Wściekły pies - drink z polskim rodowodem

Czy istnieje w Polsce bardziej znany shot niż wściekły pies? Nawet jeśli, to nie warto tracić czasu na zastanawianie się, tylko po prostu go przygotować. Wściekły pies to prawdziwy klasyk minidrinków. Jeżeli planujesz imprezę i chcesz podawać własnoręcznie przyrządzone shoty, sprawdź, jak zrobić wściekłego psa! Zabłyśnij w karnawale, przygotowując serię najpopularniejszych shotów na bazie wódki!

Wściekły pies – drink z polskim rodowodem

Wściekły pies to drink, który swoje korzenie ma na Pomorzu Zachodnim. Został przygotowany po raz pierwszy w jednym z barów w latach 90, a potem rozpowszechniony w całej Polsce. Nazwa tego shota wywodzi się ponoć od jednego z filmów Quentina Tarantino, którego sympatykiem był wynalazca drinka. Co ciekawe, w drinku wściekły pies można dostrzec barwy polskiej flagi! Z czego więc się on składa? Wszystko wyjaśniamy.

Wściekły pies – skład

Shot wściekły pies ma zaledwie trzy składniki – to bardzo prosta do zapamiętania i przygotowania receptura. Do jego przyrządzenia potrzebna jest wódka, sok malinowy (lub sok z czarnej porzeczki) oraz tabasco. To właśnie dodatek tego wyjątkowo ostrego sosu tłumaczy nazwę drinka. Tabasco to w końcu jeden z najpopularniejszych ostrych sosów, który w skali Scoville’a (czyli skali ostrości potraw) znajduje się obok papryki jalapeno i osiąga nawet do 8 000 jednostek według tej metody. Ostry smak tabasco oraz gorycz wódki doskonale łagodzone są przez dodatek słodko-kwaśnego soku z malin lub porzeczek. Jak zrobić wściekłego psa? Jego przygotowanie jest bardzo proste.

Wściekły pies – drink. Przepis

Wściekły pies to drink, do którego przygotowania nie potrzeba większych umiejętności barmańskich. Nie musisz mieć także żadnych specjalnych narzędzi – wystarczą dobrej jakości składniki oraz zwykłe kieliszki do wódki.

Składniki:

  • 25 ml dobrze schłodzonej wódki,
  • 15 ml soku malinowego lub porzeczkowego,
  • 3-4 krople sosu tabasco (w zależności od preferencji może być więcej lub mniej; ostry smak ma jednak wzbogacić smak shota, a nie go całkowicie zdominować)

Wściekły pies – shot. Jak go przygotować?

Zimną wódkę wlej do kieliszka. Po kilku chwilach dodaj sok malinowy lub sok porzeczkowy, a na koniec dodaj kilka kropel sosu tabasco. Drinka nie mieszaj, poczekaj, aż sok sam opadnie na dno – wypij go lub serwuj po chwili.

Wściekły pies – jak pić?

Jak pije się wściekłego psa? Niektórzy obawiają się ostrego sosu tabasco zawartego w jego składzie. Przede wszystkim ilość sosu należy dostosować do własnych preferencji – jeśli jesteśmy wrażliwi na ostre smaki, lepiej dodać mniej tabasco. Warto również pamiętać, by ograniczyć liczbę wypitych shotów z tym składnikiem, jeśli nie mamy ochoty na dolegliwości żołądkowe. Niezależnie od naszej wrażliwości na ostry sos, technika picia wściekłego psa jest jedna – trzeba go po prostu wypić na raz, chwilę po zrobieniu. Wtedy smaki doskonale łączą się, ich kompozycja rewelacyjnie współgra. Jeśli wolisz drinki, którymi można się delektować, wypróbuj inne przepisy – picie shotów rządzi się swoimi prawami!

Więcej o: