Wściekły pies - drink z polskim rodowodem
Wściekły pies – drink z polskim rodowodem
Wściekły pies to drink, który swoje korzenie ma na Pomorzu Zachodnim. Został przygotowany po raz pierwszy w jednym z barów w latach 90, a potem rozpowszechniony w całej Polsce. Nazwa tego shota wywodzi się ponoć od jednego z filmów Quentina Tarantino, którego sympatykiem był wynalazca drinka. Co ciekawe, w drinku wściekły pies można dostrzec barwy polskiej flagi! Z czego więc się on składa? Wszystko wyjaśniamy.
Wściekły pies – skład
Shot wściekły pies ma zaledwie trzy składniki – to bardzo prosta do zapamiętania i przygotowania receptura. Do jego przyrządzenia potrzebna jest wódka, sok malinowy (lub sok z czarnej porzeczki) oraz tabasco. To właśnie dodatek tego wyjątkowo ostrego sosu tłumaczy nazwę drinka. Tabasco to w końcu jeden z najpopularniejszych ostrych sosów, który w skali Scoville’a (czyli skali ostrości potraw) znajduje się obok papryki jalapeno i osiąga nawet do 8 000 jednostek według tej metody. Ostry smak tabasco oraz gorycz wódki doskonale łagodzone są przez dodatek słodko-kwaśnego soku z malin lub porzeczek. Jak zrobić wściekłego psa? Jego przygotowanie jest bardzo proste.
Wściekły pies – drink. Przepis
Wściekły pies to drink, do którego przygotowania nie potrzeba większych umiejętności barmańskich. Nie musisz mieć także żadnych specjalnych narzędzi – wystarczą dobrej jakości składniki oraz zwykłe kieliszki do wódki.
Składniki:
- 25 ml dobrze schłodzonej wódki,
- 15 ml soku malinowego lub porzeczkowego,
- 3-4 krople sosu tabasco (w zależności od preferencji może być więcej lub mniej; ostry smak ma jednak wzbogacić smak shota, a nie go całkowicie zdominować)
Wściekły pies – shot. Jak go przygotować?
Zimną wódkę wlej do kieliszka. Po kilku chwilach dodaj sok malinowy lub sok porzeczkowy, a na koniec dodaj kilka kropel sosu tabasco. Drinka nie mieszaj, poczekaj, aż sok sam opadnie na dno – wypij go lub serwuj po chwili.
Wściekły pies – jak pić?
Jak pije się wściekłego psa? Niektórzy obawiają się ostrego sosu tabasco zawartego w jego składzie. Przede wszystkim ilość sosu należy dostosować do własnych preferencji – jeśli jesteśmy wrażliwi na ostre smaki, lepiej dodać mniej tabasco. Warto również pamiętać, by ograniczyć liczbę wypitych shotów z tym składnikiem, jeśli nie mamy ochoty na dolegliwości żołądkowe. Niezależnie od naszej wrażliwości na ostry sos, technika picia wściekłego psa jest jedna – trzeba go po prostu wypić na raz, chwilę po zrobieniu. Wtedy smaki doskonale łączą się, ich kompozycja rewelacyjnie współgra. Jeśli wolisz drinki, którymi można się delektować, wypróbuj inne przepisy – picie shotów rządzi się swoimi prawami!
-
Kiedy tłusty czwartek 2021? Sprawdzamy, kiedy przypada święto pączka
-
Kwiat w galaretce wygląda wprost olśniewająco. A jak go zrobić? To nie takie trudne, ale trzeba trochę cierpliwości
-
Polskie pierogi hitem sprzedaży w Niemczech. Pomógł lockdown
-
Kiełbasa kiełbasie nierówna. Jak kupić taką dobrej jakości? Co z parówkami? Są warte złej sławy? Sprawdzamy
-
Domowy kompostownik z dżdżownicami i zmywaki robione na drutach - nietypowe pomysły na typowe problemy ekologiczne
- Kuchnia polska nie ma przed tobą tajemnic? Zaraz to sprawdzimy
- Lody o smaku Majonezu Kieleckiego to hit internetu. Lodziarnia prowadzi sprzedaż na wynos
- Złota Wiśnia i Śliwka Nałęczowska - dla najbliższych sercu
- Śniadanie musi być - o tym, dlaczego śniadanie to podstawa
- Zacznij zdrowo Nowy Rok z pomysłami od Vegeta Natur