegliwości żołądkowe. Niezależnie od naszej wrażliwości na ostry sos, technika picia wściekłego psa jest jedna – trzeba go po prostu wypić na raz, chwilę po zrobieniu. Wtedy smaki doskonale łączą się, ich kompozycja rewelacyjnie współgra. Jeśli wolisz drinki, którymi można się delektować, wypróbuj inne przepisy – picie shotów rządzi się swoimi prawami!
-
Najważniejsze z nowalijkami jest to, by ich nie zmaltretować i przez to nie schrzanić
-
Sałata szybko więdnie? Znamy trik, dzięki któremu możesz przechowywać ją nawet przez miesiąc
-
Przekąski do wieczornego maratonu. Zostawcie już ten nudny popcorn
-
Młoda kapusta - sprawdź proste i pyszne przepisy
-
Sernik z mlekiem w proszku - delikatny i puszysty. Jak go zrobić? Mamy przepis
- Biszkopt kakaowy, bita śmietana i dżem to składniki: a) karpatki; b) stefanki; c) wuzetki?
- Lubicie cinnamon rolls? Te w wersji truskawkowej podbiją wasze serca [PRZEPIS]
- Gastronomia apeluje o otwarcie ogródków. IGGP wylicza rządowe wsparcie. "Rząd udaje, że pomaga"
- Rozpoznasz, czy to normalne jedzenie czy trucizna? Pomylić się można tylko raz
- Jak wydobyć miąższ z awokado bez użycia noża? Banalny trik z internetu